вторник, 07/07/20

Информационен портал за мото туризъм
Suzuki на 100 години: историята от тъкачния стан до Хаябуса

Suzuki на 100 години: историята от тъкачния стан до Хаябуса

Японската компания Suzuki Motor стана на 100 години. Официално това се случи на 15 март 2020 г.


През март 1920 г. компанията е регистрирана с името Suzuki Loom Manufacturing Co. и излиза на стоковата борса. В следващите години тя смело разширява бизнеса си от производството на станове до разработването на мотоциклети, автомобили и извънбордови двигатели, които винаги следват тенденцията на времето.

 


Историята на Suzuki започва още през октомври 1909 г., когато Мичио Сузуки основава Suzuki Loom Works, като малка семейна компания – производител на тъкачни станове. Но официалното излизане на компанията на стоковата борса става през март 1920 г. под името Suzuki Loom Manufacturing Co, като тя започва да разширява производството си от станове към мотоциклети, автомобили и извънбордови двигатели.

Днес Suzuki Motor Corporation е мултинационална корпорация, но в своите корени и същност, тя, както и останалите членове на „Голямата четворка”, е японска. Седалището на компанията е в Хамамацу, префектура Шизуока – родното място на нейния основател Мичио Сузуки. Интересен е фактът, че Yamaha Motor Corporation също са родом от там и затова Хамамацу е известен като „града на мотоциклетите”.


Мичио Сузуки е роден през далечната 1887 година. В младежките си години той бил умел дърводелец, а се отличавал и като добър предприемач. На 22-годишна възраст Сузуки конструирал педално-задвижван дървен тъкачен стан и започнал да го продава.


През следващите години Мичио Сузуки усъвършенства своята продукция, като подпомага силно развитата текстилна промишленост на Япония по онова време. Бизнесът му процъфтява и находчивият японец разбира, че времето на дребния семеен бизнес е отминало.


Новата действителност го изправя пред нуждата от капитал, за да може компанията да разшири дейността си и да посрещне нарасналите нужди на текстилния сектор. Решението на Сузуки е да излезе на стоковата борса, което става реалност през март 1920 година. Тази дата се счита за рожденната на Suzuki Motor Corporation каквато я познаваме днес. Неслучайно компанията отбеляза своя 80-ти юбилей през 2000 година.

Трансформацията

След реорганизацията и преобразуването на компанията от 1920 година нужният капитал е събран, а Мичио Сузуки става президент на Suzuki Loom Manufactoring Company. Последвалите 15 години са белязани от безспорен търговски успех, въпреки който Сузуки вижда необходимостта от разнообразяване на продуктовия асортимент. Той започва да търси нови възможности и след известен проучвателен период стига до извода, че най-добрият продукт за японския пазар би бил лекият автомобил. Новата дейност стартира около 1937 и в рамките на две години Suzuki вече са готови с няколко прототипа на малък компактен автомобил. Тези разработки са оборудвани с тогава смятания за иновативен 4-тактов 4-цилиндров двигател с водно охлаждане и обем около 800 куб. см, който развивал мощност от 13 к.с.

С началото на Втората световна война обаче, плановете на Suzuki пропаднали, тъй като правителството заклеймило пътническите автомобили за цивилни лица като „ненужно удобство”. През войната производствените мощности на Suzuki навярно са използвани по един или друг начин за подпомагане на военните усилия на Империята. След края на войната Suzuki първоначално отново започват с производството на тъкачни машини, благодарение на факта, че САЩ разрешават доставките на памук за Япония. Бъдещето изглежда светло, но за кратко, защото пазарът на памук се срива през 1951 година.

Първата двуколесна авантюра

Това икономическо обстоятелство връща Suzuki към старите им планове за навлизане в автомобилната индустрия. След войната нуждата на населението от удобен и надежден личен транспорт става още по-голяма. Като различни фирми вече предлагат на пазара малки газови двигатели, пригодени за велосипеди. Така се появяват моторизираните велосипеди.

1952


Suzuki се впускат в първата си двуколесна авантюра. Проектиран да бъде евтин и лесен за поддръжка, през 1952 година на бял свят идва Suzuki Power Free.


Той приличал много на обикновен велосипед с прикачен 36-кубиков двутактов двигател. Но Suzuki добавили доза гениалност, като сложили скоростна кутия с двойно зъбно колело, позволяваща преминаването от режим в режим, т.е. водачът можел да избира между въртене на педалите, изцяло двигателно задвижване или комбинация от двете. Нововъведението на японците се оказало истинска инженерна революция и патентният офис на новото демократично японско правителство отпуснало на Suzuki финансова субсидия, за да продължат с научноизследователската си работа в тази посока. През следващата година (1953) е създаден и вторият мотопед с марка Suzuki – Diamond Free, който донася и първите спортни успехи на компанията, като печели състезанието за изкачване на връх Фуджи.

