3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходКаньониПланински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в АфрикаЮАР

Проходът Сани – Sani Pass: Покривът на Африка

(0 гласове)
От пътешествениците

Проходът Сани (Sani Pass) се намира в планинската верига Драконови планини и свързва ЮАР-ската провинция Ква Зулу-Натал с малката южноафриканска държава анклав Лесото. Цялото трасе е дълго 93 км, като стартира от градчето Ъндърбърг и по наполовина асфалтиран път преминава високопланинския проход, за да достигне 6-7-хилядния град Мокотлон в Лесото.

Безспорно това е един от най-зрелищните и живописни планински проходи в цяла Африка. Той представлява серия от усукващи се фиби и невероятни пейзажи. Това е най-високият планински проход в Южна Африка и Лесото, който може да се използват от моторни превозни средства.

От южноафриканската страна пътят минава през националния парк Уклахамба Дрейкенсберг (Драконови планини). Именно в тази част е знаменитото изкачване, което прави трасето третият най-стръмен проходен път в света - с разлика във височината от 1330 метра само за 6,5 километра, с умопомрачителния наклон от 25%.

Трасето върви по каньона на река Мкомазана, преди да започне да се изкачва нагоре по склона. Към върха пътят става все по-тесен и фибите започват да зачестяват, за да достигнат платото на 2874 м, където е разположено КПП-то. Именно от тук е и емблематичната гледка на прохода.

До най-високата точка обаче остават още 3 км. Пътят продължава да се издига над платото Сани и стига до билото на прохода при Суартберг на 3240 м. Оттук пътят се спуска по поречието на река Сехонгхонг към Мокотлон.

Местоположение

История

Пътят е изграден през 1913 г. като коларска пътека с ширина 2 метра за търговия на добитък между Южна Африка и гр. Мокотлон, който тогава все още е част от британски ЮАР. (Лесото получава своята независимост едва през 1966 г.) Преди това пътят е бил използван активно от местното племе бушмени, известни и с името "сани". Но съвременият силует на шосето започва да се очертава през 1949 г., когато местният находчив гид Дейвид Алекзандър, с прякор "Джип Уилсън", приспособява военен джип с ремарке и започва да транспортира стоки през прохода. По-късно, през 1958, пътят е допълнително укрепен.

Произход на името

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Широкоразпространено е твърдението, че името Сани е свързано с народа Сан (бушмени), които някога са живели в региона. В своята книга „Сагата за прохода Сани и Мокотлон“, авторът Майкъл Кларк прави задълбочено проучване и доказва, че наименованието Сани произлиза от името Рафолатсане (или Рафолатсани; Rafolatsane), който бил син на върховния вожд Летси.

През 1890 г. вождът назначил Рафолатсане за управник на Мокотлонския район. Пътят през прохода се виждал ясно от Ъндърберг и колониалните заселници там се интересували накъде води. Както пише Кларк в книгата, отговорът най-вероятно е бил „Ha Rafolatsane“, което означава „при вожд Рафолатсане“. За европейските преселници местният език звучал доста неразбираемо и те вероятно съкратили името на вожда на "Сани".

www.notiersfrontiers.com

Пътна настилка. Завои

Ако сте почитатели на офроуд карането по черни чакълести пътища, трябва да побързате, защото пътят усилено се асфалтира и от двете страни, като в момента единствено отсечката на територията на Южна Африка не е асфалтирана. Частта от пътя на територията на Лесото е изцяло с асфалт от граничния пункт до шосе А1, преди гр. Мокотлон.

Много приключенци твърдят, че след асфалтирането очарованието на прохода ще се изгуби. Още повече че се предвиждат корекции на серпентините на пътя. Други пък се радват и очакват проходът да стане по-достъпен. Но няма значение какво искаме ние, пътешествениците, а какво предпочитат местните, за които е важно пътят да бъде в добро състояние. Защото в дъждовния сезон и през зимата той е изключително труден за преминаване, а трасето е единствената транспортна връзка между двете държави в тази част на гигантските Драконовски планини.

Снимка: awards.aurecongroup.com

Трафик

Трафикът е слаб, което е част от местното обаяние. Но бъдете сигурни, че след пълното асфалтиране на шосето, той ще стане доста по-интензивен. Дори и сега това е единственият път до покрива на Африка - при пълното му култивиране трафикът би се удвоил. Специализираните туроператорски фирми обаче, които организират пътешествия до прохода с машини 4х4, вероятно ще трябва да се примирят, че работата им ще намалее.

