ЛюбопитноМОТОМотоциклетна индустрияНовиниПолитика

Великобритания не включва мотоциклетите в бензиновата забраната от 2030

Департаментът по транспорта (DfT) на Великобритания потвърди, че засега мотоциклетите  не са в обсега на забраната, която ще влезе в сила през 2030.

Новината дойде след множество въпросителни и неясноти относно двуколесните возила. Сега обаче различни източници, включително Motorcycle Action Group (MAG), потвърдиха, че DfT няма да включва мотоциклетите в забраната от 2030.

Всичко това идва след като правителството на Великобритания забрави да включи мотоциклетите и скутерите в своя „План от 10 точки за Зелена индустриална революция“. За да изяснят ситуацията, от MAG са се свързали с DfT и са получили потвърждение, че мотоциклетите не са във фокуса на забрана за продажба на бензинови и дизелови двигатели.

Освен това от Департамента са заявили, че няма постановен краен срок за спиране на продажбата на бензинови (и дизелови) мотоциклети. Както и са добавили, че ако има нужда от взимане на някакво решение, ще се свържат първо със самите MAG – мото организацията на Острова.

Защо мотоциклетите не са включени в забраната?

Има няколко възможни причини за това. Като начало, мотоциклетите по принцип са по-чисти за околната среда. Вече се отчита позитивното въздействие на ползването на двуколесните за намаляване на задръстванията и замърсяването на въздуха в градовете. И не на последно място – един факт, който често се забравя: то сериозно подобряват физическото и психическото състояние на самите мотоциклетисти.

Друг ключов фактор е броят на двуколесните във Великобритания. През 2019 по пътищата са се движели 1,25 милиона мотоциклета, а за сравнение автомобилите са били 38,4 милиона. Т.е. количеството мотоциклетите и скутерите все още не представлява сериозен фактор, който да има нужда от ограничаване.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Светослав Китанов

Технически експерт и фотограф. Преводач и автор на статии и анализи за мото индустрията, със задълбочени познания в механиката и устройството на мотоциклета.

Свързани статии

Back to top button