Зимни мото пътешествияИнтервютаМото пътешественициМото туризъмМотоциклетни пророциОколосветски мото пътешествия
Актуално

Шинджи Казама – първият покорил полюсите с мотоциклет и достигнал 6005 м на Еверест с двуколесно

Въпреки че живеем в един все по-свързан и глобален свят, необикновеното не винаги гарантира международна слава. Това със сигурност се отнася за японеца Шинджи Казама, който остава почти неизвестен в Европа и Северна Америка, а успехите му на две колела са отвъд рамките на обикновените стандарти. Вероятно защото са постигнати преди дигиталната революция, но…

… Дори съвременните мото приключенци с наличните технологии не биха дръзнали да предизвикат границите, които този японец с лекота преминава. Рекордите, обществената дейност и чисто човешкото присъствие на мотоциклетния ентусиаст Шинджи Казама са буквално трансцедентални.

В следващите редове с радост ще ви запознаем с тази легенда на мото туризма.  

„Винаги съм смятал, че влечението към карането на мотоциклет всъщност е влечение към природата.“   

Шинджи Казама

Невероятно, но Казама е карал мотоциклет на двата полюса, по склоновете на планините Килиманджаро и Фуджи, в подножието на Еверест, както и в ралито Париж-Дакар.

Шинджи Казама иска да кара мотоциклет на Луната. Това е нещо, което може да чуем от 5-годишно дете или от милиардер и ако го чуем от някой друг, определено ще ни разсмее. Но Казама не е случаен човек. Карал е мотоциклет на двата полюса, по склоновете на планините Килиманджаро и Фуджи, както и в подножието на Еверест – и то два пъти. Той е и първият японец, който се състезава в рали Париж-Дакар, печели състезанието в клас 500 кубика и оцелява при сблъсък с камион при друго участие в същото състезание.

Историята е доказала, че амбициите на Шинджи Казама не са за подценяване. Казама ще навърши 72 тази година, но дори и това не го кара за забави темпото. Той е треньор на сина си Шиносуке в рали Дакар през последните години и лично планира да се състезава отново.

Шинджи Казама атакува склоновете на връх Еверест на Honda TLR200. Казама пробва два пъти, достигайки 6005 метра през 1986 г. Снимка: Шинджи Казама

Казама е роден през 1950 г. Комбинира страстта си към мотоциклетите с любовта си към природата и на 14 години изкачва 1640-метров връх близо до родния си град.

„Планината не беше лесна за изкачване с мотоциклет, защото склонът беше доста стръмен“, спомня си той. „Опитах няколко маршрута, а на места дори бутах мотоциклета. Когато пристигнах на върха, беше вечер. Кристалният въздух и свежият бриз щипеха бузите ми. Видях блестящата река Фуефуки в далечината, а долу под мен беше моят роден град. Спомням си огромното удовлетворение, което изпитах. Това бе първото ми подобно преживяване и началото на на много приключения.”

Отляво: Поради екстремния студ и вятър по време на експедицията до Северния полюс Казама бил принуден да ремонтира почти постоянно своята Yamaha TW200. Толкова бавно се движел, че понякога скоростта му била едва 10 метра в час.

Вдясно: Казама празнува покоряването на Северния полюс на своята Yamaha TW200.

Хроники: Дакар 1982: Изгубени в пустинята. Honda с първа победа


Казама не излъчва свръхенергичност и постоянна възторженост, както много хора с подобни интереси и приключенски дух. Той е откровен и реалистичен и споделя притесненията си да не замръзне или да не бъде изяден от полярна мечка. Може би най-изненадващото е, че макар да е посетил и видял невероятни места и да има тези постижения зад гърба си, той не се чувства подтискат или отегчен от обикновеното ежедневие. Не се страхува да умре спокойно от старост.

„Това, което научих от приключенията е, че „ежедневието“ насърчава мечтите, „ежедневието“ помага на мечтите. Прекрасните приключения са вдъхновени от ежедневието, семейство, общество и приятели,“ казва Казама.

Изкачването на Килиманджаро, 5895 м, Танзания, 1980 г.

Въпреки това той предупреждава, че никой няма да ви предложи да избягате, когато стените на офиса започнат да ви отесняват. „В началото всеки си мисли, че неговият начин на живот и действия не са му натрапени, а сам ги е избрал“, казва той. „Моите мотоциклетни експедиции бяха продължителни, което струваше много пари, но въпреки това бях сигурен, че искам да стигна до края.“

Мечтите

Дори ако „до края“ означава „чак до луната“. По странен начин скромността на Казама може да се сравни само с неговата вяра в технологиите и увереност в собствените способности.

„Мисля, че няма място, където не мога да отида с мотоциклет. Въпреки че сега това е технически невъзможно, технологиите се развиват постоянно“, казва той.