Първият мотоциклет

До 1954 година Suzuki вече изцяло са преустроили своето производство и от поточната линия слизат по 6000 мотопеда на месец. А компанията официално е преименувана на Suzuki Motor Corporation.


 

През същата година японците пускат в продажба Colleda CO, считан за първия им „истински” мотоциклет. Той е задвижван от 90-кубиков едноцилиндров четиритактов двигател. Моделът се оказва много популярен. Успехът окуражава инженерите и през 1955 е създаден още по-успешния автомобил Suzulight.


Дебюта на Colleda CO – 125-кубикова осъвременена версия на „Colleda CO” – също е през 1955 година. Представен е и „Colleda ST” – двутактова версия на радушно приетия „Colleda CO”. Тези модели на Suzuki се продават с голям успех цели пет години. Когато, през месец май 1959 година, последните модели „Colleda” биват снабдени с електрически стартер, мотоциклетният свят се удивлява на Suzuki още веднъж. Европейските производители са в потрес, защото всички знаят, че японците не са пионери в конструирането на мотоциклети. Сойчиро Хонда създава първия японски мотоциклет едва през 1947 година, а по времето, когато Мичио Сузуки усъвършенства тъкачните си станове, в Европа и САЩ от десетилетия съществуват марки като Norton, Husqvarna, Royal Enfield, Peugeot, Harley-Davidson, Indian и др. Ние всички добре знаем обаче, какво се случва след Втората световна война – японските производители завладяват света на двуколесните.

През 1958 г. Suzuki разработват подобрен мотопед, наречен Suzumoped. А на следващата година започват да произвеждат революционен ван, много по-малък от обичайните микробуси, използвани по онова време, и по-удобен за търговците.

Навлизане в мотоциклетните спортове през 60-те

Suzuki продължават да надграждат върху своите постижения и през 60-те години на XX век марката се увенчава със състезателна слава, благодарение на германеца Ернст Дегнер. След бягството си от ГДР Дегнер разкрива пред Suzuki тайната на разширената горивна камера на MZ. Именно това разкритие стои в основата на последвалите успехи за Suzuki. Използвайки немската технология, в периода 1962-1967 година, японците печелят пет последователни титли в най-ниския 50-кубиков клас на Световния мотоциклетен шампионат, допълнени от две купи в 125-кубиковия клас за същия период.

Стъпването на американския пазар е следващата крачка в развитието на компанията. То става факт през 1963 година в Лос Анджелис, Калифорния. С мощта на моделите от своята мотоциклетна линия Suzuki се утвърждава като един от водещите производители в индустрията. 


През 1965 година моделът Т20, наричан още „Super 6″ заради 6-степенната си скоростна кутия, е сред най-бързите в своя клас. 


Последва го Т500 „Titan“, който е с два успоредни цилиндъра, въздушно охлаждане и двутактов режим на работа.

През 1970-та пък идва титлата на Джоел Робърт в Световния шампионат по мотокрос, клас 250 куб. см, която е първата от три последователни за пилота на Suzuki.

През 1967 г. е открит първият завод в Тайланд. Следва експанзия по целия свят.

70-те години и завладяването на богатите пазари

На 17-тото автомобилно изложение в Токио през октомври 1970 г. е представен моделът GT750, който е технологична изненада, като става първия мотоциклет на Suzuki с водно охлаждане. Двигателят е двутактов, 3-цилиндров с бруталните 67 к.с. при 6500 об/мин. В Северна Америка го наричат Water Buffalo, а във Великобритания – Kettles. На неговата база са направени по-малките GT380 и GT550. Както при всички големи мотоциклети от края на 70-те, GT750 е жертва на влизащите по-строги регулации за емисиите и конкуренция от техническите разработки на четиритактови мотоциклети.

Експериментът Wankel

За да подобри GT750, Suzuki подписва лицензионен договор с NSU, за да развие мотоциклета и използва роторния двигател на Wankel. През 1974 г. излиза RE5 – първият японски мотоциклет с роторен двигател. Проектът струва цяло състояние и след две години е спрян. Говори се, че инструментите, с които е работено, са хвърлени в морето, та мениджърите на Suzuki да не ги видят никога повече.

Роторният RE5 се бори с DKW Hercules W2000 и Yamaha RZ-201, но нито един от тези ванкелови машини не постига очаквания успех.

