събота, 06/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите

Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите

С много ентусиазъм и някак си с „лека ръка” се захванехме да подготвим този материал за най-високите проходи и пътища в света. Смятахме, че въпреки сериозните размествания през последните няколко години, класацията все пак е ясна, известна и готова, а ние ще се позабавляваме да я преведем за вас и да издирим най-красивите снимки и най-интересните факти.

Оказа се, че всъщност разногласия по темата продължава да има, обърквания и неясноти също. На първо място, като всички, които са се захващали с тази класация преди нас, се изправихме лице в лице с въпроса по какви правила да определим какво ще смятаме за път и какво не. Естествено, на тези шеметни височини не можем да очакваме навсякъде асфалт и мантинели, но пък от друга страна, не можем и да приемем за път следите от гуми в прахта, които просто водят до определена местност под върхове на Андите, посещавана от една-две групи мото и авто „екстремисти” годишно.

Избрахме да се придържаме максимално близо до критериите, подробно описани от колегата Дхеераж Шарма от devilonwheels.com, който през миналата година подготви Топ 13 на най-високите проходи и пътища в света, проходими с МПС, фокусирана главно върху пътищата в Хималаите. Накратко в нашия анализ влизат пътища и проходи,

  • по които може да се премине с мотоциклет или автомобил (включително тези шосета, пригодни само за високопроходими машини);
  • и които се използват като пътища, свързващи дадени точки (дори в случаите, когато са достъпни само за местните жители или със специално разрешително, поради ограничения, наложени от военните или от граничната охрана).
Перу/Снимка: Пол Уитхед
Перу/Снимка: Пол Уитхед

Вторият момент, на който искаме предварително да се спрем е, че съвсем разбираемо най-високите проходи са в най-високите планини, така че ще си имаме работа главно с Хималайския регион и една конкретна част от него – областта Ладакх. В превод „ладакх” означава „земята на проходите”, така че… какво да говорим. Що се отнася до другия подобен планински масив – южноамериканските Анди, ситуацията там е доста по-неясна и недокументирана и затова по-голяма част от тамошните пътища попадат в раздела с митовете и легендите.

Какво доведе до объркванията и разместванията в подредбата на най-високите пътища през последните години? От една страна, това е съвсем нормално следствие от развитието и „еволюцията” на световната пътна мрежа, т.е. хората продължават да строят пътища – такъв е случаят със завършеното през 2017 г. шосе през Умлинг Ла (прохода Умлинг).

Освен това съвременните технологии ни помагат да измерим света около нас по-точно, включително надморските височини, и много пътешественици не пропускат да забележат и отбележат разминаванията между гръмките табели по проходите (или широкоразпространените данни) и това, което показват техните GPS-и. Много важна роля изигра и системата за изследване на релефа от космоса – SRTM (Shuttle Radar Topography Mission). Най-известният пример е с Кхардунг Ла, който до неотдавна бе считан за най-високия проход в света, но загуби титлата си. Да видим сега кой проход го измести от първото място.

20. Пасо Пикавилк / Paso Picavilque – 5075 метра, Чили

Започваме от 5075 метра в чилийските Анди. Пасо Пикавилк се намира на главния път, който свързва градчетата Карикима и Лирима в областта Тарапака в северната част на Чили, близо до границата с Боливия. Според dangerousroads.org проходът се издига до 5085 м. н. в., но неотдавнашни измервания сочат, че височината му е по-скоро 5075 м. Пътят е в добро състояние и е широк, а дължината му между двете населени места е около 70 км.


