ВидеоИнтервютаЛюбопитноМото героиРетро хроники

Внук зарадва 91-годишната си баба, като я повози с мотор

Русенецът Иван Петков зарадва своята баба, като я повози на BMW K1200 и така я накара „да се почувства отново модерна“.


Затрогващата история бе споделена от Иван преди няколко дни в групата на Meteo-Ride.com за мото пътешественици Road Conditions & Adventure for Bikers, като предизвика много реакции.

Иван се извини, че постът не е по темата, но след като се свързахме с него, за да научим цялата история, се оказа, че баба Лили всъщност е печен мото пътешественик още от преди членовете на групата да са били родени. С дядо Петко пътували и обикаляли много още от 50-те години на миналия век. Дядото на Иван първо имал 2 Mz-та – 125-кубиков, а после 150-кубиков.  Върхът бил, като си купили четиритактото Аво 250 с кош и започнали да обикалят със сина си Константин, бащата на Иван, когато той бил на 2-3 години. 

 

Лили Петкова е разказвала много истории на внука си, част от които той сподели с нас, като определено ни накара да се замислим колко облагодетелствани и разглезени сме днес, като мото пътешественици, с цялата тази модерна екипировка. Едно време, като тръгвали на път, багажът им бил в раница на гърба на баба, не са имали дисаги. И тя понякога се разплаквала, защото дядо не е искал да спира, а раницата тежала ужасно много на гърба ѝ. В началото Лили нямала и шлем и когато тръгнали рано сутрин за морето, ѝ било толкова студено на главата, че я увивала с вълнения си бански.

Въпреки всички неудобства обичала да се вози. През 90-те обаче, спомня си Иван, по някаква причина отказала повече да се качва на мотора. Тогава бащата на Иван имал МZ 151 и дядо Петко го подкарвал на вилата. Иван разказва, че тогава имало консенсус – тръгвали от къщата с мотора, бабата слизала на спирката да си вземе автобуса, дядото карал до последната спирка на автобуса и я чакал там. Взимал я, отивали до вилата, където седели цял ден, а вечерта се прибирали по същия начин.

На въпроса ни как се е чувствала баба Лили след обиколката с мотора на Иван, той сподели, че е била много щастлива. Пообикаляли из града, дори отишли до една нейна приятелка да ѝ се изфука. Но тъй като е със сменена става, се появили болки, макар че много ѝ се искало да се вози още. Въпреки това тя си припомнила младините и била много щастлива.


Дядо на 100 г. продължава да кара мотоциклета си – каква е тайната

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button