3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиСкоростниТрасетаТрасета в БългарияТрасета в Родопите
Актуално

Проходът Каратепе: Сърница – Велинград, шосе III-843

От meteo-ride.com
(2 гласове)
От пътешествениците

Проходът Каратепе, известен повече като "пътя през Сърница", е планинска седловина в Западните Родопи, достигаща 1550 метра надморска височина. Проходът не е описан и не фигурира в списъка със седловини в България, но проучването на екипа на meteo-ride установи, че трасето преминава през плитък дервент при местността Каратепе.

Проходът Каратепе: Сърница - Велинград
Снимка: meteo-ride.com

Проходът започва изкачването след подминаването на гр. Сърница на 1250 м н. в., но реално цялото панорамно трасе стартира от отбивкатата при Доспатския проход, откъдето започва Републикански път III-843, който с лек наклон се спуска към бреговете на яз. Доспат. Той пресича китното градче Сърница и с бърза права отсечка се насочва към планинския рид Каратепе, където - при най-високата точка в едноименната местност Каратепе - образува широка седловина, свързваща се с феноменалните меандри на река Рибна.

Снимка: meteo-ride.com

Пътят започва живописно спускане в края на меандрите на реката и паралелно с нея навлиза в полегатата клисура на водоема. Републиканското трасе напуска община Сърница, навлиза в област Пазарджик и приключва при Велинград на 777 м н. в.

Местоположение

 

Местоположение на Прохода Каратепе

Панорама

От изток трасето е белязано от запомнящите се гледки около яз. Доспат и изключително уютното градче Сърница, чиито гори сякаш се къпят в язовира. При достигане на най-високата точка обаче именно гъстите гори не ви позволяват да видите целия простор около вас и от самия проход няма голяма панорама. Но тук ще се насладите на широките ливадки около меандрите на река Рибна. Спускането към Велинград пък е с белезите на клисура и с типичните склонове, които стесняват речното корито и пътя, криволичещ заедно с реката.

Завои. Пътна настилка

Отначало докрай това трасе ви предлага всичко! От бързите прави отсечки преди Сърница и след нея, през малко по-острите завои при изкачването на Каратепе, до типичните за Родопите зигзагообразни слаломиращи завои към Велинград. Трасето е ремонтирано скоро (2020 г.) и е с добро качество, но настилката можеше да бъде едрозърнеста (задължителна при изграждане на високопланински трасета), предвид голямата надморска височина. Друго притеснение на нашия екип е наличието на много дъскорезници и дърводобивни компании около Сърница и на тежкотоварни машини, които преминават по шосето, обслужвайки дърводобивната индустрия. Тези оставят големи дири от кал по асфалта, затова имайте едно на ум непосредствено преди влизането или след излизането от градчето. (Обектите се намират от западния вход на Сърница.)

Поносимост на трафика

В сравнение с Доспатския проход, тук трафикът е с една идея (може би две) по-малко и затова ще дадем по-висока оценка в тази категория.
На самия пик на прохода / Снимка: meteo-ride.com

Популярност и слава. Редовни събития

Трасето е непопулярно сред международната мотоциклетна общност. В България е известно с наименованието "Пътят през Сърница" и има статут на панорамно трасе, но не е достатъчно популяризиран. Липсва възможност да си вземете трофей от прохода. На най-високата точка няма табелка, която да указва надморската височина и от която да се разбира, че сте достигнали най-високата точка и предстои спускане. Meteo-ride.com активно популяризираме мотоциклетните трасета на територията на България и Балканите и единствено в нашия електронен магазин можете да намерите трофей от прохода Каратепе.
СТИКЕР Проходът Каратепе (Сърница-Велинград) – Karatepe Pass

Места за настаняване около Прохода Каратепе: Сърница - Велинград

Картата показва всички оферти на Booking.com в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!  

Обекти и логистика. Забележителности

Както се вижда по-горе от картата на нашите партньори, места за настаняване има достатъчно и от двете страни на трасето, а на самия връх на прохода има хижички, които обаче ще трябва на място да проверите дали работят, тъй като не фигурират в Booking.com. На върха на прохода има православен параклис Св. Успение Богородично, където можете да запалите свещичка. Меандрите на река Рибна сами по себе си обаче са най-голямата забележителност на прохода и въпреки че не всеки може да ги разгледа с дрон, но всеки може да усети изключително мощната енергия на реката и ви предлагаме, ако имате време, да се разходите из ливадите наоколо. Но имайте предвид, че мястото е защитена местност и трябва изключително много да пазите местните растения и животинки.

Бонус трасета и предложения за комбиниране:

Освен естественото комбиниране с Доспатския проход, можете да съчетаете трасето с Кръставския проход (едноименното село), който ще ви изведе до Прохода Юндола. https://meteo-ride.com/prohodat-yundola-pass-%D1%88%D0%BE%D1%81%D0%B5-ii-84/

Традиционни ястия в района

В Сърница можете да се насладите на традиционни стари рецепти, предаващи се от майка и дъщеря, като всяко семейство пази своите кулинарни тайни. Откроява се традиционната родопска баница, следват пататникът и качамакът, но близостта до язовира предопределя и наличието на рибни ястия.
Снимка: meteo-ride.com
Стикер
Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Каратепе, Karatepe Pass, "През Сърница", Републикански път III-843, Сърница - Велинград

42 км е дължината на трасето от Сърница до Велинград.

• 1566 м е най-високата точка на седловината. 

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

• 1995 г. меандрите на река Рибна са обявени за защитена местност с цел опазване на естествения ландшафт и уникалните местообитания в района на Каратепе. 

В близост до Сърница минава древен римски път, свързвал навремето Филипопол с Никополис ад Нестум (руините на този римски град се намират до село Гърмен, Гоцеделчевско).

Точно по билото на прохода минава европейския пешеходен турустически маршрут на дълги разстояния - Е8 от Ирландия до България. При евентуално бъдещо приемане на Турция в ЕС трасето ще бъде продължено до Истанбул.

Устойчивост на климатичната прогноза

Средният годишен брой на безоблачните дни е 168. Валежната сума е висока през пролетта и зимата, а в края на лятото и началото на есента понякога засушава. Има изобилни снеговалежи. Есента е топла и приятна, пролетта е влажна, но настъпва със закъснение. Тези климатични особености се дължат на голямата надморска височина, но са в зависимост от циркулационните условия на Средиземноморския басейн. Голяма част от зараждащите се там въздушни течения проникват по долината на р. Места и през сравнително ниските била на планините на юг от котловината. Валежите се характеризират с редица особености на преходно-средиземноморския климат, като са най-обилни през есента, а минимални през август и септември.

 

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Времето на Прохода Каратепе: Сърница-Велинград

Най-близката камера яз. Доспат

Проходът Каратепе: Сърница-Велинград
9
Пътна настилка
10
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
9
Панорама
9
Популярност и Слава
7.5
Устойчивост на климатичната прогноза
6
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.3 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Каратепе: Сърница-Велинград
9.8
Пътна настилка
10
Завои
6.5
Обекти/Забележителности
7.5
Панорама
7.8
Атрактивност
8
Поносимост на трафика
От приключенците (2 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button