19. Абра Арката /Abra Arcata – 5101 метра, Перу

Този красив проход също се намира в Андите, но по на север, в Перу. Пътят поема нагоре от село Арката в югозападния департамент Арекипа към мината, добиваща злато и сребро на 4700 м. н. в. За да стигнете най-високата точка, трябва да се регистрирате на входа на мината и да пропътувате 2 км през нея с ескорт. Панорамите са прекрасни – към езерото до село Арката, към долината от другата страна, където се намира съседното селище Пичирихуай, както и, разбира се, от върха на 5101 м.Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите


18. Абра Лонкопата /Abra Loncopata – 5119 метра, Перу

Оставаме в перуанския департамент Арекипа и със следващия „5-хилядник” в нашата класация – Абра Лонкопата. Проходът е разположен на пътя между Котауаси, столица на провинция Ла Юнион в Арекипа и Антабамба – административен център на едноименната провинция в съседния департамент Апуримак. Пътуването към най-високата точка на прохода е не по-малко впечатляващо от гледките, разкриващи се от върха, защото ви превежда през каньона Котауаси – един от най-дълбоките в света и през резервата Котауаси, които защитава част от централноандските пуни – уникална високопланинска екосистема, типична за тази част от света.


17. Абра Азука /Abra Azuca – 5130 метра, Перу

През перуанските пуни и прохода Абра Лонкопата преминахме в Арекипа, департамент в централната южна част на страната, където откриваме 11 метра по-високия Абра Азука – високопланински път, който свързва две населени места в Апуримак, Хуакуло и Абра Анаби. Живописните пейзажи при изкачването от малкото селце Хуакуло са неповторими и компенсират напълно липсата на панорама от върха и при спускането. Пътят води, или по-скоро минава през сребърната мина Азука, като малко преди върха, на около 5000 метра, влизате в самата мина, където получавате пропуск от охраната, за да продължите. Проходът е дълъг 70 км, като 25 от тях са над 4900 м. н. в.

Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите
Снимка: pikesonbikes.com

17. Ла Ринконада / La Rinconada – 5130 метра, Перу

Оставаме на 17-та позиция, защото до точно 5130 м се издига още един път – отново в Перу и отново свързан с мина. Ла Ринконада е името на града, до който води едноименното шосе в северната част на страната, близо до боливийската граница. Това е най-високо разположеният град в света и се намира близо до златна мина, която е основен източник на препитание за 30-хилядното население. Според местната система за заплащане на труда, миньорите работят 30 дни без възнаграждение, а на 31-я ден имат право да вземат и изнесат толкова руда, колкото могат да носят на раменете си. Дали в нея ще се съдържа злато или не, е въпрос на късмет.

A one minute ride to to the highest village in the world

Публикувахте от Moto-Vagabond в Четвъртък, 6 април 2017 г.


16. Тит Зарбо Ла / Thit Zarbo La – 5164 метра, Ладакх, Индия

Ето го и първият от Земята на проходите – областта Ладакх в северна Индия, която представлява високопланинско плато, разположено между Хималаите на юг и Кунлун на север. Тит Зарбо Ла се намира на пътя, който свърза селището Ханле в югоизточната част на областта със село Ниома на север. Пътят минава покрай две красиви езера – Риул Цо и Чилинг Цо (или наричани още Кион Цо 1 и Кион Цо 2) и следва един от притоците на Инд. Различните източници дават различна информация за височината му – от 5107 до 5213 м. н. в., но според по-нови измервания тя е 5164 м.


15. Конгка Ла / Kongka La – 5171 метра, Ладакх, Индия

Конгка Ла се намира в планината Чанг-Чемно в северен Ладакх, на самата граница с Китай. Именно тук, заради този проход, през 1959 г. избухва въоръжен конфликт между двете гранични войски, който впоследствие ескалира в Китайско-индийската война от 1962 г. Но проходът е известен с още нещо любопитно – в района се случват странни явления: необичайни светлини; особени летящи обекти, които радарите не засичат, макар военните да ги виждат в небето; фигура, приличаща на робот, забелязана от група геолози и още истории, които карат мнозина да вярват и да твърдят, че там е разположена активно използваща се база на извънземни.


