3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
БългарияКаньониМото туризъмПланински проходиРевютаТрасетаТрасета в БългарияТрасета в Родопите

Кричим – Девин

   

Оценка от meteo-ride
(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Любопитни факти:

  • Кодово название: Шосе 866 
  • Дължина – 61 км
  • Разположен на три язовира
  • Яз. Въча е най-високият в България – 144,5 м.
  • Някои от понтонните къщи се отдават под наем.
  • Има легенда за сом човекоядец във Въча.
  • Тракийското име на Девин е било Дьовлен.  

Път, преминаващ през цели три язовира, със сигурност е интересен, чудноват и безспорно живописен.

Започващ от гр. Кричим и условно приключващ на разклона за гр. Девин, пътят криволичи в продължение на 61 км. покрай яз. Кричим, яз. Въча (Антониванов, ост.) и яз. Цанков камък. Но път 866 продължава, за да мине през Широка лъка и Стойките и да стигне до Смолян.

Отдавна се канехме да изследваме това трасе и най-сетне му дойде ред за напречен разрез и анализ, като същевременно пълнехме очите и душите си с гледки. Тази мисия ни караше да се чувстваме щастливци за това каква работа имаме, съчетавайки погледа на изследователя и критика в едно с уикенд приключение. Да! Както повечето неща в малката ни, но прехубава страна, така и този маршрут е на един уикенд обход и разглеждане.

Намиращ се между планинските ридове на Девинската планина и Мурсалица – общо казано в Западни Родопи (виж на картата по-долу), той е сравнително централно разположен и лесно достъпен. Особено от столицата. Ако започнете своя трип от София, можете преспокойно и за един ден да минете оттам, като го комбинирате с други невероятни трасета в близост, като Доспатския проход. Разбира се, ние препоръчваме човек да отдели повече от един ден за подобен воаяж.

Кричим-Девин трасе
Началото. Върху стената на яз. Кричим. Оттук започва същинската част на трасето. / Снимка: 2017

Обекти и логистика

Стартирайки от гр. Кричим, хвърлихме бегъл поглед на градчето, което е разположено в предверието на Западните Родопи и играе ролята на естествена порта и пазител на планината, погледнато от мистично-стратегическия средновековен поглед на географията в района. Кричим е облегнат удобно на северните склонове на Родопа планина, загледан в топлината на тракийската низина. Мястото много ни хареса. Трудно можем да кажем нещо подобно за етническия състав на града и по-точно съотношението българи – роми, като процентът е чувствително висок в полза на последните или поне така изглеждаше. Иначе имаше патриотично усещане от опънатия голям трибагреник на един от скатовете над Кричим. Явно българи останали там, се опитват да посъбудят българския дух.

Забранителен знак за мотористи в Кричим
Забранителен знак за мотористи в центъра на Кричим

В следващите 35 километра до с. Михалково няма населени места, единствените такива са понтоните в язовирите. Няма крайпътни заведения и магазини освен хотел „Чилингира“, където можете да отседнете или да хапнете. Ние препоръчваме вариант да си напазарувате преди да тръгнете и да си направите хубав пикник на някой рид с красива гледка към змийския вид на язовир Въча.

Смъкваме драстично оценката за логистика, защото от с. Михалково до крайната точка гр. Девин няма крайпътни ханове и магазини и през всичките километри по трасето няма бензиностанции, затова проверете автономията си! 61 километра не са много, но някой да не тръгне с непроверен резервоар.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Тук може би трябва да припомним за основната забележителност на с. Михалково, където  извира прочутата естествено газирана минерална вода „Михалково“ (при извора е около 28 градуса). Минералният извор в Михалково се намира на 2 км от селото и е открит през 1936 г. като планински ручей, отличаващ се по вкус и мирис от обикновената вода.

Чилингира. Кричим-Девин ревю
Хотел Чилингира

И така, естествено преминаваме към обектите, като на разстояние 16 км от Михалково се намира хижа Персенк, откъдето можете да достигнете до връх Персенк или Чудните мостове. Но това са отклоняващи локации за нашето пътуване и по-скоро биха попаднали в някой дневник с пешеходни маршрути.

Непосредствено при навлизането в Родопите, на 6 км от Кричим, се намира кричимския манастир „Рождество Богородично“. Предполага се, че е основан през ІХ-Х или през ХІІІ век. При потушаването на Априлското въстание през 1876 г. е опожарен. Възобновен е през 1932 г., а от 2006 г. е действащ. В съседство е Кричимският минерален извор със силициева вода с леко алкална реакция и температура 28 градуса. Лекува повърхностни рани на кожата, не се пие поради високата минерализация. Точните GPS кординати на манастира на картата тук.

Можете да си направите страхотен пикник с още по-страхотна гледка.

Пътна настилка. Завои. Майсторство на ездача

Обновление след ремонта през 2019

Пътната настилка е добра, което се очаква след ремонта, направен през 2019. Изградени са големи бетонни подпорни стени по скатовете, спускащи се към пътя. Но тези, които се спускат от пътя към язовирите, останаха неподменени и това създава предпоставки за свличания.

Завоите са средна работа, липсват остри завои и фиби, но пък има няколко с лоша видимост. Може да се каже, че трасето е темпово и скоростно. Пътната маркировка след ремонта от 2019 най-сетне е на ниво, подменени са и старите ръждясали мантинели. Вече има достатъчно отбивки и уширения. Сега има множество панорамни площадки, за да спреш, да погледаш и да си починеш.

Трафик

Трафикът е от нормален към нисък в определени часове и дни. Поставяме висока оценка от 7.8 и го определяме като сравнително спокоен предвид популярността му.

Популярност и слава

Известен е в международен план и се преминава често от чужденци. Задължителен за всички, които посещават България, за да разгледат Родопите, но като цяло би могло да се иска повече и може да се рекламира заедно със съседния Доспатски проход с 4-те язовира.

Стикер от трасето в магазина на meteo-ride

Легенди

Тук е мястото да кажем, че за язовир Въча се носят рибарски легенди, че по дъното му броди сом с човешки размери, който дори си има име – „Златистия“. Местни рибари се кълнат, че са го виждали как се показва на повърхността и как люспите му проблясват на слънцето. А бе, нещо като историята за Лох Нес в български вариант, но с доста по-възможна истинност и аз лично не бих искал среща лице в лице с подобно чудовище.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Мото маршрут Кричим-Девин. РевюКричим - Девин
9.5
Пътна настилка
8.5
Завои
8
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
8
Популярност и Слава
8
Устойчивост на климатичната прогноза
6.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.3 / 10
От пътешествениците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
[review]
Кричим – Девин
7.8
Пътна настилка
8.5
Завои
8.3
Обекти/Забележителности
9.2
Панорама
7.2
Атрактивност
5.7
Поносимост на трафика
От приключенците (3 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button