Първият мотоциклет с роторен двигател – Историята на DKW Hercules W2000

В мотокроса

Започва производство на кросарката TM400A. С 396-кубиковата машина Роже Декостер печели пет пъти световната титла в клас 500 куб. см в периода 1971-1976 г. Излиза и пътна версия на ТМ400 – Hustler 400. През 1975 г. това е кросарката RM125 с двутактов, едноцилиндров двигател с въздушно охлаждане и работен обем 123 куб. см
 Истинска новост е появата през 1976 г. на Suzuki GS750 – шосеен байк с 4-тактов, 4-цилиндров мотор. През 1978 г. излиза GS1000E – флагманът на серията GS, първият еднолитров мотор на Suzuki. С новия модел Уес Куули печели американския шампионат AMA Superbike, а после това прави и Еди Лоусън.

Технологичен лидер задаващ тенденцийте през 80-те и 90-те

Много от техническите новости в мотоциклетната индустрия са разработени от Suzuki през 80-те и 90-те години на миналия век. През 1980 г. се появява GSX750E с горивната камера Twin Swirl Combustion Chamber (TSCC), с двигател DOHC с 4 клапана и с новата система за предно окачване Anti Nose Dive Fork (ANDF). Германският дизайнер Ханс A. Мут създава GSX1100S Katana с мощност 111 к.с. при 8500 об/мин. RG250 е първата реплика на Suzuki на състезателен мотоциклет с алуминиева рама AL-BOX, 16-инчови гуми и предно окачване ANDF. Двигателят на RG500 Gamma е с квадратно разположени 4 цилиндъра, алуминиева рама и сменяема трансмисия касетъчен тип, като заводските байкове за Гран При. Моторът с обем 779 куб. см DR-BIG е най-големия едноцилиндров агрегат за мотоциклет.

Suzuki влиза и в битката с за титлата за най-бърз производствен мотоциклет през 1985 г. с модела GSX-R1100, чиято мощност достига 130 коня. Само година по-късно обаче постижението е подобрено от Honda CBR1000F и Yamaha FZR1000 – 135 к. с.

1988


Suzuki DR Big - слухове за завръщане на още една легенда

Suzuki DR 800 S Big излиза на пазара през 1988 г., със 727-кубиков едноцилиндров двигател с 52 конски сили, като през 1990 г. Suzuki увеличават мощността до 779 куб. см и 54 к. с.


Мотоциклетът изглежда огромен, с грамаден резервоар, който в началото побира 30 литра. По-късно размерът му е намален до 23 л. Седалката е много висока – 876 мм, окачването е меко, а предната спирачка – слаба. Мотоциклетът не е най-добрият за своето време, но оказва голямо влияние върху дизайна на дуъл пърпъс машините с безполезната човка – предният калник, който не прави нищо, освен да подсказва, че в момента гледате приключенски мотор. Много производители го използват – BMW при всички свои адвенчър мотоциклети, както и Triumph, Ducati Multistrada, Benelli.

През 90-те години Suzuki продължава да бъде водещият производител на мини-автомобили в Япония – позиция, която компанията отстоява в продължение на почти 25 години. Мотоциклетите, вариращи от 50-кубикови скутери до 1100-кубикови пистови мотори, представляват около 15% от приходите на Suzuki Motor Corporation. Извънбордовите мотори допринасят за още 3%.

През 1991 г. е построен заводът Magyar Suzuki в Унгария.

През 1995 г. на сцената излиза един от най-обичаните модели на компанията – Bandit 1200 с 1156-кубиков мотор с въздушно-маслено охлаждане и 16 клапана. Изненадите и новостите не спират. Две години по-късно – през 1997 г., се появява TL1000S, първият спортен байк на Suzuki с двуцилиндров V-образен двигател.

Suzuki първи въвеждат на пазара понятието „полуспортен мотоциклет”, различен от машините суперспорт. Това е моделът SV650 с рама от алуминиеви сплави и двигател 90° V-Twin DOHC с водно охлаждане и с по четири клапана.

1999 

На прага на новото хилядолетие Suzuki пускат в продажба мотоциклет, на който му предстои да доминира в индустрията почти 20 години и да се превърне в легенда. С 1298-кубиковия 4-цилиндров двигател, с впечатляващите 175 к. с., „Hayabusa“ достига максимална скорост от 303-312 км/час. Предимството си Suzuki GSX1300 дължи също така и на чудната си обтекаемост, каквато не притежава нито един от съперниците му.

Suzuki Hayabusa (1999-2018) в историята. Вашите мнения

Suzuki в новото хилядолетие 

На прага на новото хилядолетие приижда една неочаквана вълна от интерес към скутерите и в частност идеята те да бъдат модифицирани в турър машини. Точно това е концепцията на макси скутерите с увеличен обем на двигателя. В този сегмент Suzuki отново са иновативни със своя Burgman AN 400, който може с основание да се счита за основоположник на макси скутерите. С около 200 кг AN 400 е първият тежък скутер, оборудван с четиритактов двигател с мощност 385 куб. см и CVT трансмисия, задвижвана от ремък, което позволява комфортен стил на шофиране в града и извън него. Така стартира златната ера на макси скутерите, където с основание се смята, че най-влиятелният макси скутер, създаван някога, е Suzuki Burgman 650 (2002-2018).

Suzuki Burgman 650 (2002-2019) – Вашите мнения

В началото на новия век компанията обновява GSX-R750 и GSX-R1000. Последният е с 4-цилиндров двигател 988 куб. см с водно охлаждане, DOHC, 16 клапана и индивидуален дросел за всеки цилиндър. През 2005 г. Suzuki пуска оригиналния 4-тактов кросов мотоциклет RM-Z450 с двигател 449 куб. см и със системата Suzuki Advanced Sump System (SASS). Година след това излиза и M109R, флагманът на Suzuki при V-Twin круизърите. Двигателят е с обем 1783 куб. см и диаметър и ход на буталото 112 х 90.5 мм. Това са най-големите бутала, произведени за лек автомобил или мотоциклет. През 2008 г. е представен и друг флагман, но при нейкид машините – B-King, задвижван от двигател с 1340 куб. см, зает от Hayabusa. Това е най-мощният мотоциклет в тази категория.

Друг любим мотоциклет на феновете по цял свят е Suzuki V-Strom, който е наистина универсална машина. 

Suzuki V-Strom DL650/1000 (2002-2012) – Вашите мнения

Без рискове в 10-те години на века и в наши дни

Това e период, в който Suzuki избира да наблюдава тенденциите, вместо да ги налага. Компанията е изправена пред предизвикателствата на новите еко регулации в Европа и САЩ, като е принудена да оттегли флагмана в гамата си – Hayabusa. В периода след 2010, след дълги години изтощително корпоративно съревнование с другите от голямата четворка за „Най-бързия производствен мотоциклет на света“, компанията видимо променя стратегията в мотоциклетния си отдел. Доказателство за това, че Suzuki избягват излишните рискове в периода след аварията във Фукушима и световната икономическа криза, са няколкото римейка, които правят. През 2018 г. се появи възкръсналата Katana с 1000-кубиков двигател следвайки класическите линии от 80-те. 

Емблематичният Suzuki V-Strom също търпи странен римейк за сезон 2020. Докато всички очакваха да видят съживяване на DR-Big с дуъл спорт Дакар излъчване, с нов двигател и платформа, от Suzuki решиха само да облекат V-Strom във визията на DR-Big от 80-те. На практика обаче това е същият предходен V-Strom 2019, но с друг дизайн. Все пак машината е една от най-обичаните в моделната гама на фирмата и се очаква да бъде приета добре в идните години.

 

GSX-750 2011 попадна в класацията на meteo-ride.com ТОП 15 Мотоциклета на десетилетието 2010-2019


Понастоящем компанията е в опитните ръце на Осаму Сузуки, който вече 3 десетилетия е част от семейния бизнес. Осаму Мацуда е роден през далечната 1930 година, а през 60-те години на миналия век се жени за внучката на Мичио Сузуки, Шоко Сузуки. Тъй като семейство Сузуки не е имало наследник от мъжки пол, Осаму, следвайки японския обичай, приема възможността да носи фамилното име Сузуки.

Осаму Сузуки е един от най-дълго служилите лидери в световната автомобилна индустрия. Фискалното благоразумие на Осаму Сузуки е една от причините за издигането на Suzuki Motor Corporation до статута на автомобилен гигант.

Моделите на Suzuki в каталога на meteo-ride
9.1 3 гласове
Двигател
9.8
Управление и поведение на пътя
9.3
Спирачки
9.3
Окачване и рама
8.8
Комфорт и ергономия
9.7
Дизайн
9.7
Оборудване и екстри
8
Качество на изработката
9
Експлоатационни разходи
9
Цена
8.2
8.5 2 гласове
Двигател
10
Управление и поведение на пътя
8.3
Спирачки
7.5
Окачване и рама
7.8
Комфорт и ергономия
8.5
Дизайн
8.8
Оборудване и екстри
8.3
Качество на изработката
8.8
Експлоатационни разходи
9
Цена
7.8
8.2 2 гласове
Двигател
9.5
Управление и поведение на пътя
8.8
Спирачки
8
Окачване и рама
7
Комфорт и ергономия
6.8
Дизайн
6.5
Оборудване и екстри
5.8
Качество на изработката
10
Експлоатационни разходи
10
Цена
10
7 2 гласове
Двигател
7.8
Управление и поведение на пътя
6
Спирачки
6.5
Окачване и рама
5.8
Комфорт и ергономия
9
Дизайн
6.3
Оборудване и екстри
10
Качество на изработката
9
Експлоатационни разходи
4.5
Цена
5

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts