ApriliaМОТОМотоциклетиПистови мотоциклети
Актуално

100 коня, 169 кг – Aprilia RS660 разкрива част от своите тайни

Пълните подробности и спецификации за дългоочаквания нов спортен мотоциклет Aprilia RS 660 бяха разкрити преди официалното му излизане на пазара тази седмица. Италианската марка пуска първия модел от новата си платформа в средната категория.

Разкритият в концептуална форма на EICMA 2018 г. спортен мотоциклет в средния клас ентусиазира много специалисти и фенове. Всички трябваше да почакат обаче до EICMA 2019, където видяхме вече завършената и готова за производство машина и бяхме още по-впечатлени. Дори го чакахме на тазгодишното изложение Moto Expo София’20 през април, но, както всички знаем, 2020 не беше благосклонна към тези, които си правят планове. Изложението отпадна, а пък мотоциклетната индустрия бе разтърсена из основи и много производители, особено италианските, изпитаха сериозни затруднения заради Covid лудостта.

Е, важното е да завършим годината с добри новини и ето че от компанията, разположена в Ноале, ни зарадваха с вестта, че Aprilia RS 660 най-накрая ще бъде представена официално в завършен вид и е готова за продажби при дилърите.

Пресният двуцилиндров се очаква да бъде шедьовър в средния клас на спортните мотоциклети.

Заимствайки стилни реплики от утвърдения RSV4 1100 в горната част на гамата, RS 660 е накипрен с тройни LED фарове, дневни светлини, оградени от двоен обтекател с интегрирани аеродинамични подобрения.

Макар че ще трябва да изчакаме още малко, за да разберем как се представя на пътя, вече знаем някои от техническите спецификации, като наличието на тракшън контрол, круиз контрол и общо пет режима на каране – 3 предварително зададени и 2 с възможност за настройване.

Настройките са в два основни модула Road, където са Commute (ежедневно каране), Dynamic (за ежедневно спортно каране) и  Individual (персонализирани настройки, тук е дадена свобода на ездача сам да настрои според стила си на каране). Другите два режима са в Track менюто и са предназначени за изолирана спортна среда, т.е. за писта. Това са Challenge (за състезателни сесии на пистата) и Time Attack (за опитни състезатели с възможност за настройка за оптимална производителност).

От Aprilia казват, че са избрали своята технология V4, защото

“гарантира производителност от най-висок клас, като същевременно взема предвид високите скорости на хода на буталото спрямо размера на неговия работен обем“.

Освен това италианците гордо обявиха и съотношението мощност-маса, което е 100 к.с. при 10 500 об/ мин, при само 169 кг сухо тегло. Паралелният двуцилиндров четиритактов двигател, с въртящ момент от 67 Нм при 8 500 об/ мин, може също така да бъде коригиран, за да отговаря на изискванията на категория A2. И така мнения като „лекота“ и „компактност“ изобилстват из световната преса, а най-очакваното е обявяването на цената, но за това малко по-късно, след като разгледаме характеристиките:

Характеристики на Aprilia RS 660

Тип двигател: двуцилиндров, паралелен, 4-тактов, с водно охлаждане с радиатор и топлообменник вода-масло, двоен разпределителен вал (DOHC) с тихо верижно задвижване от дясната страна, четири клапана на цилиндър.

Диаметър и ход на буталото: 81 х 63,93 мм

Работен обем: 659 куб. см

Максимална мощност: 100 к.с. (73,5 kW) при 10 500 об/ мин

Максимален въртящ момент: 67,0 Нм при 8 500 об/ мин. 2 дроселни тела ∅48 mm

Електронно управление: 6-осна инерционна платформа, APRC пакет, който включва ATC (контрол на сцеплението), AWC (контрол на колелото), AEB (спирачка на двигателя), AEM (карта на двигателя), ACC (круиз контрол)

5 режима на каране: 3 предварително зададени и 2 с възможност за настройване

Рама: алуминиева рамка с двоен лъч

Предно окачване: вилка Kayaba с ∅ 41 мм, с контра пружина, регулируемо. Ход на окачването 120 мм

Задно окачване: алуминиево плаващо рамо, централно разположен моношок, с възможност за регулиране на предварителния натяг. Ход на окачването 130 мм

Предна спирачка: двоен диск с диаметър 320 мм, 4-канални радиални апарати Brembo

Задна спирачка: единичен диск с диаметър 220 мм, 2-канални апарати Brembo

Размери:

Междуосие: 1370 мм

Дължина: 1995 мм

Ширина: 745 мм

Височина на седалката: 820 мм

Тегло: 183 кг собствено тегло (169 кг сухо)

Стандарт: Евро 5

Разход: 4.9 литра / 100 км

Капацитет на резервоара: 15 литра (от тях 4 литра резерв)

Цветова гама: Apex Black, Lava Red, Acid Gold

Представен бе и нов цвят – Acid Gold, в допълнение към вече познатите Lava Red и Apex Black, които видяхме по време на световната премиера миналата година.

Aprilia RS е първият модел, пуснат на пазара, на изцяло новата 659-кубикова платформа. От нея вероятно също ще се възползват новото Tuono, очаквания с голям интерес от нас Tuareg 660 и RS Trofeo, за който все още се знае съвсем малко.

Стартовата цена за Европа ще е около 11 000 евро, като заявките заваляха още по време EICMA 2019, а сега онлайн поръчките ще счупят сървърите на дилърите. Очакваме това да бъде един от най-продаваните мотоциклети през 2021.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button