KTMДАКАРМонументиМото отбивкиМотоциклетни пророци

Мото отбивки: Статуята на Фабрицио Меони и KTM

 

 

От meteo-ride
(0 гласове)
От пътешествениците

Едно от чудесните места за снимка в Тоскана е паметникът на легендата от Дакар Фабрицио Меони.

Италианците толкова много ценят своите герои и състезатели, че в родното градче на двукратния победител в Дакар, Кастильон Фиорентино, е издигнат монумент в чест на шампиона.

Скулптурата на автора Лусио Минигрили е поставена пред портите на града, за да посрещне всички, които идват в Кастильон Фиорентино. Почитателите на KTM, и въобще на рали Дакар, могат да се отбият от своя основен маршрут, да почетат паметта на великия шампион и да си направят снимка пред монумента.

 

Местоположение

Близост до трасета

Кастильон Фиорентино се намира по средата между градовете Флоренция, Сиена и Перуджа. Разположен на върха на хълм, на 345 метра над морското равнище, градът гледа към средния дял на Апенините.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

До обекта няма емблематично мото трасе, но самият район на Тоскана е безкрайно привлекателен с многобройните пътчета, които се люшкат по полегатите хълмове и са много приятни за каране. Също така градчето е в полите на ниските дялове на Централните Апенини. Мястото може да бъде отправна точка към по-високите трасета в планината.

Стикери от Емблематични Мото Трасета
  • Passo della Cerventosa е най-близкият проход на около 10-на км.
  • Pass Croce ai Mori се намира на около 80 км северно от градчето.
  • Passo della Scheggia е на 89 км.

Атрактивност

История, митове, панорама

През 2015 г. фондацията "Fabrizio Meoni Onlus" разработва идеята за създаването на паметник, посветен на пилота на KTM, като покрай него е увековечен и моделът KTM LC8 950. Паметникът е открит на 14 май 2017 г. с емоционална церемония от местната общност и любители на Дакар.

Скулпторът Лусио Минигрили споделя, че чрез творбата си се е стремял да изрази не само упорития и непоколебим характер на Фабрицио, но и да представи идеята за постоянството и целеустремеността към победите. Затова той решава да пресъздаде мига, когато мотоциклетистът изкачва върха на дюната и избира точния момент, в който да спусне мотора надолу.

През двете години, докато работи върху скулптурата, той непрекъснато е в контакт със семейството на Меони и най-близките му приятели. А консултант през цялото време е големият приятел на Фабрицио, фотографът Карло Ландучи. Именно той е запечатал едни от най-култовите фотографии на шампиона в неговата кариера.

Работата в студиото
  • Панорама

Любимо място за снимки на всеки пътешестващ почитател на мотоциклетизма. Снимка в личната колекция от мястото е повод за гордост. Пейзажът наоколо е градски и сте заобиколени от сгради, но снимка, направена отдолу към небето, откъдето Меони вероятно ви поздравява, е един чудесен ракурс.

Откриването

Любопитни факти

Наименование: Статуя на Фабрицио Меони

Кастильон Фиорентино е разположен върху останките на древно етруско селище от IV-ти век преди Христа.

Старият град е обграден от крепостни стени, включително Порта Фиорентина, главният вход към историческия център на града.

 

• Градчето е известно със своите ежегодни фестивали. Един от тях е "Palio dei Rioni", който се провежда в третата неделя на юни. Представлява конна надпревара около Пиаца Гарибалди, включваща демонстрации на древния обичай на развяването на знамена, датиращ от XIII век.

 

Роберто Бенини също е родом от Кастильон Фиорентино.

2 - толкова титли има Меони от Дакар: през 2001 и 2002.

• На 11 януари 2005 г., на 47 г. състезанието приключва завинаги за Фабрицио. Пилотът пада по време на 11-тия етап и умира от сърдечен арест в следствие на травмите. Тъй като състезателите не желаят да продължат състезанието на следващия ден, 12-ият етап от ралито е отменен за всички мотоциклети в памет на Меони.

Синът му Джоеле е съосновател на Whip Live - стартъп, който разработва технологични решения за безопасност в офроуд спорта.

Достъпност

Място за паркиране, сигурност, работно време, такси

Влизайки в градчето от север по шосе SR71, ще видите паметника на обособено площадче на широко кръгово кръстовище. Можете спокойно да отбиете на паркинга на търговския комплекс в близост или на широкия градски паркинг, да си отпочинете, да се огледате добре и, когато движението е спокойно, да качите мотоциклета на площадчето при Фабрицио, за да си направите снимки.

Трябва да внимавате, защото движението е интензивно, а и не сме сигурни, че е напълно законно да качите мотора там. Но предвид, че всички го правят, ако се появят карабинери, просто им обяснете, че искате да отдадете почит на Меони и да си направите снимка за спомен с италианския шампион. Можете би като мигнете два-три пъти невинно, номерът ще мине. Ако пък не искате да се притеснявате, просто отидете пеша и се снимайте без мотоциклета.

На заглавната снимка на статията се вижда авантюристът състезател в Дакар Линдън Поски, който през 2019 също се поклони пред паметника на легендата. Линдън споделя, че винаги се е вдъхновявал от Фабрицио. Ако минете от там, направете снимка, и освен в личната си колекция, я качете и тук, под ревюто. Нека ги колекционираме, наред с тази на Линдън.

 

  • Работно време

Обектът няма работно време.

  • Такси и билети

Не се изисква заплащането на такса или билет за достъп.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!


Традиционни ястия в района

Омлет с виталба (омлет с растението клематис, наричано още обикновен повет). Пролетно ястие, което първоначално се е приготвяло през този период от годината, защото кокошките снасят повече яйца. За обогатяване и подправяне на бедните селски ястия се използвали билки и подправки. Като виталбата, вид пълзящо растение, което превръща обикновения омлет във вкусно традиционно ястие. От него се използват само младите пролетни кълнове („vitalbini “ в Тоскана), защото по принцип растението е токсично, а в тях концентрацията на токсични вещества е много ниска.

Хляб с пръжки. Това е вид хляб, приготвян за закуска или обяд по Великден. Яде се с твърдо сварени яйца и тоскански салам. Преди много години хората приготвяли този хляб в дървени пещи на Велики четвъртък. Местните го правят и до днес, като всеки има своя собствена ревниво пазена рецепта.

Устойчивост на климатичната прогноза

 

 

Мото отбивки: Статуята на Фабриоци Меони и KTM
4.5
Близост до трасета
9.5
Достъпност и паркиране
10
Атрактивност
Оценка на автора 8 / 10
Мото отбивки: Статуята на Фабриоци Меони и KTM
0
Близост до трасета
0
Достъпност
0
Атрактивност
От Ездачите (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение


 

Източници:

  • uk.wikipedia.org
  • www.luciominigrilli.com
  • facebook
  • www.e-borghi.com

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button