Казама няма фанатична или философска отдаденост към моторите. Първоначално има за цел да покаже на хората в Япония, че мотоциклетите са надежден транспорт, който не е създаден само за татуираните, пияни грубияни, популяризирани от Марлон Брандо и Хънтър С. Томпсън.

„Да караш мотоциклет обикновено не се приема добре от обществото в Япония като цяло“, казва той. „Чрез моите идеи и поведение се опитах да покажа, че това е добро и приемливо.”

Инцидентът

Шинджи Казама - първият човек покорил полюса с мотоциклет и достигнал 6005 м на Еверест
По време на злощастното участие на рали Дакар през 2004.

Това негово желание за малко да му струва живота. През 2004 г., състезавайки се в етап от рали Дакар в Мароко, Казама се сблъсква челно с 10-тонна машина с мощност 750 конски сили от клас камиони. След инцидента той остава в болница цели 14 месеца, претърпява 18 операции и има 500 шева. Почти загубва левия си крак.

Изобщо не е било ясно дали след това ще може да се движи нормално, камо ли да участва в още няколко издания на Дакар и да мечтае да кара мотоциклет на Луната. 

Травмите от катастрофата не го отказват 

През 2007 г. Казама е назначен за посланик на добра воля на Световната здравна организация в програмата „Десетилетие на костите и ставите, 2000-2010“. През същата година Казама предприема обиколката на Трансевразийския континент, изминавайки 18 110 км от Владивосток до Кабо да Рока, Португалия, за 52 дни.

2007, Трансевразийското пътешествие. Шинджи вече е със скутер заради травмите в краката.

През 2008 и 2009 г. Казама кара Subaru Forester от Александрия, Египет, до Кейптаун, Южна Африка, за да популяризира „Десетилетието на костите и ставите“. През 2009 г. обикаля Австралия. От май до септември 2010 г. Казама и трима други ездачи с физически затруднения пътуват от Южния полюс до Северния полюс, използвайки мотоциклети, велосипеди, кучешки шейни и лодки, като тръгват от южния край на Чили и достигат крайната точка – Лунд, Швеция.

Рекорди и признания

 • Казама е единственият човек, който е достигнал и двата полюса на мотоциклет. Той достига Северния полюс на 21 април 1987 г. и Южния полюс на 3 януари 1992 г. 
 • Пътуването на Казама до Южния полюс поставя рекорд за бързина за преодоляване на разстоянието по суша (24 дни), който остава ненадминат до 2005 г.
 • Поставя рекорди за най-високо каране, на връх Еверест – 5 880 метра през 1985 г. и 6005 метра през 1986 г.
 • Най-висока точка с мотоциклет на връх Килиманджаро и връх Фуджи.
 • 1982 г. Казама става първият японец, завършил рали Дакар.
 • 1983 става първият японец, участвал в състезанието BAJA на 1000 мили в Мексико.
 • Печели рали Дакар в клас 500 кубика през 1984 г.
 • 1987 г. печели Ралито на Фараоните в клас 250 кубика.
 • Изкачва се пеша до масива Бинсън на Антарктида (5140 м), втори след японския катерач Юичиро Миура.
 • 2007 г. Казама е назначен за посланик на добра воля на Световната здравна организация на ООН в програмата „Десетилетие на костите и ставите“.
 • През същата година Казама предприема обиколката на Трансевразийския континент, изминавайки 18 110 км от Владивосток до Кабо да Рока, Португалия, за 52 дни.
 • 2008 и 2009 г. Казама кара Subaru Forester от Александрия, Египет, до Кейптаун, Южна Африка, за да популяризира „Десетилетието на костите и ставите“.
 • През 2009 г. обикаля Австралия.
 • От май до септември 2010 г. Казама и трима други ездачи с физически затруднения пътуват от Южния полюс до Северния полюс, използвайки мотоциклети, велосипеди, кучешки шейни и лодки.
 • Получава наградата за социален принос „FAUST AG AWARDS 2012“.
 • През 2016 отваря в град Яманаши музея „Shinji Kazama Motorcycle Museum“.
 • През 2017 г. синът му Шиносуке участва за първи път в рали Дакар, в „Team Kazama“.

Визитка

 • Шинджи Казама 
 • Националност: японец
 • Роден: 26 септември 1950 г. в  град Яманаши, префектура Яманаши
 • Официален сайт: kazama-world.com

Книги на Шинджи Казама

Има издадени 8 книги.

Филм за пътешествието на Шинджи до Северния полюс.

Източници:

www.motorcyclistonline.com

Shinji Kazama Motorcycle Museum

kazama-world.com


Най-дългото мото пътешествие в историята – Емилио Ското

Симеон Кръстев

Мотоциклетен ентусиаст и пътешественик. Автор и преводач на материали в сайта. Обича високите скорости, пътешествия до непознати места и природата. Любител планинар и автор на блога Simeon Travel Space.

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button