3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ИталияМото туризъмПланински проходиПланински трасетаПроходът СтелвиоПътешествияРевютаТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Италия
Актуално

Проходът Стелвио – Passo dello Stelvio

    

От meteo-ride
(8 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Road Condition and Weather for Bikers
Докладвай в групата

Добре, ето го! Това е… голямата работа, гранде грандисимо, гросе гиганте – Стелвио Пас, Stelvio Pass на английски, Passo dello Stelvio на италиански или Stilfser Joch на немски, се издига на 2757 метра надморска височина в алпийската планинска верига Ортлер, намираща се в Източните Алпи, близо до границата на Италия с Швейцария. Независимо дали вече сте били тук, дали мечтаете и планирате да отидете или само сте чували за него, то Стелвио Пас винаги е актуална тема за разговор сред ценителите и ловците на трасета.

Снимка: meteo-ride

Популярност и слава

Истината е, че Стелвио Пас не е нито най-високият проход на Стария континент, нито най-красивият, нито най-спокойният за каране, но популярността му е толкова голяма, толкова силна и притегателна, че е превърнала прохода в една своеобразна Мека и Йерусалим. Свещено място за поклонение на мотоциклетисти, колоездачи, всякакви фенове на моторните спортове, ретро автомобилисти, както и туристи от цял свят. Стелвио Пас е на 38 място в класацията на най-високите пътища в Европа и на 7-мо при асфалтираните, което си е престижно място,  защото първите 3 в това подреждане са полуасфалтирани. Но всичко това е без значение, защото Стелвиото е първенец в много други класации, но бяхме длъжни да направим някои уточнения за статистиката. Екипът на Meteo-Ride изготви за вас ранглиста с най-високите пътища в Европа.  

Таблица ТОП 50

Панорама

Проходът Стелвио - Passo dello Stelvio
Снимка: meteo-ride

Според нас няма друг път в Европа, който да има толкова характерен силует и „подпис“. Очертанието на пътя е емблематично и дори се е превърнало в индустрия. На самия връх има десетки магазинчета и сергийки с дрънкулки и сувенири със специфичния „подпис“ на пътя, изобразен върху тениски, чаши, магнитчета… Ние от метеo-ride също бяхме омагьосани от осанката на трасето и го изрисувахме върху тениските си. Лудост е! Човек, когато го види, разбира защо е така.

Трафик. Майсторство на ездача. Завои

Е, няма такова нещо. Трафикът е огромен дори през седмицата, като през уикенда е извънредно натоварено. Това не е път за новобранци, които биха могли доста сериозно да се объркат от агресивните италиански мотоциклетисти, които напират отвсякъде. Изпреварват рисково, секат завои, карат бързо. Колоездачите също не си поплюват, особено при спускане, където развиват скорост равна, че и по-висока от тази на мотоциклетите. Като сложиш и роудстарите, ретро автомобилите, плюс чат-пат някой автобус и приключението става пълно. Ако за първи път посещавате мястото, то определено ще останете шашардисани и леко подтиснати от тази обстановка. А от предизвикателността и честотата на обратните завои също може да ви се завие свят. Всеки завой си има собствен номер, което ние смятаме, че е супер яко. По някое време ще започнете да се адаптирате и да свиквате с италиано-немския хаос по трасето и ще влезете в техния ритъм и на върха вече ще си мислите, че сте един от тях, но не се заблуждавайте, тези типове карат по това шосе всяка седмица, знаят му и „кътните зъби“, всеки вираж, всеки завой, всяка права. Не се увличайте по местните и тяхното темпо. Карайте си с вашия ритъм и даже препоръчваме да спирате на всяка една отбивка, хем за почивка, хем за снимки и видео. Това трасе е за опитни водачи, пълни професионалисти в ездата, които взимат на екс завоите, които на места са много тесни, с голям наклон и често са необезопасени.

