3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Етнографски градчетаМото отбивкиМото отбивки в Гърция
Актуално

Мото отбивки: Димицана, Стемница, Витина – етнографските бижута на Пелопонес

От meteo-ride
(0 гласове)
От пътешествениците

Докато изследвате мото трасетата в ном Аркадия на полуостров Пелопонес, поне в едната посока трябва да отседнете в някое от градчетата Димицана, Стемница или Витина. Няма как да ги пропуснете, те са разположени на национално шосе 74. А и не бива да ги пропускате, защото, уверяваме ви, те си заслужават всяка отделена минута.

Димицана е каменно село със забележителни къщи, много от които вече са реставрирани и превърнати в уютни хотели.

Мото отбивки: Димицана, Стемница, Витина - етнографските бижута на Пелопонес

Местоположение

Близост до трасета

Ще се удивите колко хубави пътища за мото туризъм има в Пелопонес, а туристическите селца в Аркадия са като разпределителни гари за тях. Димицана е разположена в сърцето на полуострова и оттук, в която и от четирите географски посоки да потеглите, няма да сгрешите и ще откриете панорамни трасета и интересни мото отбивки.

Наблизо на север е планината Хелмос и пътят до телескопа Хелмос (85 км). Поемете ли на североизток, ще отидете в планината Килини, където е пътят до тюркоазеното езеро Докса (70 км). На югоизток ви очакват крайбрежните трасета и каньоните на Леонидио, плюс пътят до Моненвасия. 90 километра на юг ще се озовете в планината Тайгетос и ще излезете на върха на прохода Лангада. На запад е пътят до древна Олимпия, а на югозапад крайбрежните градчета Пилос и Метони.

Димицана и Стемница са малки етнографски градчета със славянски корени

Любопитни факти

На 946 м н. в. е разположено с. Димицана. 

На мястото на днешна Димицана в древността се е намирал древният аркадски град Тевтис.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

• Морея - така е известен Пелопонес през средновековието и османския период, вероятно заради заобикалящото го отвсякъде море. Съвременното име Пелопонес е наложено през XIX-ти век след освобождението от османлиите и формирането на модерната гръцка нация.

Името Пелопонес означава „Остров на Пелопс“.

• От началото на VII век славянските племена милинги и езерци населили полуострова. Милингите запазват езика си в продължение на над 8 века, чак до първото падане на полуострова под османска власт през 1460 г. Дори днес, местните хора са съхранили в говора си над 500 славянски думи.

• Между Димицана и Стемница минава трасето на Аркадия Класик Рали.

През VII-VIII век, а според някои още през III-IV век, на Пелопонес се заселват славяни. Името Стемница има славянски корени и според етимолози означава „тъмна гора“. Изглежда името се дължи на сенчестия характер на склона, на който е разположено селото, където бързо се стъмва.

Предполога се, че името Димицана също е със славянски произход.

На територията на Пелопонес изобилства от славянобългарски имена, което е забелязано за първи път от известния немски картограф Герхард Меркатор в неговия труд Morea olim Peloponnesus, отпечатан за пръв път през 1589 г. в Дуисбург. Трудът представлява атлас на полустров Пелопонес, в който се забелязва силна славянска топонимия.

Мото отбивки: Димицана, Стемница, Витина - етнографските бижута на Пелопонес

Тезата за славянобългарско присъствие в последствие е доразвивана от редица автори и съответно е отричана системно от противниците на подобно твърдение.

При нашия престой в Димицана собствениците на хотела се зарадваха, че сме от България и се разговориха с нашия редактор Милена Иванова. Много приятни хора, които явно се интересуваха от история и сами подхванаха темата за имената на населените места в техния район.

Атрактивност

Събития, панорама

Димицана е построена на хълм, от чиято южна страна се открива прекрасна гледка към равнината на Мегалополис и планината Тайгетос. В самото градче ще се насладите на лабиринта от тесните улички, притиснати от каменните къщи. Особено красиво е привечер и в сумрак, а ние имахме шанса да попаднем на уникално събитие, провеждащо се в градчето.

"Аркадия Класик Тур"

Всяка година в края на май или началото на юни се провежда традиционно шествие и рали с ретро автомобили, което преминава през града. Маршрутът тръгва от Патра, като дължината му е 270 км. Обикаля красивите села и пътища в Аркадия и се връща отново в Патра.

Спокойните селца Димицана, Стемница и Витина оживяват, препълнени с ретро автомобили. Нагледахме се на уникални коли в 48-то издание на тура (2020 г), а декорите на етнографското селце сякаш ни върнаха някъде в 60-те или 70-те, в някое градче в Монте Карло или Сен Тропе. Именно това, според нас, е периодът, в който трябва да посетите Аркадия. Старите коли придават допълнителен колорит на района.

Можете да следите календара на събитието и новини за него ТУК.

Изглед от хотела ни към нощна Димицана.

Манастирите в близост

Димицана е известна и като Пелопонеския Атон, заради комплекса от скални манастири в ждрелото Лусиос под селото. Чрез дървено мостче екопътека покрай реката свързва двата скални манастира – Продромос и Философ, които не са за изпускане. Намират се на около 11 км от Димицана, като Философ е един от най-старите в Гърция, известен още и като „Господарят на ждрелото”.

Скалният манастир Продромос

Музеят на мелниците и древното водно занаятчийство

Между Димицана и Стемница се намира музей на традиционни инсталации и механизми, задвижвани с вода, подобни на тези в българския Етър. На път ви е по шосе 74, ако имате време минете и го разгледайте. Тук ще видите мелницата за барут. По време на националните борби за освобождение от османската империя, от 1821 г. до самия край на борбата, димичани снабдяват революционерите с този необходим военен материал.

Достъпност

Място за паркиране, сигурност

Както в повечето мънички градчета, проблемът с паркирането е на лице. По тесните калдъръмени улички трудно ще се придвижвате с кола, а дори и за мотоциклет паркирането е ограничено. Хотелите и къщите за гости също не разполагат с големи паркинги. В повечето случаи партерите са магазинчета за сувенири, но има и изключения. Нашият хотел разполагаше с обширен паркинг.  

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com. Като направите резервация през тази карта в нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района на Аркадия

Лагото - агнешка яхния с чесън, домати, счукани орехи, галета, сушен джоджен и риган. Агнешкото тук е на почит и се приготвя по различни начини, но в типичен аркадски стил, например с ориз, кисело мляко или печен артишок. Друг местен специалитет е кагианас, известен още и като срапацада. Представлява бъркани яйца с пасирани домати със зехтин и черен пипер. Други местни вкусотии са наденичките с праз, пълненото диво прасе и вината. Не пропускайте и прочутите сиропирани сладкиши на Димицана!
Кагианас / Снимка: gastronomytours.com

Устойчивост на климатичната прогноза в Димицана

 
Мото отбивки: Димицана и Стемница
9
Близост до трасета
4
Достъпност и паркиране
9.5
Атрактивност
Оценка на автора 7.5 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Мото отбивки: Димицана и Стемница
0
Близост до трасета
0
Достъпност
0
Атрактивност
От Ездачите (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

           

Допълнителни Източници:
  • wikipedia.org
  • gastronomytours.com
  • www.discovergreece.com
  • www.triskelion.gr
  • reflipteam.com
  • bolgari.com
   

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.
Back to top button