Популярност и слава

Местните го наричат „Майката на всички южноафрикански планински проходи“. Трасето привлича приключенци и пътешественици от цял свят, които искат да преминат през спиращите дъха природни пейзажи. Другото му класическо прозвище е "Покривът на Африка" поради платовидния характер на прохода, който в голяма степен наподобява култовото трасе Serra do Rio do Rastro в Бразилия.

Обекти и логистика. Места за настаняване. Забележителности

От южноафриканската страна тук се намира кръчмата на най-висока надморска височина в Африка. Заведението се казва "Sani Mountain Lodge" и ще го намерите точно преди хижите на прохода, като предлага храна, настаняване и добро място за кратка почивка, откъдето се разкрива и уникална гледка към каньона.

Заведението в облаците/ Снимка: matadornetwork.com

Освен в местата за настаняване на самия проход - хижи и бунгала в местен стил, може да отседнете и в Ъндърберг. Чудесен избор е хотел "Penwarn Country Lodge", близо до града, който предлага удобно място за нощувка преди да атакувате прохода. От другата страна, преди Мокотлон, също ще откриете голям брой хубави хотели.

Снимка: toseethe.world

АДРЕСИ НА ФИРМИ, КОИТО ПРЕДЛАГАТ МОТОЦИКЛЕТИ ПОД НАЕМ

Непосредствено преди прохода, в Ъндърберг Sani Pass Motorcycle Tours

тел: 033 701 1064
тел:  072 124 4356
info@sanipasstours.com

Адрес: Shop no 22, Trout Walk Centre
Sani Road, Underberg
KwaZulu-Natal


GS Africa Cape Town

Адрес: 1 – 5 Rawbone St, Green Point, Cape Town, 8005, South Africa

https://www.gsafrica.com/

Motorrad Rentals Cape Town

Адрес: 88 Upper Roodebloem Rd, Woodstock, Cape Town, 8002, South Africa

http://www.motorradrentals.com/

Motorrad Rentals JHB/PTA – Johannesburg

Вижте още полезни фирми в Дестинация ЮАР: Полезна информация за мото пътешественици

Дестинация ЮАР: Полезна информация за мото пътешественици

Любопитни факти

• Кодово название: P318, Sani Pass, Проходът Сани, "Покривът на Африка"

Снимка: toseethe.world

93 км - толкова е дължината на цялото трасето.

2864 м - е най-високата точка на трасето на територията на ЮАР.

3240 м - е най-високата точка на територията на Лесото.

За преминаването на пътя се дължат такси, които се заплащат на граничния пункт.

Снимка: toseethe.world

Националната граница между Южна Африка и Лесото е отворена между 06:00 и 16:00 часа. Телефон на КПП-то: +27(0) 33 702 1169

•  Епосът за прохода

Книгата на Майкъл Кларк е завладяващ разказ за историята на прохода и околния регион.

• Лесото е световен лидер по добив на диаманти.

• Валутата на Лесото е лесотско лоти (LSL).

Валутата на ЮАР е южноафрикански ранд (ZAR).

90% от населението на Лесото са християни.

Официалните езици в в Лесото са сесото и английски.

Гр. Масеру е столицата на планинската държава, с население 180 хиляди души.

10111 е телефоният номер на полицията в ЮАР.

Република България няма функциониращо посолство в Лесото. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в държавата, могат да се обръщат към посолството в Претория, ЮАР.

Внимание: ЮАР и Лесото са държави с ляво движение!

Не се изискват специални имунизации, въпреки че в страната са разпостранени редица заразни болести, сред които и СПИН. Комарите разнасят различни болести.

Поради високата средна надморска височина на Лесото се препоръчва приемането на повече течности и храни, бедни на мазнини, както и избягването на алкохол. Измивайте старателно плодовете и зеленчуците и не пийте вода от чешмата.

 

Устойчивост на климатичната прогноза

Климатът е умерен. Средната годишна температура е 13° С. Най-топлият месец е февруари, със 17 ° C, а най-студеният юни, с 8° C. Най-дъждовен е декември, а най-сух юни.

 

 

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Сани - Sanni Pass
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button