3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в Грузия
Актуално

Проходът Тикматаджи (Tikmataji Pass; Paravani Pass) – 2168 м: През планината от обсидиан и хребета Самсари

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Тикматаджи, наричан още Паравани (на езерото) или Чикиани (на едноименната планина, през която преминава пътят), е проход в югозападна Грузия, достигащ височина от 2168 метра, на границата на областите Долно Картли и Самцхе-Джавахети в Малък Кавказ.

Изкачването от Цалка / Снимка: Meteo-Ride.com

Асфалтовият път започва изкачването от град Цалка и платото Цалка (Долно Картли), от 1482 м н. в., преодолява лека денивелация в посока запад и достига плитката седловина в мистичната планина Чикиани, където се срещат Джавахетският хребет и Самсарският хребет. Тук е най-високата точка на прохода. На това място на около 100-тина метра от шосето се намира култов мегалитен менхир. От тук започва плавно спускане покрай езерото Паравани и платото Джавахети. Ще преминете покрай още едно живописно езеро - Сагамо, на 1996 метра, за да завършите спускането на 1940 м н. в. при гр. Ниноцминда. Там също така се намира и разклонът за арменската граница на юг и гр. Ахалкалаки на север, от който започва каньонът на река Паравани, водещ към Вардзия.

Каньонът Паравани - шосе S11: От крепостите Хертвиси до Ахалкалаки
Разклонът при Ниноцминда / Снимка: Meteo-Ride.com

Местоположение на каньона Паравани

Популярност и слава. Името

Изключително оскъдна е информацията за прохода, като малкото източници дават различни наименования. Проходът се намира в непосредствена близост до езерото Паравани и поради тази причина в грузинските източници е известен като "прохода Паравани" (Paravani Pass). В картата на Google фигурира като "прохода Чикиани (Тиклаташи)" - Chikiani (Tiklatashi) Pass; უღელტეხილი ჭიქიანი (თიქლათაში). За съжаление лицето, отбелязало мястото, не е посочило своите контакти или източника на информацията. Вероятно е следвана логиката, че пътят преминава през планината Чикиани.

В известния сайт за опасни пътища "dangerousroads.org" пътят е описан като "Тикматаджи" - Tikmataji Pass.

Предвид факта, че в картата на Google, както и в "dangerousroads.org", информацията се попълва от частни лица, които в повечето случаи не посочват източници, не можем да се доверим напълно на двата извора. Поради популярността на "dangerousroads.org" името "Tikmataji Pass" се е мултиплицирало в редица медии и сайтове.

Вероятно трябва да приемем за универсално и обединяващо името "проходa Паравани", още повече, че така е известен на национално ниво в Грузия. От друга страна, най-бързият и лесен начин да го откриете на картата е да го търсите по начина, написан там.

Покрай езерото Паравани / Снимка: Meteo-Ride.com

Тиклаташи (Тикматаджи)

Така местните наричат менхира, намиращ се на прохода. Като "таши", превърнало се в тукашния диалект в "таджи", идва от турската дума за камък ("таш"), която ни е позната от названията на древни каменни структури по нашите земи, като Бегликташ и Белинташ. И тук вероятно наименованието е останало от продължителния османския период. Именно то дава най-популярното име на прохода.

Проходът Тикматаш (Tikmataji, Paravani Pass) - 2168 м: През планината от обсидиан и хребета Самсари
Менхира на прохода

Завоите

Трасето минава през плитка седловина, съответно липсват стръмни изкачвания или спускания. Поради тази причина няма да срещнете фиби или гъсти серпентини. Леките криви по платото могат да се взимат с висока скорост при добра видимост. Трасе, много приятно за "круизване" и медитация, подобно на анадолските трасета в Турция.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Любопитни факти

• Кодово название: Tikmataji Pass, Paravani Pass, Chikiani (Tiklatashi) Pass (უღელტეხილი ჭიქიანი (თიქლათაში)

• 73 км е дължината на прохода от Цалка до Ниноцминда.

• 2168 м н. в. е най-високата точка на прохода близо до езерото Паравани.

• Езерата Паравани и Сагамо са от вулканичен произход, като Паравани е най-голямото езеро в Грузия.