На част от проходите в Ладакх можете да видите следния надпис, изписан върху табели, поставени от пътната строителна компания BRO¹: „Земята ни е толкова гола и проходите толкова високи, че само най-близките приятели и най-свирепите враговете идват да ни посетят.“


14. Резанг Ла / Rezang La – 5199 метра, Ладакх, Индия

Резанг Ла също е свързан с Китайско-индийската война от 1962 г. – тук се състои битка, в която с героизъм и саможертва индийските войски печелят важна победа и успяват да защитят територията на страната си. Проходът свързва Тибетския автономен регион и индийския щат Джаму и Кашмир, където се намира областта Ладакх. Пътят минава през долината на селището Чушул и предлага прекрасни гледки. Поради близостта с китайската граница обаче, можете да се порадвате на величествената панорама само с предварително издадено разрешително за достъп.


13. Имис Ла / Imis La – 5271 метра, Ладакх, Индия

Приближаваме 5300 м и продължаваме смело нагоре. Имис Ла също е маршрут, който прави връзка между Тибет и Ладакх, като се намира в най-южната част на тази индийската област. В района няма близки населени места.  Пътят е стръмен и поставя на изпитание уменията на водачите, но от върха на прохода се разкрива чудна гледка към Каракорум и Тибет. Имис Ла е един от главните проходи в Хималаите.


12. Вари Ла / Wari La – 5312 метра, Ладакх, Индия

Вари Ла свързва красивите долини на реките Нубра и Шиок в североизточната част на Ладакх с долината на Инд, където минава една от главните пътни артериите на областта. Проходът се намира близо до Кхардунг Ла и е негова алтернатива за достъп до реките Шиок и Нубра, а чрез Чанг Ла (с който споделят общо южна начална точка близо до селището Шакти) свързва техните долини с езерото Пангонг Цо на границата с Китай. Вари Ла е много сериозно изпитание дори за най-опитните мотоциклетисти и шофьори – пътят е изключително стръмен преди върха и от двете посоки и е в доста лошо състояние.

Вари Ла Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите
Снимка: wandervogeladventures.com

11. Тагланг Ла / Taglang La – 5328 метра, Ладакх, Индия

Тагланг Ла е част от един от най-красивите пътища в света – магистралата Лех – Манали, която свързва Лех (3500 м. н. в.), административния център на провинция Ладакх, с курортния град Манали на 490 км в посока юг. Пътят е почти изцяло асфалтиран и се ползва активно, включително от тежкотоварни камиони, през няколкото месеца, в които е отворен – от май до към средата на октомври. Тагланг Ла е много известен и посещаван проход, преди съвременните измервателни технологии да променят реда, той бе смятан за втория най-висок проход в света.

Тагланг Ла Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите
Снимка: Boyan Kotzaliev

10. Кхардунг Ла / Khardung La – 5359 метра, Ладакх, Индия

Ето го и бившият най-висок, вече на скромното 10-то място. Макар табелата на върха все още да твърди, че той се издига на 18380 фута (5602 м), вече е документирано, че действителната му височина е 5359 м. Кхардунг Ла започва на 39 км северно от Лех и свързва столицата с долините на реките Нубра и Шиок. Пътят е бил част от ключов търговски маршрут – всяка година по него са преминавали около 10 000 коне и камили. Днес стратегическата му важност е не по-малка и заради близостта с границите с Пакистан и Китай по него често преминават военни конвои. Туристите трябва да си извадят разрешително, за да преминат през прохода, но това не е трудно. Кхардунг Ла е изключително популярна туристическа дестинация и почти всеки гост на Ладакх се качва на прохода, за да се снима до известната табела.

Кхарадунг Ла Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите
Снимка: Boyan Kotzaliev

9. Чанг Ла / Chang La – 5360 метра, Ладакх, Индия

До неотдавна считан за третия най-висок в света, Чанг Ла може поне да се утеши с това, че всъщност се класира по-напред от някогашните първи и втори (Кхардунг Ла и Тагланг Ла). Проходът е разположен на 134-километровия път, който свързва Лех с граничното езеро Пангонг Цо – едно от най-големите езера в Хималайския регион, 604 кв. км. Тъй като е близо до границата с Китай, шосето се поддържа от индийската армия и е отворено целогодишно, освен в случаите, когато се налага временно затваряне заради метереологичните условия. Гледките от върха се умопомрачителни, но можете да останете там (както и на другите места с подобна височина) само 20-тина минути, за да не ви прилошее от височинна болест.

