KTMДАКАРМонументиМото отбивкиМотоциклетни пророци

Мото отбивки: Статуята на Фабрицио Меони и KTM

 

 

От meteo-ride
(0 гласове)
От пътешествениците

Едно от чудесните места за снимка в Тоскана е паметникът на легендата от Дакар Фабрицио Меони.

Италианците толкова много ценят своите герои и състезатели, че в родното градче на двукратния победител в Дакар, Кастильон Фиорентино, е издигнат монумент в чест на шампиона.

Скулптурата на автора Лусио Минигрили е поставена пред портите на града, за да посрещне всички, които идват в Кастильон Фиорентино. Почитателите на KTM, и въобще на рали Дакар, могат да се отбият от своя основен маршрут, да почетат паметта на великия шампион и да си направят снимка пред монумента.

 

Местоположение

Близост до трасета

Кастильон Фиорентино се намира по средата между градовете Флоренция, Сиена и Перуджа. Разположен на върха на хълм, на 345 метра над морското равнище, градът гледа към средния дял на Апенините.

До обекта няма емблематично мото трасе, но самият район на Тоскана е безкрайно привлекателен с многобройните пътчета, които се люшкат по полегатите хълмове и са много приятни за каране. Също така градчето е в полите на ниските дялове на Централните Апенини. Мястото може да бъде отправна точка към по-високите трасета в планината.

  • Passo della Cerventosa е най-близкият проход на около 10-на км.
  • Pass Croce ai Mori се намира на около 80 км северно от градчето.
  • Passo della Scheggia е на 89 км.

Атрактивност

История, митове, панорама

През 2015 г. фондацията "Fabrizio Meoni Onlus" разработва идеята за създаването на паметник, посветен на пилота на KTM, като покрай него е увековечен и моделът KTM LC8 950. Паметникът е открит на 14 май 2017 г. с емоционална церемония от местната общност и любители на Дакар.

Скулпторът Лусио Минигрили споделя, че чрез творбата си се е стремял да изрази не само упорития и непоколебим характер на Фабрицио, но и да представи идеята за постоянството и целеустремеността към победите. Затова той решава да пресъздаде мига, когато мотоциклетистът изкачва върха на дюната и избира точния момент, в който да спусне мотора надолу.

През двете години, докато работи върху скулптурата, той непрекъснато е в контакт със семейството на Меони и най-близките му приятели. А консултант през цялото време е големият приятел на Фабрицио, фотографът Карло Ландучи. Именно той е запечатал едни от най-култовите фотографии на шампиона в неговата кариера.

Работата в студиото
  • Панорама

Любимо място за снимки на всеки пътешестващ почитател на мотоциклетизма. Снимка в личната колекция от мястото е повод за гордост. Пейзажът наоколо е градски и сте заобиколени от сгради, но снимка, направена отдолу към небето, откъдето Меони вероятно ви поздравява, е един чудесен ракурс.

Откриването

Любопитни факти

Наименование: Статуя на Фабрицио Меони

Кастильон Фиорентино е разположен върху останките на древно етруско селище от IV-ти век преди Христа.

Старият град е обграден от крепостни стени, включително Порта Фиорентина, главният вход към историческия център на града.

 

• Градчето е известно със своите ежегодни фестивали. Един от тях е "Palio dei Rioni", който се провежда в третата неделя на юни. Представлява конна надпревара около Пиаца Гарибалди, включваща демонстрации на древния обичай на развяването на знамена, датиращ от XIII век.

 

Роберто Бенини също е родом от Кастильон Фиорентино.

2 - толкова титли има Меони от Дакар: през 2001 и 2002.

• На 11 януари 2005 г., на 47 г. състезанието приключва завинаги за Фабрицио. Пилотът пада по време на 11-тия етап и умира от сърдечен арест в следствие на травмите. Тъй като състезателите не желаят да продължат състезанието на следващия ден, 12-ият етап от ралито е отменен за всички мотоциклети в памет на Меони.

Синът му Джоеле е съосновател на Whip Live - стартъп, който разработва технологични решения за безопасност в офроуд спорта.

Достъпност

Място за паркиране, сигурност, работно време, такси

Влизайки в градчето от север по шосе SR71, ще видите паметника на обособено площадче на широко кръгово кръстовище. Можете спокойно да отбиете на паркинга на търговския комплекс в близост или на широкия градски паркинг, да си отпочинете, да се огледате добре и, когато движението е спокойно, да качите мотоциклета на площадчето при Фабрицио, за да си направите снимки.

Трябва да внимавате, защото движението е интензивно, а и не сме сигурни, че е напълно законно да качите мотора там. Но предвид, че всички го правят, ако се появят карабинери, просто им обяснете, че искате да отдадете почит на Меони и да си направите снимка за спомен с италианския шампион. Можете би като мигнете два-три пъти невинно, номерът ще мине. Ако пък не искате да се притеснявате, просто отидете пеша и се снимайте без мотоциклета.

На заглавната снимка на статията се вижда авантюристът състезател в Дакар Линдън Поски, който през 2019 също се поклони пред паметника на легендата. Линдън споделя, че винаги се е вдъхновявал от Фабрицио. Ако минете от там, направете снимка, и освен в личната си колекция, я качете и тук, под ревюто. Нека ги колекционираме, наред с тази на Линдън.

 

  • Работно време

Обектът няма работно време.

  • Такси и билети

Не се изисква заплащането на такса или билет за достъп.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!


Традиционни ястия в района

Омлет с виталба (омлет с растението клематис, наричано още обикновен повет). Пролетно ястие, което първоначално се е приготвяло през този период от годината, защото кокошките снасят повече яйца. За обогатяване и подправяне на бедните селски ястия се използвали билки и подправки. Като виталбата, вид пълзящо растение, което превръща обикновения омлет във вкусно традиционно ястие. От него се използват само младите пролетни кълнове („vitalbini “ в Тоскана), защото по принцип растението е токсично, а в тях концентрацията на токсични вещества е много ниска.

Хляб с пръжки. Това е вид хляб, приготвян за закуска или обяд по Великден. Яде се с твърдо сварени яйца и тоскански салам. Преди много години хората приготвяли този хляб в дървени пещи на Велики четвъртък. Местните го правят и до днес, като всеки има своя собствена ревниво пазена рецепта.

Устойчивост на климатичната прогноза

 

 

Мото отбивки: Статуята на Фабриоци Меони и KTM
4.5
Близост до трасета
9.5
Достъпност и паркиране
10
Атрактивност
Оценка на автора 8 / 10
Мото отбивки: Статуята на Фабриоци Меони и KTM
0
Близост до трасета
0
Достъпност
0
Атрактивност
От Ездачите (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение


 

Източници:

  • uk.wikipedia.org
  • www.luciominigrilli.com
  • facebook
  • www.e-borghi.com

 

 

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button