ТОП 10 факта за прохода Стелвио Stelvio Pass

Текът много спорово по въпроса откъде е най-добре да се атакува трасето. Разпространеното мнение е, че изкачването от север през градчето Прато е по-трудният вариант, макар и изключително красив. От тази страна ще ви посрещнат 48 завоя с обща денивелация 1808 метра, което е просто чудовищно. Обратно, изкачването от южната страна през Бормио е по-плавно, където общата денивелация е 1500 метра и е предпочитано от спокойните ездачи. Нашият съвет е да го вземете в двете посоки при две различни посещения на моторния Йерусалим и сами да разберете дали сте за хардкор варианта от север или по-лекия от юг. Пожелаваме ви възможността за повече от две посещения на тези свети земи. 

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Проходът Стелвио - Passo dello Stelvio
Снимка: meteo-ride

Пътна настилка. Устойчивост на климатичната прогноза

Перфектна! Цялото трасе е едно гениално инженерно творение. Няма какво да желаем повече за път, който е изграден на почти невъзможно място, на близо 2800 метра над. височина, където атмосферните условия през по-голямата част от годината са жестоки. Напълно слънчевите дни са кът и можете да се считате за късметлия, ако уцелите изцяло безоблачен ден.

Трябва да имате предвид и факта, че Стелвио Пас е един от най-късно отварящите алпийски прохода, който също така може да бъде затворен по всяко време поради навявания от сняг или други климатични особености. Обичайно отваря в началото на юни и е достъпен до септември.

Обекти и Логистика. Събитията

Пасо дело Стелвио е едно голямо шоу! Вашето посещение там винаги може да съвпадне с някакво мероприятие, най-често колоездачно, като през няколко години трасето попада в маршрута на Джиро ди Италия – в края на май или началото на юни. Всяка година в последната седмица от август администрацията на Националния парк Стелвио организира така наречения Stelvio Pass Bike Day, когато проходът затваря за масово каране на хиляди велосипеди.

Снимка: meteo-ride

Често се правят и концерти, организирани турове и други масови изяви. 

През зимата около декември гр. Бормио е домакин на кръг от световния ски шампионат, като Pista Stelvio e една от най-предизвикателните в целия шампионат.

Има няколко хижи за спане в района, но като цяло изборът не е голям. Все пак в Бормио има чудесни хотели и къщи.

Традиционни ястия близо до пътя

Ако пък сте претенциозни към храната, то тогава задължително си носете нещо в раницата, защото горе на върха има само немски вюрст с пържено зеле, което вероятно няма да е по вкуса на всички.

Легендарният бургер на Стелвио е предизвикателство за онези, които не обичат кисело-горчивите вкусове и може да бъде предизвикателство за капризните стомаси. Какво съдържа? Рецептата е много проста: черна или бяла питка по избор, съдържаща печено на плоча кисело зеле с вюрст наденичка вътре! Противоречиво е, но на близо 3000 метра надморска височина при толкова чист кислород ще се очудите колко вкусно може да бъде.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Arbnb в района. Резервирайки през картата на meteo-ride.com, ние ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим ви предварително!

Любопитни факти:

 • Кодово название: Strada Statale 38
 • Дължина: 46,7 км
 • 75 са завоите по трасето.
 • 48 завоя от северната страна!
 • 1820-5 е започнал строежът на пътя от Австрийската империя. Оттогава е променен минимално.
 • Главен архитект е Карло Донегани (1775–1845), който също така проектира и Пасо Сплуга.
 • През Втората световна война е бил граница между Австро-Унгария и Кралство Италия.
 • 1954, 61, 65, 72, 75, 80, 94, 05, 12, 14, 17 са годините, когато трасето е включвано в маршрута на Джиро ди Италия. 
 • 3905 – на толкова метра се издига връх Ортлер и е най-високият в района.
 • Характерният подпис на мястото.
 • • Щом видите тази табелка значи вече сте в Рая.

https://www.youtube.com/watch?v=xB8Isp-jpFs&t=1s

 

От автора

Проходът Стелвио
10
Пътна настилка
9
Завои
9.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
4
Устойчивост на климатичната прогноза
2
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.8 / 10

Оценка от пътешествениците

Проходът Стелвио – Passo dello Stelvio
9.5
Пътна настилка
10
Завои
7.8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Атрактивност
7.3
Поносимост на трафика
От приключенците (8 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button