3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ИндияМото туризъмПланински проходиПътят на копринатаТрасетаТрасета в АзияТрасета в Хималаите

Пътят Зиг-заг или Bhul Bhulaiya – едно от най-забележителните трасета по Пътя на коприната

(0 гласове)
Оценка от пътешествениците
Оценка от meteo-ride.com

В миналото Пътят на коприната е представлявал много важна мрежа от търговски пътища, свързващи Азия, Европа и Африка и често се споменава като едно от най-уникалните инженерни постижения на човечеството“.

Макар в наши дни да свързваме пътя с XIII-ти век, когато разказите на пътешественика Марко Поло придобиват митологични мащаби, маршрутът е значим от още по-ранни епохи.  Пътят на коприната се счита за първата информационна супер-магистрала и е използван за транспортиране на коприна (очевидно), както и на чай, подправки, хартия и други стоки до три континента.

Днес ще ви пренесем до едно от трасетата, изграждали Великия път, което е разположено в Индия и по-точно в източната част на щата Сиким, в долните Хималаи, между Бутан и Китай. От древни времена е разпознавано като отделен етап от голямото пътуване заради впечатляващите гледки. Наричат го с различни имена - "Пътя Зиг-заг", "Сикимския стар път на коприната" или Bhul Bhulaiya, както би било най-правилно.

По този планински участък от Пътя на коприната са се движели кервани още преди 2000 години. По него стоките от вътрешността на континента били транспортирани до брега на Индийския океан, а от там поемали към различни точки от познатия тогава свят.

Bhul Bhulaiya все още се смята за рядко посещавана дестинация и досега е успял да избегне тълпите чуждестранни туристи. Но в рамките на региона ситуацията е съвсем различна, защото местните хора го познават и посещават. Например има туроператори, които предлагат сватбени пътешествия до там заради невероятната гледка към 8-хилядника Кангчендзьонга. Същестуват и местни фирми, които организират няколкодневни пътешествия с мотоциклет. А по тези места наистина ще ви трябва гид, както и добра подготовка. Затова трябва да помислете и за изходна база, в която да се подготвите за пътуването по трасето.

Реално пътят започва от Ронгли на 863 м. н. в., на 100-тина километра от границата с Източен Бенгал и от Гангток, столицата на щата Сиким. Като за да се изкачите до най-високото място на пътя при селцето Зулук, преминавате през

над 100 обратни завоя само в рамките на 30 километра, което прави шосето едно от най-накъдрените в света.

Почти на всяка фиба ще ви се иска да спрете, за да снимате силуета на пътя и шеметните гледки наоколо чак докато стигнете най-високата точка на 3078 м при село Зулук или Дзулук. Оттук продължавате да се изкачвате към високопланинското плато Натанг с едноименната долината, откъдето пък започва подходът към друг прочут проход, граничния Nathu La, 4310 м, който също е част от мрежата на "Пътя на коприната".

Тъй като пътят Зиг-заг свързва Индийския район Сиким с Тибетския автономен район в Китай, това е зона на военно присъствие и напрежение.

Районът е силно милитаризиран. Ако пък решите да продължите към Нату Ла, предварително трябва да сте си извадили разрешително за влизане в тази зона, което се издава в Гангток.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Входът на селото Зулук

Трафик

Преди нахлуването на китайската армия в Тибет през 1959 г., пътят се е използвал свободно и интензивно и през проходите е кипяла търговия, също като преди хиляди години. Но след окупацията и насищането на района с китайски и индийски военни, движението замира. Сега шосето се ползва предимно от армията и местните, така че трафикът е слаб. В древността и през Средновековието трафик е минавал през Лхаса, Нату Ла и прохода Ла Лелеп, за да стигне до Зиг-заг. Оттам към пристанището на Тамралипта (днешен Тамлук в Западен Бенгал), откъдето стоките поемали по морето към Далечния изток.

