ApriliaВидеоМотоциклетиПремиери

Aprilia разкри Tuareg 660! Ще открадне ли короната от Tenere 700 и KTM 790/890?

Най-накрая след година-две подгряване, загадки и шпионски снимки Aprilia показа своето предложение в средния клас приключенски мотоциклети. Компанията от Ноале обаче успя да изненада всички, защото разкри мотоциклет, който се отличава изключително много от концепта. За това ви загатнахме и ние, след като преди няколко месеца излезе информация, че туарегът ще бъде по-офроуд ориентиран, отколкото се очакваше.

Поне на хартия

Характеристиките и дизайнът определено ни карат да смятаме, че има нов победител в категорията… или поне на хартия! Вижда се, че Tuareg тежи 187 кг. суха маса, което го доближава изключително до конкурентите, има по-голяма мощност и по-добро оборудване от Yamaha-та и евентуално по-ниска цена от предложението на KTM.

Стил

Машината на италианците изглежда доста по-атрактивна от леко скучноватото Tenere и противоречивия външен вид на KTM 790/ 890. Като добавим и класическите цветове, които взаимства от предшественика от 80-те и 90-те години – имаме един много агресивно изглеждащ и изпънат мотоциклет. А наклонената седалка показва ясно офроуд гените му.

Двигателят

Стилът, който представят италианците обаче не е изненада. Там те са в свои води. Въпросът е доколко е надежден изцяло новоразработеният двигател и доколко е надежден за обиколка на света. Ортодоксалните фенове залагат на изпитания CP2 двигател на Tenere и на по-мощния на KTM. Двуцилиндровият агрегат на италианците обаче обра овациите в Tuono 660 и RS660 и сега се очаква да се интегрира успешно и на тази платформа. Разбира се, в спортните версии този двигател произвежда 100 к. с. при 10 500 об/мин и 67 “Нютона” при 8500 об/мин, докато при приключенеца конете ще паднат до 80, но мощността ще бъде увеличена до 70 Нм, достигана при по-ниски обороти, които още са неизвестни. Както казахме, засега имаме само лист хартия, която ще бъде реалност в края на годината.

Всъщност именно дигателят е гордостта на италианците, като този агрегат е способен да обърне нагласите и на най-консервативните ездачи.

Конструкцията

Рамата на този звяр е стоманена тръбна, а окачването е поверено на Kayaba, като се очаква ходът да е 240 мм, а джантите са 21-ца отпред и 18-ка отзад. Освен в хода на окачването туарегът ще превъзхожда Yamaha-та и по отношение на автономията със своите 18 литра срещу 16 на конкурента. Междуосието е сравнително късо, а просвета висок, което обещава добра проходимост.

Но за да изтръгнеш короната от ръцете на Yamaha Tenere 700, KTM Adventure 790/ 890 и Tiger 900 трябва още нещо!

Цената

Богатата електроника и оборудване, като например наличието на Brembo спирачки, TFT табло и високотехнологичните елементи в двигателя най-вероятно ще оскъпят машината и тя ще надхвърли бюджетното предложение на Yamaha. Все пак се очаква да бъде по-евтин от KTM и Tiger 900 и именно там е ключът. Ако “берберът” на Aprilia стъпи на ценовата стълбица между KTM и Yamaha, то тогава имаме реален конкурент за трона, при това с потекло от старите туарези през 80-те и 90-те години, но този път по-качествен, атрактивен и силен.

Aprilia Tuareg (1985-1994) – Вашите мнения

Ранни сурови тестове на Tuareg от журналиста на Cycle World Джъстин Доус поканен в фабриката в Носле:

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button