• Населението в Цалкска околия преди 1990 г. е било преобладаващо гръцко, но сега броят им значително е намалял поради миграцията им към Гърция.

• Планината Чикиани е била един от най-важните източници на обсидиан в Кавказ. Според наличните данни използването му е започнало в края на средния палеолит и значително се е увеличило между ранния неолит и желязната епоха.

   

Абонирайте се за нас в YouTube

Трафик

Трафикът е от среден към висок. Трасето свръзва столицата Тбилиси с две граници - тази с Армения и тази с Турция, така че ще се натъкнете и на тежкотоварен тираджийски трафик. Но благодарение на дългите прави отсечки лесно можете да предприемете изпреварвания. Видимостта ви е много добра. Все пак имайте едно на ум за вятъра на откритото плато, който може да създаде доста неприятна турбуленция между тировете.

Обекти и логистика. Забележителности

На самия проход трябва да се отбиете до менхира Тикматаджи (или Тиклаташи). Мегалитът е висок около 3,5 метра и е датиран от бронзовата епоха. В стари времена тази статуя е била свързана с култа към плодородието. Ако се разходите около нея, ще се насладите на красиви субалпийски поляни с разнообразни тревисти растения, сред които можете да откриете полускъпоценни камъчета обсидиан, високо ценен в миналото. Това се дължи на факта, че планината е от вулканичен произход и тук често се среща този вид вулканично стъкло. В планината Чикиани е открита „работилница” за създаване на инструменти и сечива от обсидиан от епохата на палеолита.

Диамантът на каньона Дашбаши

Снимка: Meteo-Ride.com

Не е за изпускане! Намира се на около 2-3 км от Цалка и представлява дълбоко планинско дефиле, върху което е изграден 240-метров стъклен мост, а под него в каньона минава еко пътека. Атракционът е открит през лятото на 2021 г., а ние имахме шанса да го посетим година по-късно. Модерно съоръжение в живописна обстановка.

Легнали върху моста / Снимка: Мартин Вачков

В средата на моста има ресторант, където можете да се насладите на вкусна грузинска кухня, като същевременно се възхищавате на природата около и под вас!

"Диамантът" отвътре / Снимка: Мартин Вачков

Панорама

Освен тучните ливади, няма как да пропуснем езерата. Наистина забележителни. Пътят върви по бреговете на Паравани и Сагамо, а отражението във водата на 3-хилядниците от хребета Самсaри заслужава по-дълго съзерцаване. В различните часове на денонощието върховете Диди Абул (3301 м), Самсари (3284,7 м), Годори (3189 м), Кизилдаг (3098,6 м) и вулканът Абихис оцветяват езератa в различни багри.

Снимка: Meteo-Ride.com.

Железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс също минава през този проход и създава неподправено усещане. На моменти си мислите, че сте в Алпите на прохода Обералп. Тази железница е много важна за района, който иначе изглежда доста беден. Селцата са малки, а махалите са от колиби.

От трасето се разкриват красиви гледки и към меандрите на река Паравани, която се влива в езерата и прелива от тях.

Меандрите на река Паравани се виждат от пътя. / Снимка: Meteo-Ride.com
Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване 

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Кухнята се отличава значително от тази в другите региони на Грузия. Разбира се, и тук ще намерите характерните ястия за страната, дори местното хачапури е може би едно от най-вкусните, заради прекрасните сирена и кашкавали. Основният поминък е животновъдството и затова тук има около 30 млекопреработвателни предприятия за сирене, както и две фабрики за месо.

Поради голямото арменско присъствие, както и турското администриране в миналото, в района ще намерите уникални кебапи и дюнери, съчетани с грузински подправки. Традиционно също така се употребяват много гъше месо и планински билки.

Препоръчваме ви Ojakh Fast Food, един истински пристан за пътешественици, където ще опитате най-доброто от местните продукти.

Снимка: Ojakh Fast Food
Видео
Времето

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Оценка от Meteo-Ride
Проходът Тикматаджи
9.5
Пътна настилка
6
Завои
8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
8
Популярност и Слава
5
Устойчивост на климатичната прогноза
5.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.4 / 10
Оценка от мото пътешествениците
Проходът Тикматаджи
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button