Забелязано на пътМото отбивкиМото туризъмРевютаХрамове

Мото отбивки: Mанастирът Панагия Хозовиотиса на остров Аморгос

Островът от филма на Люк Бесон "Безкрайна синева"

 

 

От meteo-ride
(0 гласове)
От пътешествениците

Ако сте решили да правите мото обиколка на популярния остров Наксос в Егейско море, то чудесно отклонение от маршрута ви би бил съседният остров Аморгос.

Той е най-източният от гръцките Цикладски острови и там, разположен величествено върху скалите, се издига византийският манастир Панагия (Богородица) Хозовиотиса. Видим само откъм морето, като ярко бяло петно върху тъмните скали, манастирът сякаш виси над синьото море, вкопчен в стръмната урва.

До Аморгос можете да стигнете с директен ферибот от пристанището в Пирея, като пътуването е около десетина часа. Другите фериботни връзки са от съседните острови Парос, Малки Циклади и споменатия най-големия остров в района - остров Наксос.

 

Местоположение

История. Атрактивност

Манастирът е построен през IX век от монаси, дошли от Хозова, днешна Палестина. Оттам идва и името на манастира. Легендата разказва, че след като тяхната обител била опустошена от нашественици, те прекосили морето и като наближили бреговете на остров Аморгос, останали очаровани от приликата им с техните родни места, и решили именно на това място да основат новия манастир. По-късно те намерили изхвърлена на брега иконата на Хозовиотиса и без да губят време започнали градежа на храма й. Всяка сутрин обаче монасите намирали свършената предния ден работа, унищожена от неизвестни ръце, докато един ден не забелязали, че мистрията и отвесът на майстора били окачени на високата триста метра отвесна скала, която се издига над морето.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Те изтълкували това като знак и разбрали, че волята на Богородица била да издигнат манастира й именно на това място - на отвесната урва. През 1088 г. византийският император Алексий Комнин предоставя на манастира ставропигиални права (т.е. той е на директно подчинение на Вселенската патриаршия) и оттогава до днес, заедно с манастира “Свети Йоан Богослов” на Патмос, той е една от най-значимите православни обители в Егейско море.

Интериорът на светинята е като лабиринт, включващ църква, килии и различните помощни стаи, отговарящи на нуждите на монашеското братство. Малко каменно стълбище води до нисък и тесен вход от източната страна на манастира. Преди там е имало подвижна дървена стълба, която е можела да се повдига, за да предотврати нахлуването на нежелани посетители в трудните времена на пиратски нападения. Екстериорът на сградата, който може да се види днес, е резултат от различни промени през вековете. Арката над портата датира от XV-ти век, а релефната каменна рамка на вратата е от XVII век.

  • Панорама

Не случайно режисьорът Люк Бесон избира този остров за своя филм "Безкрайна синева". Морето е толкова прозрачно и синьо, че е същински рай за гмуркачите. От манастира се вижда силуетът на съседния остров Астипалеа.

 

Любопитни факти

Наименования: Mанастир Св. Богородица Хозовиотиса, Monastery of Panagia Hozoviotissa, Μονή Χοζοβιώτισσας

280 метра е разстоянието от паркинга до манастира.

• 350 са стъпалата от паркинга до манастира.

Посетителите трябва да бъдат облечени по определен начин, за да влязат. Мъжете трябва да носят дълги панталони, а жените - пола поне до коляното или, ако са с панталон - покривало, което могат да вземат на място.

1204 г, по време на Четвъртия кръстоносен поход, островът е превзет от венецианското семейство Гизи. През 1260 е взет от Византия, но през 1269 г. семейство Гизи си го връщат.

1310 г флотът на хоспиталиерите от Родос разбива османския флот близо до остров Аморгос.

От 1370 г Аморгос се управлява от Венеция.  

1534 г превзет е от османците.

Хора - така се казва столицата и главно селище на Аморгос. Тя е една от най-красивите островни столици в Егейско море.

Егиали и Катопола - около тези градчета можете да намерите пясъчни плажове.

Плажът в Егиали

Иконата на Света Богородица е датирана от 812 г. Счита се, че Богородица е покровителка на острова и празникът му е на 20 и 21 ноември - Въведение Богородично. Тогава монасите изнасят иконата и обикалят с нея селищата.

Място за паркиране, сигурност

В подножието на манастира има обособен хубав, сравнително широк паркинг с добра настилка. Като бонус, гледката, която се разкрива от там, е впечатляваща. Капацитетът му обаче не е много голям, но място за 3-4 мотора винаги ще има. Проблемът е сянката! Тя отсъства и ако носите в куфара на мотора провизии, уверете се, че са в хладилна чанта. Това уедино място е абсолютно сигурно. Впрочем целият остров Аморгос е много спокоен и дори да си оставите ключовете на стартера, можете да бъдете сиурни за мотора, багажа и екипировката.

Достъпност

Имате добра инфраструкрута до обекта от паркинга, но бъдете готови за продължително изкачване по многобройните стъпала към храма. Пътят нагоре може да е доста изтощителен, особено с мотоциклетна екипировка. Затова препоръчваме да оставите пълното бойно снаражение в хотела, където сте отседнали, защото жаркото слънце, липсата на сянка и катеренето към манастира ще ви изцедят силите.

  • Работно време

Точно поради тази причина препоръчваме да отидете сутрин, малко след изгрев, когато е по-хладно. Разположението на манастира е югоизточно и залезът не се вижда, единствено отблясъците от него. През летния период обителта е отворена за посетители от 08:00 до 13:00 и от 17:00 до 19:00 всеки ден.

  • Такси и билети

За да влезете, не се изисква заплащането на входна такса или билет. Единствено трябва да сте прилично облечени.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!


Традиционни ястия в района

Спанокопита (спаначен пай) и тиропита (пай със сирене) са популярни в традиционната гръцка кухня и особено тук - чудесни мезета, подходящи за всеки повод. В селата се правят местни сладкиши, за които се ползват точени кори. Те се нарязват на парчета, върху които се поставя лъжица от някаква смес, след това се сгъват на триъгълници и се пекат.

Ксеротигана е традиционен сладкиш на Аморгос, както и на други цикладски острови. Приготвя се за Коледа и Великден, но се предлага също на сватби и кръщенета, както и на летния фестивал на ксеротиганата. На него посетителите могат да наблюдават процеса на приготвяне, да опитат местната ракия (раки) и да танцуват заедно с местните жители на традиционна народна музика.

Устойчивост на климатичната прогноза

 

 

Мото отбивки: Mанастирът Панагия Хозовиотиса на остров Аморгос
3.5
Близост до трасета
7
Достъпност и паркиране
10
Атрактивност
Оценка на автора 6.8 / 10

Направете собствено ревю на отбивката и дайте мнение

Мото отбивки: Mанастирът Панагия Хозовиотиса на остров Аморгос
0
Близост до трасета
0
Достъпност
0
Атрактивност
От Ездачите (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


 

Източници:

  • uk.wikipedia.org
  • amorgos.gr
  • www.greekgastronomyguide.gr

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button