3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиРевютаТрасетаТрасета в АлбанияТрасета на Балканите

SH20 Хани и Хотит – Вермош

    

(7 гласове)
Оценка от пътешествениците

Наскоро построено, трасето, свързващо община Хани и Хотит на границата с Черна гора с община Вермош, разположена в най-северната част на Албания, район Келменди, притежава всички гени и характеристики на един голям емблематичен панорамен път! Тъй като обичаме класациите топ и най-най, веднага ще отбележим, че трасето е най-младото от подобен тип в нашите ревюта. Изграждането на такъв вид инфраструктурни проекти е рядкост в наши дни! Във времена, в които хората предпочитат да пробиват тунели, да строят мостове, да правят обходни магистрали, прокарването на живописен път си е направо факт за отбелязване и повод за тържества за тези, които избират „Винаги панорамния път“.

Стикер на трасето

СТИКЕР Шосе SH20: Хани и Хотит – Вермош

Шосето е символ на развиваща се съвременна Албания, която, както обичаме да казваме шеговито, преди 20-30 години е била толкова зле, че сега е добре. Албанските власти се стремят да изграждат пътна инфраструктура от една страна и за да подобрят туристическия климат в страната. И Слава Богу, че иначе кой би тръгнал по онзи черен път от преди две-три години… и колко би изпуснал! Природата в този район е зашеметяваща. Духът на Албанските Алпи и Проклетие се усещат от всякъде.

Пътят през цялото време върви успоредно на границата с Черна гора и на практика свързва две ГКПП-та: Hani i Hotit – Bozhaj, което ви извежда на брега на Шкодренското езеро и ГКПП Vermosh – Guci, което пък е като предверие към планината Проклетие.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.comTrivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Пътна настилка

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Чисто нов асфалт, чудесни виражи и дренажи, добра маркировка. Всичко на ниво. Къде е уловката? Състоянието на пътя не е цветя и рози. Самите серпентини са перфектно асфалтирани, но на доста места се забелязват скални свлачища, предизвикани от многобройните бари и дерета, които при пороен дъжд бързат да се включат в река Ljimi i Cemit и отнасят пътя! Участъкът от китното Тамаре през градчето със звучното старобългарско име – Селце (Selce) и съседното Добриня (Dobrinje) на места е тесен. Пътят официално бе завършен през декември 2016 г. и струва 45 милиона долара. (Редакция: 16.07.2017 г.)

Пътят преди да се сложи асфалта
Пътят преди да се сложи асфалта през 2014

Устойчивост на климатичната прогноза

Албанските Алпи са сурово място, където слънцето може да ви изпече носа, но може и да ви отнесе адриатически порой.

Популярност и слава

Макар и ново, шосето е отдавна познато и посещавано като екстремно трасе в Западните Балкани, най-вече от австрийски и немски райдъри. Преди асфалтирането беше класифицирано като едно от най-опасните и предизвикателни трасета в Европа. С полагане на асфалта шосето се отваря към широкия кръг публика и ние очакваме до няколко години да се превърне в доста посещавана дестинация и достоен конкурент на най-живописните пътища на Балканите като Трансфъгърашан, Трасалпина, Беклемето, Шипка, Пътя до Ловчен, Логара и др.

Панорама

Албанците като че ли знаят как да го правят. На върха при една от най-красивите фиби на Балканите са изградени платформи, от които можете да съзерцавате гледката в района, докато не и се наситите.

Любопитни факти

  • • Кодово название: Шосе SH20
  • • Дължина: 63 км от ГКПП Божай до ГКПП Vermosh – Guci.
  • 740 м е най-високата точка на шосето.
  • 2014-2016 г. е асфалтиран.
  • Пътят е известен и като „Келменди Роуд“.
  • Районът на северна Албания се нарича Келменди (на бълг. Клименти), на името на Св. Климент, който се приема за покровител на областта. Тази част на Албания се състои от римокатолическо мнозинство и мюсюлманско малцинство. В Келменди говорят поддиалект на „гхе албански“ като другите северноалбански племена.

  • Климентите са споменати за първи път в османски източници от 1497 г., заедно с племената на хоти, кучи и пипери. Споменават са като „дербенде“, пазители на планински проходи, които имат данъчни привилегии. Дербендеците охранявали пътищата Shkodër-Altun-li и Medun-Kuči. Тук е мястото да припомним, че „дербент“, „дервент“ идва от персийски език и означава „проход, теснина“.
  • В региона на кучите в Албания има и вулгарни имена като Затриебач.

Обекти и Логистика

Като цяло трасето си е доста диво, както и погледите на местното автохтонно население, но това не бива да ви притеснява, албанците всъщност са доста гостоприемни. Има няколко къщи за гости и малки хотелчета по пътя и дървени хижи, особено в района на Вермош.

Посещаваме и правим ревю на второ поредно трасе в Албания след извратено якия проход Логара и почваме да завиждаме много сериозно на албанците! Ние нямаме толкова добре поддържани серпентинни панорамни трасета… Подобни атрактивни пътища развиват местния туризъм и икономика. Само мотористите и колоездачите от Европа да привлечем в дадена точка, бихме могли да издържаме цял регион, но… засега само мечти!

Пътят може да отвори една нова и забавна класация топ 10, а именно подреждането за най-екзотично название – Хани и Хотит – Вермош, звучи доста завъртяно, освен ако не предпочетете да го наричате с кодовото SH20.

Можете да включите трасето в евентуален маршрут до Шкодренското езеро.

Видео кадри на района от въздуха


SH20 Хани и Хотит – Вермош
9.9
Пътна настилка
10
Завои
5.1
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
5.2
Атрактивност
8.8
Поносимост на трафика
От приключенците (7 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button