3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
КаньониКрайбрежни трасетаПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета в Пелопонес
Актуално

Крайбрежният път на Цакония и каньоните край Леонидио

 

 

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Отново се пренасяме на Пелопонес, този път, за да опишем едно крайбрежно трасе, което освен това комбинира чертите на планински път и каньон, очаровайки всеки, преминаващ от тук.

Крайбрежният път на Цакония и каньоните в близост до градчето Леонидио представляват атрактивно трасе, дълго приблизително 70-на километра без отбивките. То ще ви пренесе по Цаконския източен бряг на Пелопонес, включващо и каньоните край Леонидио. Градът се смята за неформална столица на Цакония и тук се говори цаконски език. Той е диалект на новогръцкия език, говори се в източната част на полуостров Пелопонес и от някои учени се смята за отделен гръцки език.

Крайбрежният път на Цакония и каньоните край Леонидио

Трябва да отбележим обаче, че Цакония не съществува като административна единица в съвременното териториално деление на Гърция, а регионът вече е част от област Аркадия. Но местните имат толкова силно чувство, че са цаконци, че на влизане в Леонидио можете да видите табелката:

"Нашият език е цаконски. Питайте, за да ви кажат."

Крайбрежният път на Цакония и каньоните край Леонидио


Местоположение

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Панорама

Трябва да отбележим, че за да се насладите на пътя и гледките максимално, трябва да вземете трасето от юг на север, а не от Атина на юг. Тъй че планирайте го на връщане от Пелопонеската ви обиколка. За да го покорите, можете да достигнете до него както от вътрешността на Пелопонес и същински Парнон, така и от юг - от Монемвасия. И от двете места ще минете по един от двата каньона на Леонидио, откъдето започва и Цаконската ривиера.

Пътят и в двата каньона е тесен, но с перфектно качество на асфалта и абсолютно луд! Южният ръкав се спуска с комбинация от къси серпентини от Тциталия и върви по крайните скатове на планината Парнон, която тук се гмурка в морето. Спускането не е много дълго, но от шосето се открива луда гледка към морето и долината.
Другият каньон, спускащ се от вътрешността на Парнон е по-дълъг, но със същия габарит и изумителни гледки. Той не е толкова екстремен и е типично дефиле, следващо река Дафнон.
Важно! Пътищата по двете клисури се свързват едва в ниското и ако искате да ги комбинирате, трябва да отделите малко повече време в този район.
След като слезете в Леонидио, започвате с километри да криволичите покрай морето и в тази си част трасето е класическо крайбрежно, напомнящо Ядранската магистрала. Така до самия край в селцето Кивели, откъдето вече започват равнинните долини на Аргос и Напфлио. Преди това пък можете да се отклоните наляво към Пасо ди Нело, който ще ви спре часовника, но за него ще разкажем друг път.

Завои. Пътна настилка. Поносимост на трафика

Както споменахме пътната настилка е перфектна, мантинели, знаково стопанство, както и хубави отбивки - също. Но завоите са тесни и на места опасни - без видимост. След като излезете от каньоните и влезете в същинското крайбрежно шосе, ще се насладите на широк път с чудесни виражи и тук можеше да вдигнете темпото. Но в този участък трафикът вече се засилва, а и асфалтът е доста по-износен, но не драматично. Ще усетите контраста, защото в клисурите трафикът отсъства, а тук има повече населени места, селца, курортни селища и махали покрай пътя.

Популярност и слава. Редовни събития. 

Трасето не е особенно популярно и трудно ще видите странстващи мотоциклетисти. Въобще на Пелопонес има няколко такива места, които са като капсула на времето и оазиси на спокойствието.

Но има един ден, в който районът кипва и това е фестивалът на патладжана, който се провежда традиционно на 4-ти юли. Всяка година стотици се отправят към пристанищното градче, за да опитат деликатесите с домашен патладжан Цаконики (Виж Традиционни ястия в района) и да се насладят на музиката и танците. Местна народна музика, фламенко, хореографии, ансамбли с ударни инструменти, ромски джаз групи, балкански джаз духови формации, традиционна кипърска музика, DJ сетове и какво ли още не.

Както казахме, тук ревностно се съхранява традиционната местна култура. Освен езика и кулинарията, характерни са и носиите, както и народната музика е специфична.

Ванката пред традиционни местни килими в крайпътно заведение по крайбрежния път около с. Ливади

Тези музикални композиции са известни още като „Tragoudia tis Tavlas“ и са предавани от уста на уста, особено през 400-годишното турско робство. Те са с бавен ритъм, тъй като са предназначени да разказват истории и никога не се танцуват.

Смята се, че цаконското хоро Геранос (известно също като Танца на Тезей ) датира от дълбока древност и пресъздава усилията на Тезей да излезе от лабиринта. Според мита Тезей и спътниците му първи изпълнили това хоро, хванати ръка за ръка, след завръщането си от Крит.

Обекти и логистика. Забележителности. Отбивки

Всъщност цялата област на Леонидио е луда, тя е рай за катерачи и пещерняци. Има и древни кули крепости, както и скални манастири. Скалният манастир, вкопан в отвесните скали на каньона Дафнон, на 17 км от Леонидио, е нещо, което трябва да се види поне веднъж в живота. Истински шедьовър сред скалните манастири от по-късния период на византийската православна архитектура. Поради труднодостъпното местоположение, населението на Цакония приема християнството по-късно. Изразът „Християнин ли си или цаконас?“ показва това забавяне в сравнение с жителите на съседните райони. Днес обаче планината Парнон е изпълнена с манастири и е наричана „Светата планина“ на Южна Гърция.

Манастирът, погледнат от пътя, който криволичи през каньона Дафнон. Координати на манастира тук.

Места за настаняване около Леонидио

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Най-известната култура в района на Леонидио е патладжанът Цакония (Цаконики Мелицана). Дълъг, лилаво-люляков сорт с бели ивици, който е удостоен със статут на защитено наименование и произход в ЕС от 1996. Цаконийският патладжан е чудесен зеленчук. Той е сладък и не е необходимо да се осолява преди готвене, за да се извлекат горчивите сокове, като при други сортове. Посетителите в района също могат да опитат и цаконското сирене, наречена simpoukoukira.
Любопитни факти

• Кодово название: Крайбрежният път на Цакония, Топ крайбрежни пътища в Гърция, Цаконският път

79 км е дължината на трасето от Циталия-Леонидио до Кивери.

15 км е дълго дефилето Дафнон от Леонидио до манастира.

• 1940 метра. На толкова се извисява най-високият връх в близката планина Парнон.

Езикова карта на Пелопонес през 1890 г., цаконският е в синьо. Снимка: Уикипедия

• Манастир Панагия Елона. Историята на манастира започва през 1300 г. Овчари видели светлина на недостъпно място на скалата. Според легендата тази светлина идвала от маслена лампа, запалена пред икона на св. Богородица. Епископът възложил на двама отшелници, Калиникос и Доситей, да се заселят на мястото, където след това изграждат малък манастир с две килии. Монасите обаче били убити от двама турски разбойници. Един от разбойниците бил заслепен от ярка светлина, излъчвана от иконата, докато се опитвал да ограби манастира.

Разбойниците се разкаяли, жителите на съседното село Косма се помолили за тях и ослепеният възвърнал зрението си. По-късно се твърди, че в Турция обирджиите достигнали влиятелни позиции и повишили статута на манастира и селото. През следващия период манастирът процъфтява и привлича голям брой поклонници и дарители. Смята се, че иконата имала силата да лекува болните.

През 1770 г. турците все пак опостушават Пелопонес. Манастирът е опожарен и разграбен, монасите избити. Манастирът е възстановен през следващото десетилетие.

• 1000 катерачески скални маршрута. Леонидио е рай за катерачите. Големите отвесни варовикови скали, които в повечето сектори са ориентирани на юг, са отлична дестинация за катерене и през зимата. 

• Катерачни трасета в района.

• Българо-славянската връзка: Съществува теза, че цаконците са от славянски произход и са сродници на добре известните славянски племена заселили се на Пелопонес. Вероятно това са славянските премена майнити приели културата на старите цаконци. Според хроника през 1263 г. славяните от Цакония възстанали срещу латинските рицари в Пелопонес. Немският историк Якоб Фалмерайер смятал майнотите и цаконите за несъмнени останки от старите елини в пославянена Елада. Но сега е доказано, че майнотите са по-скоро от славянски, отколкото от гръцки произход. 

• Според Конст. Багрянородни гарнизоните на крепостите се наричали τζεκωνες. Гръцките наемници в Епир се наричали „Zaconnos u stratiotas“. По старосръбски длъжността по охраняване на кулите се наричала цаконство. Че този термин бил изпърво име на народ, личи от един старобългарски паметник, където между грък и хърватин се споменава „цакон“. 

• с. Цаконица в община Мездра има село на име Цаконица. За произхода на името Цаконица не съществуват сигурни данни. Според редица изследователи, българи, които се назовавали цакони били с привелигирован статут и охранявали на смени старопланинските крепости. Вероятно е цакони да са охранявали и цаконското „Кале“, чиито обзор стига на север до река Дунав и като първи заселници са оставили своето име.

Устойчивост на климатичната прогноза. Режим на работа

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Крайбрежният път на Цакония и каньоните край Леонидио
9
Пътна настилка
8
Завои
8.5
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
3
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
8.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.1 / 10
От пътешествениците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Крайбрежният път на Цакония и каньоните край Леонидио
9
Пътна настилка
9
Завои
9
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
9
Атрактивност
3
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Източници:

teaway.net

www.karpenissi.gr

www.istoria.bg

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button