 

 

Керван, следващ Стария път на коприната / Снимка: Bundesarchiv Bild. Четете още за трасетата по пътя на коприната в meteo-ride.com:
Магистралата Каракорум с прохода Хунджераб – най-високият асфалтиран международен път
Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите

 

Обекти и логистика. Места за настаняване

По този маршрут между Гангток и Ронгли няма болници, ако се наложи да търсите медицински услуги, но армейските бази са повече от полезни в подобен случай. Всъщност при нужда селяните от региона също използват армейските медицински заведения.

В Ронгли трябва да заредите гориво до горе, като туба бензин закачена на куфара е задължителна, тъй като по пътя разходът може да бъде непредвидим.

Мобилна мрежа, банкомати

BSNL, Airtel и Vodafone работят на повечето места, с изключение на региона между Шератанг и долината Натан, където никоя мобилна мрежа няма покритие.

Между Ронгли и Гангток има един-единствен банкомат на PNB, близо до селището Чамгу и армейски транзитен лагер. Твърди се, че това е най-високо разположеният банкомат в Индия, на повече от 3700 м., но по-добре не залагайте на него. В Ронгли и Гангток има няколко банкомата.

Координати на банкомата в Чамгу и езерото Тцомго

Спираловидният път, стигащ до Зулук предлага гледка към връх Кангчендзьонга (8586 м), който е най-източно разположеният 8-хилядник в Хималаите и третият най-висок връх в света. Други забележителности наоколо са множеството езера, древни храмове и маршрути, които водят до Тибет. Някои от горите, разположени около Зулук, са напълно неизследвани и предлагат неповторимо разнообразие от флора и фауна.

Интересните места за посещение са:

 • панорамната точка Тамби, откъдето се открива гледката към Кангчендзьонга;
 • долината Тукла;
 • долината Натанг;
 • храмът Баба Мандир;
 • Zig Zag Point (откъде се открива най-добрата гледка към силуета на пътя);
 • езерото Тцомго;
 • езерото Аритар.
Езерото Тцомго в долината Натанг / Снимка: www.travelogyindia.com

Пътна настилка

Пътищата на Сиким се поддържат от Организацията за граничните пътища BRO, която е подразделение на индийската армия. Пътищата в Южен Сиким са в сравнително добро състояние, като свлачищата в този регион са по-редки. Пътят Зиг-заг също се поддържа от BRO и е в добро състояние.

Снимка от 2019 г., на която се вижда участък в ниското с рушаща се пътната настилка.

Други неща, които трябва да знаете

 1. Районът е силно военизиран. Въздържайте се от снимки на армейските бази и други военни обекти. 
 2. Ако обмисляте да направите целия кръг, т. е. от Ронгли до Гангток и обратно, избягвайте зимните месеци, тъй като времето става непредсказуемо.
 3. Зулук е на 3000 метра надморска височина, долината Натанг е разположена на над 4000 м, затова имайте предвид, че вие или някой от спътниците ви може да развиете височинна болест. В случай на инцидент или здравословен проблем, тръгнете на юг и се насочете към най-близкия армейски лагер. Военните разполагат с всичко необходимо, включително лекари.
 4. Давайте път на конвоите на армейските камиони, тъй като този път е главно за тях.
 5. В долините на Зулук и Натанг става ветровито и леко хладно през нощта, дори в разгара на лятото. Носете подходящи дрехи и екипировка за оцеляване високо в планината.
 6. Избягвайте да карате след залез. 

Вадене на разрешителни за Източен Сиким

За да пътувате в този район, ви трябва специално разрешително. Само до преди няколко години зоната е била напълно забранена за достъп, освен за жителите на селото. Дори и сега не е разрешено за чужденци и трябва да потърсите връзки, за да успеете да се вредите сред индийските туристи. 

Разрешителните за достъп до Зулук се издават в Гангток и Ронгли. Има обаче една уловка - доколкото ни е известно, разрешителните за Нату Ла се издават само в Гангток. Което означава, че ако влизате от Ронгли и излизате от Гангток, няма да може да посетите Нату Ла. 

 

Устойчивост на климатичната прогноза

В щата Сиким има пет сезона - пролет, лято, есен, зима и сезон на мусоните между юни и септември. Климатът в Сиким варира от субтропичен на юг до тундра на север. Повечето населени райони в Сиким имат умерен климат, като температурите рядко надвишават 28°C през лятото. Средната годишна температура за по-голямата част от щата е около 18°C. 

По време на мусоните силните дъждове увеличават риска от свлачища. Рекордът за най-дълъг период на непрестанен дъжд в Сиким е 11 дни. През зимата и по време на мусоните падат мъгли в много части на щата, което прави пътищата доста опасни.

Зимите обикновено са сурови и често високопланинските пътищата биват затваряни заради снеговалежите. Този маршрут обаче се почиства с приоритет от BRO. Споменатите места, и по-специално долините Натанг и Зулук, стават все по-популярни като зимни дестинации заради красивите и ясни панорами към Кангчендзьонга.

Най-доброто време за посещение на пътя Зиг-заг от средата на април до средата на юни. Другият благодатен момент е октомври-ноември след мусонните валежи през септември.

Зулук е известен и със своя пролетен цъфтеж на рододендроните, които боядисват склоновете в ярки нюанси на червеното и лилавото. Гледките, специално сутрин при изгрев, направо спират дъха.

Някои сайтове и фирми, които предлагат мотоциклетни турове в района:

Ride of My Life Moto Tours

+91 94087 15641

Email: info@rideofmylife.in

Сайт: www.rideofmylife.in


7 Days Sikkim Bike Tour

www.thrillophilia.com


Cartyour trip

+91 70017-18067 | 86370-34363

info@cartyourtrip.com

www.cartyourtrip.com


Rider next

www.ridernext.com

+91 96410 27780 / 98323 56912

inforidernext@gmail.com

Адрес:

Hakimpara
Subhas Pally, Шилигури, Западен Бенгал 734001

Любопитни факти

• Кодови название: Zig-Zag, Sikkim Road, Sikkim Old Silk Route, Bhul Bhulaiya

• 32 км - толкова е дължината на трасето.

• 217 км - толкова ще трябва да изминете, за да завъртите целия кръг на трасетата в района - от Гангток до Ронгли и обратно до Гангток.

• Над 100 са обратните завои на пътя.

Една от 100-те фиби, съставящи шосето

3 048 м е най-високата точка на 30-километровата отсечка. А ако направите целия кръг от Гангток до Ронгли, ще бъдете на най-високо при разклона към прохода Нату Ла - малко над 4000 метра.

• Сиким е бил самостоятелна държава под управлението на династия Чогъял до 1975 година, когато е проведен референдум за включването му в състава на Индия.

• Карта на Индия с местоположението на щата Сиким

• 5 - толкова са сезоните в щата Сиким. 

• Щатът е дом на 5000 вида цъфтящи растения, 515 редки орхидеи, 60 вида примули, 36 вида рододендрон, 11 сорта дъб, 23 сорта бамбук, 16 вида иглолистни дървета, 362 вида папрати и над 900 лечебни растения.

Чайна градина в курорта Чери, Намчи, Сиким

• В щата се говорят английски, непалски и сикимийски.

• От 2018 в Гангток има летище.

• Карта с мрежата от пътища на Пътят на коприната

На картата се вижда южният път, който излиза на океана.

 

 

 

Пътят Зиг-заг или Bhul Bhulaiya
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Популярност и Слава
0
Устойчивост на климатичната прогноза
0
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 0 / 10
От пътешествениците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Пътят Зиг-заг или Bhul Bhulaiya
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Източници: www.thrillophilia.com

www.travelogyindia.com

en.wikipedia.org

devilonwheels.com

www.sikkimsilkroute.com

www.meteoblue.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button