ВидеоДАКАРДакар 1982Ретро хроники

Дакар 1982: Изгубени в пустинята. Honda с първа победа

Единственият случай, в който Марк Тачър бе по-известен от майка си

През 1982 г. 4-тото издание на набиращото популярност рали, вече носи името Рали Париж – Алжир – Дакар, но е по-известно като Рали Париж – Дакар 1982. На 1 януари 1982 на площад Трокадеро в Париж се събират 382 състезателни машини (233 автомобила, 129 мотоциклета и 23 камиона), което е почти двойно спрямо първия старт 4 години по-рано през 1979. До финала, който е на 20 януари в сенегалската столица Дакар стигат 127 от тях (91 автомобила, 33 мотоциклета и 3 камиона).

Маршрутът и участниците

Маршрутът минава през Франция, Алжир, Мали и Сенегал. Все повече ексцентрици и известни личности се прехласват по пустинната авантюра. Между тях са скиори, футболисти, актьори. По известните са легендата от Льо Ман Джаки Икс, швейцарският скиор и златен медалист от Сапоро 1972 Бернар Руси с навигатор рекордьорката по плуване Кристин “Кики” Карон. В състезанието се впуска и актьорът Клод Брасьор (навигатор на Икс). Дори синът на тогавашния министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър е на старта с мотоциклет.

Призьорите

Както и през предходната година, всички победители са от Франция. При мотоциклетистите френската доминация е още по-осезаема, като първите 9 пилоти са французи. Победителят от изданията през 1979 и 1980 Сирил Невьо продължава да впечатлява. Този път той заменя Yamaha с преработена Honda 500 XR и триумфира край Розовото езеро за трети път, като Honda грабват първа титла. 

Сирил и Honda обаче имат голям късмет, защото лидерите във временното класиране отпадат или биват дисквалифицирани. Така, след жестокото падане на белгиеца Жан-Пол Мингелс на 250 км от Дакар, ветеранът Невьо се възползва и грабва своята 3-та и последна титла. Но с нея полага началото на много бъдещи статуетки, спечелени от HRC.


Френският вносител и представител на Honda Racing Corporation (HRC) поема отговорността по подготовката на моторите за Дакар 1983. Работният обем на единия цилиндър е увеличен от 500 на 550 кубика. Мощността на двигателя се повишава до 45 к. с. Тъй като трансмисията остава ограничена до четири предавки, съединителят също е подсилен за по-добра издръжливост. Капацитетът на резервоара е увеличен от 32 на 42 литра. Но голямата стъпка напред е новото шаси. Моношок с Pro-Link връзка замества двата амортисьора на XLS 500. Прогресивното окачване има два пъти по-голям ход, спрямо модела от 1981 г. С него пустинният мотор има значително повече потенциал за бързите части на трасето. 

При автомобилите истински звезди са братята Клод и Бернар Маро, наричани още пустинните лисици. В първите си две участия те използват Renault 4L, което модифицират като вседеход 4×4 в гаража си в парижките предградия. Сега братята постигат уникална победа в маратона с добре подготвено Renault 20. При камионите няма отделно класиране, те вървят заедно с автомобилите. Сред тях най-напред се класира Жорж Гроан с Mercedes Unimog.

Инцидентите

И това издание на Рали Дакар не се разминава без жертви. На 7 януари, по време на четвъртия етап от Катре Шеман до Тит, близо до Ин Екер загива нидерландският мотоциклетист Берт Остерхойс. Малко преди финала на шестия етап Тимиуаин – Гао една от цистерните, превозващи гориво за състезанието, излиза от пътя и се преобръща. При този инцидент загива френската журналистка от списание Льо Поан Урсула Зенч. Третата жертва през 1982 г. е малко момче от Мали, което си играе на пътя, когато е блъснато от автомобил (не е изяснено дали е състезателен или от поддържащите).

Развръзката на друг инцидент е благополучна. На 9 януари по време на осмия етап от Мопти до Гао изчезва Марк Тачър. Той, навигаторката Шарлот Верни и един механик се отделят от колоната автомобили, за да отстранят повреда на своята машина, а по-късно не отговарят на повикванията по радиостанцията. Три дни по-късно са обявени за изчезнали. На шестия ден от загубата на връзката самолет Локхийд C-130 Херкулес на алжирската армия ги открива невредими на около 50 км встрани от маршрута на ралито. Причината за загубата на връзката не е установена.

Марк Тачър в единствения случай, в който бе по популярен от майка си./ Снимка: Гардиън

Претендентите

  • Жан-Пол Мингелс

Мотоциклетите на Yamaha, които доминират през първите години на рали рейда, изпитват трудности през 1982. За първи път са извън топ 3. Все пак Мишел Мерел успява да се добере до 4-тата позиция. Не такъв шанс има друг пилот с Yamaha, който е участник и в най-зрелищната катастрофа. Жан-Пол Мингелс от отбора на Сонауто води в състезанието, като неговата Yamaha XT 550 задава бясно темпо и всички дишат прахта му. Шансът на героя във временото класиране обаче му изневерява на 250 км от сенегалската столица и той стана жертва на падане в следствие на грешка в пътната книга. Мингелс излиза от трасето и попада в пукнатина в терена при скорост от 150 км/ч.

Последвалото падане е наистина зловещо: фрактури на черепа, гръбначния стълб, таза и множество фрактури на ръцете и краката.

Всички останали състезатели веднага осъзнават сериозността на инцидента, спират и изчакват, докато пристигне автомобилът за медицинска помощ. Сред тях е и Васар, от когото Мингелс е отнел лидерството в класирането предишния ден. Но въпреки възможността да натрупа преднина при така създалата се ситуация и да се върне на върха, той е първият, който оказа помощ на Мингелс.

От болничното легло Мингелс споделя:

„Моторът ми падна в дупка, но вината си е само моя.“

На следващата година той отново се появява на старта в Париж! Участва в изданията и през следващите години, но травмите все пак го принуждават да приключи кариерата си през 1985.

  • Марк Жано

Участник още от първия старт на Трокадеро, Марк Жано вече е натрупал доста опит из пясъците на Сахара и изглежда, че има шанс да вземе този рейд. Той печели 2 етапа и е сред лидерите, но в генералното класиране завърши 17-ти заради некачествено доставено гориво и наказание от 15 часа. Марк споделя с горчивина след състезанието:

Бях точно зад Мингелс в общото класиране, 30 минути пред Сирил Невьо. Мингелс падна и трябваше да се откаже… На практика се озовавам начело на Дакар. За съжаление при доставката на гориво ми поставиха керосин, кой знае защо? Това е най-лошият ми спомен от Дакар – счупен двигател, малко време, 15 часа наказание, от 1-во място падам на 17-то. Твърде лошо, защото тази година можех да спечеля Дакар, пред всички фабрични пилоти. Поздравления на Сирил за победата.

През следващата година Марк Жано печели 3-тото място, но никога не е толкова близо до върха, както в този миг през 1982.

Марк Жано печели 2 етапа в Дакар през 1982 г. със своето Suzuki DR 500 и е съвсем близо да сбъдне мечтата си.

Героите

Едно от имената, участвали в това издание, които не могат да бъдат забравени, е на Жоан Поркар – първият каталунец, участвал в рали Дакар с мотоциклет. Жоан Поркар Гарсия, известен с прякора “Африкан”, е спортен журналист, отразяващ Световното първенство по мотоциклетизъм през 70-те. Така той научава за първото издание на Дакар през 79-та, на което участва като журналист. Тогава Жоан си поставя за цел да опита късмета си и като състезател. Купува си мотоциклет и го подготвя за участие през 1982. По време на ралито бързо научава, че рали рейдът Дакар е нещо съвсем различно от това, което познава до този момент. Най-голямото изпитание за човека и машината е безмилостно в тези начални години. Поркар е пример за чистия непрофесионален дух на състезанието, за множеството трудности, които човек трябва да преодолее сам в пустинята.

При това първо свое участие той е принуден да напусне след редица премеждия. Изгубва се в пустинята, изчерпва водата и запасите си и след няколко дни невероятна жажда, попада в някакво село и решава да пие от местния кладенец. Изглежда, че водата не е била чиста, тъй като Поркар започва да страда от ужасна треска, която го принуждава да напусне. Но приключението не свършва дотук. Медицинските асистенти идват, оказват му първа помощ и обещават да уредят транспортирането му, само че… го забравят и не се връщат! И Поркар трябва сам да организира превозването си в Испания.

Днес участниците в Дакар имат много помощни средства, но по времето на “Ел Африкано” (както започват да наричат Жоан Поркар) няма GPS-и, няма технически персонал, нито много ресурси и резервни части. Част от тази реалност може да се види на долната снимка на Поркар от това негово първо участие. На нея той събира сили до своя 350-кубиков Ossa Desert.

А по-късно ще сподели:

“Трудностите са следствие от търсенето на собствените граници. Ето защо в Дакар и последният се чувства победител.

Любопитно

Туба с бензин, спален чувал, кутия с инструменти – в духа на първите Дакари. Гай Бернар със своята Husqvarna 250 2Т

Отборът Seiko Proto, спонсориран от известните японски производители на часовници, участва с модифициран камион 8х8, разработен въз основа на американските военни камиони М-35.
Отборът на El Fodil избира райетата на зебрата за десен на своята необичайна екипировка. 

Статистика и факти

Старт 1 януари 1982
Град Flag of France.svg Париж
Финал 20 януари 1982
Град Flag of Senegal.svg Дакар
Етапи 14
Дължина общо 10000 км
Дължина сп. отсечки 5963 км
Държави Франция, Алжир, Мали,
Сенегал
Участници коли 233
Участници мотори 129
Участници камиони 23
Победител коли Flag of France.svg Клод Маро
Победител мотори Flag of France.svg Сирил Невьо
Победител камиони Flag of France.svg Жорж Гроан
 

Предишни издания:

Източници:

  • www.moto1pro.com
  • www.motorpasion.com
  • bg.wikipedia.org
  • www.parisdakar.it
  • www.theguardian.com
  • www.dakar.com
  • motormania.inf

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button