3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиРевютаТрасетаТрасета в МакедонияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Галичица (Galicica Pass) Шосе P504

   

От meteo-ride
(4 гласове)
Оценка на мото пътешествениците

Северна Македония! Близка и далечна, болезнена тема, красива земя – задължителна дестинация за всеки уважаващ себе си ездач, практикуващ мото туризъм. Там, само на 420-30 км от София се намира едно трасе, което ще ви изненада със своята прелест и атрактивност.


Мото-тур Епир Македония Тесалия

Посетителят, приближаващ свещения град Охрид, вижда още отдалеч планината Галичица, която разделя Охридското и Преспанското езеро. Побиват ви тръпки още оттук, а тепърва трябва най-напред да разгледате преливащия от енергия град и чак след това шосето, което ви чака там горе.

Пътна настилка и завои

Трасето започва от покрайнините на гр. Охрид, като до тази отправна точка достигате, като просто карате покрай брега, както в Которския залив. Подминавате с. Търпеица и достигате едно възвишение и разклон, на който отляво ще видите две големи табели „Национален парк Галичица“. И… бариера с един чичко, който ви обяснява, че за да продължите по прохода нагоре, трябва да заплатите такса от 2 евро. Като цяло Северна Македония е държавата на таксите. Ще ме разбере за какво пиша, ако до Охрид сте минали през Скопие по магистралите „Александър Македонски“ и „Майка Тереза“, на които има патарина през 10 км. Все пак тези 2 евро ни харесаха, някак почувствахме се като на Гросглокнер – мислиш си: „Плащаме, за да преминем, значи ще е нещо яко…“

Галичица Galicica Pass
При отбивката

И хубавите неща започват с рейда нагоре из завоите към връхната точка на седлото. Асфалтът е стар, но по него няма дупки, забелязват се пукнатини, но нищо фатално. Все пак си личи, че не се стопанисва правилно, защото банкетът не е поддържан, а растителността започва да превзема асфалта. Има нужда от просичане, хем така ще се открие и по голяма панорама надолу към езерото. Пътят е тесен, но това не е проблем и като че ли е правило за високопланинските проходи с ниска натовареност.

Наличие/Отсъствие на трафик  

Трафикът при нашето посещение бе от нисък към нормален, но предполагаме, че през почивните дни се увеличава, защото мястото е перфектно за съботно-неделни излети и разтуха. Би трябвало това да е любимото място на охридчани за пикници. Определено имаше трафик от парапланеристи.

Панорама

Яките неща започват веднага след първия завой, от който се разкрива гледка надолу към езерото! Нямате търпение да спрете и да снимате и все се чудите на кой завой ще е по-добре да спрете и да извадите „сликалецо“. Ще намерите лесно най-доброто място, когато по пътя стигнете до една отбивка с наспирали коли и мотори – ясно е, че тук става нещо. Виждате беседките и пейките и вече знаете, че това е мястото за спиране. Вече бяхме питали чичака на бариерата, къде е най-доброто място нагоре за отмор, с най-добра гледка и знаехме, че трябва да търсим Коритски рид. Те тука те е! Питахме за подтвърждение.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Иначе бяхме проучили предварително мястото с най-добра гледка, от което има изглед и към двете езера, но до него се стига по черен път – нямахме време, защото ни чакаше маса в Албания. Ако някой го е посещавал, да пише в ревюто си под статията или да качи снимки в нашия форум.

Затова се задоволихме с Коритския рид и… Олеле-мале: гледката, която се разкрива струва 2 милиона! Оттук се вижда характерния подпис на трасето с формата на буквата „м„.

Има нещо опияняващо в спокойствието на езерото и огледалното отразяване на небето и облаците в него. Човек има чувството, че ако поиска, може да ходи по водата.

Обекти и логистика

Нямахме време да преминем целия проход от другата страна до Преспа, но знаехме, че в района има още много обекти за посещаване. Няма как ще трябва да се върнем пак. Параклиси и манастира има колкото щеш. Къмпинги, бунгала и къщи за гости има в с. Търпеица. А манастирът „Св. Наум“ е задължителен за посещение.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Кухнята

Много добра. В което и кръчме да седнете в Охрид ще си изядете пръстите. Плескавици, скари, бюреци. Винаги вкусната, гарантирано истинска храна в Северна Македония поне на нас ни допада повече от храната във Влашко и Трансилвания на север. Нищо лично, просто не можем да приемем, че „чорба де бурта“ е шкембе чорба.

Устойчивост на климатичната прогноза

Времето се промени три пъти. Валя за малко дъжд, планината се беше покрила с облаци, а сетне пекна жарко слънце. О, землю македонска своенравна! Все пак слънчевите дни в района са повече от мрачните и дъждовните, така варианта да отидете и времето да е хубаво е по-възможен, от колкото да уцелите лоши дни в активния сезон.


Любопитни факти:

  • • Кодово название: Шосе P504
  • • Дължина: 27 км
  • • 1660 м е най-високата точка на шосето.
  • • 1958 г. поради своята уникалност местността е обявена за Национален парк.
  • • 1930 г. започва строежът на пътя.
  • • 2254 е най-високият връх Магаро.
  • • Галичица разполага с две пещерни църкви – „Света Богородица Пещенска“ и „Свети Стефан“.

Местоположение

Проходът Галичица
6
Пътна настилка
8
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
9
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.4 / 10
Проходът Галичица (Galicica Pass) Шосе P504
7.1
Пътна настилка
7.4
Завои
6.2
Обекти/Забележителности
9.6
Панорама
5.6
Атрактивност
7.5
Поносимост на трафика
От приключенците (4 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button