ApriliaМотоциклетиПремиери

Премиера на Tuono 660. Атрактивният боец на Aprilia вече и в средния клас

Tuono 660 е наследник на легендарния Tuono 1100 и брат на RS 660, с когото споделят множество технологични решения.

Днес дългоочакваният Tuono 660 направи световната си премиера онлайн днес, включвайки легендарната фамилия Tuono в сегмента на двигателите със среден обем.

Горд наследник на непобедимия Tuono V4 1100, новият Tuono 660 съчетава контролирана мощност и лекo тегло, които допринасят за страхотна производителност на изящното шаси и съвременния технологичен пакет, пренесени директно от Tuono V4.

Aprilia Tuono 660 и RS 660 споделят една основна характеристика: мотор с изключително съотношение между тегло и мощност (183 кг на 95 к.с.). Тези характеристики представляват идеална формула за удоволствие на пътя. Tuono 660 е достъпен, както за начинаещи мотористи (поради факта, че се предлага с мощност от 35 кВт), така и за мотористи, чиято цел е преминаването към мотоциклети с по-голям обем на двигателя – такива, които търсят „гол” спортен мотор, осигуряващ забавление на пътя и увереност на ездача при каране на писта.

Tuono 660 притежава агресивен спортен стил, характерен за семейството на Tuono, открояващ се с намалените си размери, които подсилват този динамичен спортен характер, дори когато е паркиран. Подобно на RS 660, новият Tuono наследява иновативната концепция с двоен аеродинамичен обтекател, както и с троен светодиоден фар с DRL светлини.

Tuono 660 може да се похвали с великолепна конструкция, благодарение на олекотените алуминиеви рама и вилка. Регулируемата система за окачване Kayaba също допринася за фината настройка на мотора.

Високото кормило и размерите на шасито разграничават Tuono 660 от RS, като контролът, обратната връзка и управлението се постигат благодарение на различното отместване на вилката.

Двигателят се използва като носещ елемент и допринася за формирането на компактна, лека и твърда конструкция. Това последното поколение двуцилиндрови двигатели, наклонени напред, са конструирани на базата опита, натрупан от мощната Aprilia V4. Крайното задвижване е по-късо от това на RS 660, което подобрява отзивчивостта и бързината.

Електрониката на Tuono 660 е на по-високо ниво, дори спрямо тази на някои супербайк машини. Електронният ускорител „Ride-by-Wire” осигурява най-доброто управление на пакета APRC, който включва многостепенен контрол на сцеплението, круиз контрол, степен на спиране на двигателя и различни опции за работа на двигателя, както и ABS система. За да се управляват лесно всички опции чрез цветния TFT дисплей, Aprilia предлага пет предварително модифицирани режима на каране (три за шосе и два за писта). Ездачът трябва само да избере варианта, който най-добре приляга на неговия стил на каране, като всички те имат възможността за персонализиране.

Tuono 660 ще се предлага в три цветови варианта: „Concept Black”, „Iridium Grey” и новата „Acid Gold”, вече популярна от RS 660 – цвят, който поставя нови стандарти за стил и никога не остава незабелязан.

 

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Симеон Кръстев

Мотоциклетен ентусиаст и пътешественик. Автор и преводач на материали в сайта. Обича високите скорости, пътешествия до непознати места и природата. Любител планинар и автор на блога Simeon Travel Space.

Свързани статии

Back to top button