3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
БългарияПланински проходиПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в България

Проходът Богое (Bogoe Pass) Шипковски проход

    

Оценка от Meteo-Ride
(2 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Скътан между Средна Стара планина и Предбалкана, проходът Богое е малко периферен за средностатистическия пътник. И по-добре, защото трафикът не е голям и мястото изглежда много уютно и някак тихо и интимно. Има и някаква магия, като онези, които спускат огледална невидима завеса, за да не виждаш дадено място, но попаднеш ли отвъд нея, значи си избран и в известна степен изгубен! А какво по-хубаво за един пътешественик от това да се изгуби в правилната посока.


Проходът Богое (Bogoe Pass) Шипковски проход


Любопитни факти:

  • • Кодово название: Шосе 358
  • • Дължина: 14.2 км
  • • 1238 м е най-високата точка на прохода.
  • • От стари времена с. Шипково е известно като място за балнеолечение с топлия минерален извор (32°С, до 10 литра в секунда в едноименния курорт, на около 2 км от селото. Минералният състав на водата лекува чернодробни, бъбречни и стомашни заболявания.

Проходът Богое (Bogoe Pass) Шипковски проход


Пътят свързва курортното селище Рибарица с още по-курортното (според нас) с. Шипково, което макар и малко позамряло и не толкова популярно както Рибарица, притежава чудовищен потенциал предвид 32-градусовата минерална вода, която блика в землището на селото.


Обекти и логистика

Темата за Шипково и Рибарица директно ни отвежда в графата Обекти и логистика. Разположен между два курорта, пътят ви предлага огромен избор за отдих и преспиване. Кеф ви в Рибарица, кеф ви в Шипково. И при положение, че Беклемето е в близост, абсолютно можете да планирате едно преспиване в района преди да атакувате известния проход, или пък обратно.

Изкачването откъм Рибарица започва с чешмичка с вцепеняващо студена вода, пейка, маса и голяма отбивка, където могат да се паркират 20 мотора. От другата страна на прохода завършвате отново с крайпътна чешма и веднага след нея е курортът Шипково и централният минерален басейн.

Самият пик на прохода – 1238 м, е своебразен кръстопът, откъдето тръгват няколко екопътеки, едната отвежда до с. Чифлик, друга до хижа Хайдушка песен.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула


Пътна настилка

Е, тук вече нещата не са толкова супер. Особено откъм Рибарица, 50-те нюанса сиво веднага изникват в съзнанието. Неравности. Лошо. После нещата се оправят, но този участък си плаче за чисто нов асфалт.

Знаковото стопанство също може да претърпи критика, защото никъде няма табелка, от която да разберете, че се намирате на Прохода Богое, както и каква е надморската височина. Има поставена табела, на която едва се чете, че след 2,5 км се намира пикник Богое. Все пак откъм Рибарица има синя табела от републиканската пътна мрежа, която ви информира дали проходът е отворен или затворен.


Трафик

Нормален и не затормозяващ. За това усещане може би способства фактът, че го посетихме в делничен ден около обяд.


Панорама

Докато се изкачвахме от запад, тъкмо си мислехме как ще дадем ниска оценка за панорамата, защото растителността пречи да видим и усетим реално колко сме високо, когато след първите два завоя при спускането към Шипково пред нас се разкриха поразяващи гледки, включително Арката на свободата на Беклемето, която изниква в далечината. Страхотен момент. И точно по поръчка идва асфалтирана отбивка вдясно, където можете да спрете за пикник. Не! Не просто можете, а сте задължени. Мястото е супер!


Проходът Богое (Bogoe Pass) Шипковски проход


Популярност и слава

Няма как едно място да стане известно, когато не знаеш как да го назовеш – можеш да намериш името на прохода в учебниците по география и Уикипедия, но ако минаваш оттам, няма как да разбереш, че именно това е Богое. Но какво пък, така или иначе вече сте минали по него и сте му се полюбували! Надяваме се нескромно, че настоящото ревю ще допринесе за славата на това чудно място.Проходът Богое (Bogoe Pass)
5.5
Пътна настилка
8.5
Завои
5.5
Обекти/Забележителности
6.5
Панорама
2.5
Популярност и Слава
7.5
Устойчивост на климатичната прогноза
9
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 6.4 / 10
Проходът Богое (Bogoe Pass) Шипковски проход
3.5
Пътна настилка
7.8
Завои
6.5
Обекти/Забележителности
6
Панорама
4.5
Атрактивност
5.5
Поносимост на трафика
От приключенците (2 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button