Чанг Ла Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите
Снимка: colorodyssey

8. Судже Ла / Suge La – 5430 метра, Тибет, Китай

Судже Ла е разположен в планината Ненчен Танглха, на около 110 км северозападно от Лхаса, столицата на Тибет. Проходът свързва езерото Нам Цо, най-голямото в Тибетския автономен район, с град Шигаце. Макар и неасфалтиран, пътят е широк и в добро състояние, но за да се полюбувате на красивите панорами, трябва да се изкачите до върха. От там се разкрива невероятна гледка към планината Чомо Гангце, която се издига на 7048 метра.

Сюдже Ла Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите


7. Каксанг Ла / Kaksang La – 5438 метра, Ладакх, Индия

Магистралата Лех – Манали, която споменахме по-горе като един от най-красивите пътища в света, тръгва от столицата Лех и следва течението на Инд до град Упши, откъдето се отклонява на юг. Нейното продължение по река Инд пък носи името Пътя до Пангонг Цо и именно от него, при градчето Мае, започва Каксанг Ла. Проходът пресича планината на север-североизток, като свързва Мае с други две малки населени места – Нама и Чушул, а от там и с голямото езеро Пангонг. Всъщност на това трасе са разположени няколко високопланински прохода, както и две изключително живописни езера – Яе Цо и Мирпал Цо.  В ниското шосето е асфалтирано и в добро състонието, но в най-високите части не е. Цялата дължина на трасето е 67.5 км, като мото приключенците могат да се насладят на множеството „фиби“ по него – след като обаче са се сдобили със съответното разрешително да преминат оттук.


6. Донгкха (Донкиа) Ла / Dongkha (Donkia) La – 5486 метра, Сиким, Индия

Донгкха Ла свързва североизточния индийски щат Сиким с Тибет.  Шосето преминава покрай езерото Лхамо, а от проходът се разкрива шеметна панорама към Тибетското плато. Пътят е покрит с чакъл и е много стръмен. През зимата е затворен, но всъщност поради непосредствената близост с китайската граница за повечето туристи е затворен целогодишно. Ако искате да покарате по него, трябва да си извадите разрешително, като получаването на такъв документ за този район е доста трудно.


5. Фоти Ла / Photi La – 5524 метра, Ладакх, Индия

Проходът Фоти се намира в югоизточен Ладакх и започва от селцето Ханле, като продължава 30 км в посока изток и след върха се спуска към шосето, водещо на север към друго малко населено място – Коюл. От пътя се откриват прекрасни гледки, включително към долината на Ханле. Макар в това село да живеят едва около 1000 души, то е посещавана туристическа дестинация през топлите месеци – в него има красив манастир и астрономическа обсерватория, която е третата най-високоразположена в света (4500 м. н. в.). Мястото за построяването й е специално избрано заради високия процент ясни дни през годината. В близост се намират още няколко известни прохода, сред които Тит Зарбо Ла и Умлинг Ла.

Fotu La Pass

Публикувахте от Ashish Kumar в Вторник, 21 юни 2016 г.


4. Семо Ла / Semo La – 5565 метра, Тибет, Китай

За известен период от време, след като измерванията  определят точната височина на Кхардунг Ла, Семо Ла е считан за най-високия проход в света, достъпен с превозно средство – 5565 метра. Семо Ла се намира в Централен Тибет на път S206, който е основна пътна артерия към областта Чангтанг. Шосето е асфалтирано през 2015 г., като общата му дължина е 401 км, а от тях цели 150 км са върху високопланинско плато на над 5000 м. н. в. Рискът от височинна болест си струва, за да се насладите на езерата, гейзерите и планинските пейзажи.

