Мото туризъмПолитикаФАКТИ

Само с лична карта в Турция, паспортите отпадат

Българските граждани ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти, съобщава БТА, позовавайки се на указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, публикуван в днешния брой на турския държавен вестник.

Според решението българите ще могат да влизат в Турция с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на 180 дни.

България е на пето място сред държавите с най-много посетители в Турция. През последната година в Турция се наблюдава засилен поток от български туристи, които пазаруват масово в Одрин на фона на спада на лирата спрямо лева.

Предпочитана дестинация от българските мото пътешественици

Към българите, посещаващи югоизточната ни съседка, трябва да прибавим и родните мото пътешественици, които от началото на годината изследват красиви места и пътища там.

Още от април членовете на фейсбук групата на Meteo-Ride – Road Adventures for Bikers не спират да публикуват красиви снимки и пътни доклади от Турция. Предпочитани дестинации са Черният каньон, Немрут, Кападокия, „Пътят на смъртта D915“, Националният парк Олимпос Бейдагларъ около Анталия, D400 и други.

Предпоставки

Освен невероятно красивата природа, съчетани с историческите забележителности, в Турция има прекрасни пътища. Добавяме към това и вкусната разнообразна кухня, плюс по-ниските цени на бензина. И не на последно място, прословутото турско гостоприемство и топлото отношение към българите.

Затова не се бавете, а планирайте следващото си мото пътешествие в Турция.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers
Стикери от Емблематични Мото Трасета

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button