Семо Ла Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и АндитеСнимка: V.Steuer чрез dangerousroads.org


3. Марсимек Ла / Marsimek La – 5582 метра, Ладакх, Индия

Марсимек Ла се намира в планинската верига Чанг-Чемно в северен Ладакх. Пътят започва от северозападния край на езерото Пангонг и след 32 км на североизток (и денивелация от 1290 м) достига най-високата точка на прохода, като по-нататък продължава към района на граничния проход Конгка Ла. На места Марсимек Ла преминава само на 4 км от хребетите, които се считат за граница между Индия и Китай и поради това е достъпен само с разрешително от армията и то единствено за индийци. Надморската височина от 5582 м е измерена чрез SRTM, но съществуват и други данни, като табелата на прохода е най-малко скромна – с гръмките 5777 м. н. в.


2. Мана пас (Дунгри Ла) / Mana Pass (Dungri La) – 5610 метра, Утаракханд, Индия

Проходът Мана, известен още и като Дунгри Ла, свързва Тибет и индийския щат Утаракханд и се намира в Националния природен резерват „Нанда Деви“ в Хималаите. В източниците с информация за този проход може да срещнете още една стойност – 5545 м. н. в. Това е най-високата точка на новия път от китайската страна на границата, но в индийската част, 250 метра по на запад, шосето достига 5610 м и се класира на второ място сред най-високите проходи в света, проходими с МПС. Пътят е изграден в периода 2005-2010 г. за нуждите на индийската армия, на места е асфалтиран, а другаде е покрит с чакъл, който обаче е добре заравнен. Проходът носи името на град Мана, в чиято околност се намира извора на река Сарасвати и откъдето пътят продължава на север към красивото езеро Део Тал и границата с Тибет.

Дунгри Ла Мана Пас Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите
Снимка: qrius

1. Умлинг Ла / Umling La – 5883 метра, Ладакх, Индия

Когато през 2017 г. индийската компанията BRO отвори Умлинг Ла за цивилните граждани, със своите внушителни 5883 метра новият път през прохода официално оглави класацията на най-високите пътища в света. Изграждането му е отнело 6 години, като всички работници, участвали в строежа на шосето, е трябвало да преминат през специални обучения и на всеки час са прекъсвали работата на върха, за да слязат на по-ниска надморска височина и да се аклиматизират.

Пътят, който преминава през прохода Умлинг, е дълъг 54 км и свръзва двете малки села Чисумле и Демчок, като се намира на 105 км от село Ханле, за което вече стана дума, недалеч от Фоти Ла. Има няколко маршрута за достигане до прохода, като на места пътят е толкова близо до китайската граница, че човек може да види китайските войници отсреща, които наблюдават зорко всяко движение. Поради тази близост обаче, в района не можеш да се движиш без специално разрешително, а тази година, 2018, достъпът на цивилни до Умлинг Ла бе забранен. Местните ловци на проходи обаче смятат, че ограничението е временно и може би още от следващия сезон туристите отново ще са добре дошли. Дано, защото неповторимите гледки, суровата красота на това място и предизвикателството да покориш най-високия път в света са мечта за не един мото приключенец!

Извън класацията

С това списъкът с най-високите проходи и пътища в света съвсем не се изчерпва. Тези, които изброяваме по-долу обаче, по някаква причина не отговарят на описаните критерии и затова отпадат от настоящата класация. Въпреки това внушителните им височини ни задължават да ги споменем.

На границата между Индия и Китай можем да открием още доста проходи, но достъпът до тях е забранен за цивилни. Сред тях са Киу Ла (5711 м) и Чамканг, за който се смяташе, че достига 5953 м, но се оказа още по-висок – цели 6083 м. н. в. А от китайската страна на границата нещата стават толкова секретни, че почти преминават в сферата на слуховете и легендите. Доколко тези пътища са проходими за МПС-та не е ясно, но тъй като обслужват армията, по-вероятно е да са: Джанг Ранг Ла – 5761 м, Бодро Ла – 5767 м, Ладжионг Ла – 5830 м, както и Горун Ла, за който се говори, че се издига до 5910 м, но според сателитните снимки, пътят е достатъчно широк за превозни средства само до 5690 м.

В другия край на света – южноамериканските Анди – също трябва да обърнем внимание на сериозен брой трасета с дори още по-впечатляваща надморска височина, но при тях причината да не попадат в класацията ни е друга.

Самият релеф на тези планини е такъв, че прави възможно изкачването до голяма височина с високопроходими мотоциклети или автомобили. Тези маршрути обаче не са пътища в смисъл, че се използват активно от хората за придвижване между някакви точка А и точка Б. Повечето от тях или са били само временно в експлоатация, докато функционира определена мина, или просто водят до интересни красиви местности – като подножието на върхове и вулкани и високопланински езера. Но те се използват рядко, само от най-смелите и запалени ловци на панорамни гледки.

Такива са пътища, които водят до вулканите Такора (5980 м) и Олягуе (5868 м) в северната част на Чили, около които се намират и множество мини за сяра. Според наличната информация с превозно средство може да се стигне много близо до върха – на 100-200 м по-долу. До 5800 м стига трасето, който води до Рефухьо Техос – една от най-високоразположените планински хижи в света, намираща се по пътя за връх Охос дел Саладо, отново в чилийските Анди, на границата с Аржентина.

В класациите често попада боливийския гигант Церо Утурунку, разположен в югозападната част на страната. Неговата височина е 6008 м, като до самия връх е достигал път, обслужващ мината наблизо. Тя обаче вече е изоставена, а според пътешествениците, посетили района през последните години, пътят е блокиран от свлачище на 5500 м. н. в. Идентична е ситуацията и с вулкана Ауканкилча, който се намира недалеч, но на територията на Чили. Той се издига на 6176 м, а пътят към някогашната сярна мина не е проходим от около 5500 м нагоре.

Ако си мислите, че възможностите за височинни мото подвизи приключват около 6000 метра надморска височина, грешите. Изкачваме се още цели 900 метра нагоре, за да достигнем Охос дел Саладо в пустинята Атакама в Аржентина, близо до границата с Чили – най-високият вулкан на Земята и втори по височина връх в Южна Америка. Тук различни смелчаци от целия свят се опитват да подобрят рекорда за най-високо изкачил се мотоциклет или автомобил, покорявайки върха на 6893 м. н. в. Това вероятно е най-високата точка на Земята, достъпна с моторно превозно средство.

А освен това са известни опити да бъде покорен и най-високия връх в Андите – Аконкагуа в Аржетина, на 6962 м. Има доказателства, че през 1977 г. екип от испанци достигат върха и поставят световен рекорд. Разбира се, с мотоциклети! Сега Умлинг Ла на 5883 м ви се вижда съвсем постижим, нали? Пожелаваме на всички поне 3-4 прохода от гореизброените! И очакваме скоро снимки от Митко Анастасов, който наскоро отпътува за Южна Америка, за да странства с мотора си няколко месеца от другата страна на екватора, като задължително иска да се снима с него на фона на най-високия връх в Южното полукълбо.

Това бе нашата класация на 20-те най-високи пътища и проходи в света. В бъдеще ситуацията вероятно ще бъде различна – ще се променя състоянието на някои от тях, както и ще се появяват нови претенденти за челните места. Пишете ни в коментарите си какво бихте променили в класирането и защо. И кои от тези места искате да посетите.

______________________

¹Border Road Organization оперира под шапката на индийското министерство на отбраната и отговаря за изграждането и поддържането на пътищата в граничните райони; голяма част от пътищата в тази класация са изградени от тях – Б. а.

Основни източници:

https://en.wikipedia.org

https://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Carreteras_m%C3%A1s_altas_del_mundo

https://devilonwheels.com

https://www.dangerousroads.org

http://www.60kph.com/interact

https://www.meteoblue.com

http://www.horizonsunlimited.com

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts