Етнографски градчетаКулинарни дестинацииМото отбивкиПриродни забележителности
Актуално

Мото отбивки: Дървесните кози в Мароко

 

От meteo-ride
(0 гласове)
От пътешествениците

В югозападната част на Мароко, в района на долината Саван Сау между Маракеш и крайбрежните градове Есауира и Агадир - там, където Атласките планини се спускат към Атлантическия океан - накъдето и да погледнете, ще видите безброй кози, които се катерят по дърветата. Гледка, която не може да ви остави равнодушни и определено може да бъде цел на всеки мото приключенец, изследващ трасетата на Мароко.

Местоположение

Атрактивност

История, митове, панорама

Една от причина за това явление е, че козите търсят храна и са привлечени от плода на дървото арган. Друго обяснение, популяризирано от природозащитници е, че местните скотовъдци карат насила животните да се качват по дърветата, за да привличат туристите. Но истината е някъде по средата, а причината е по-древна. Фермерите подтикват козите, защото това е тяхна традиционна техника за добиване на аргановото масло, което се съдържа в ядките на плода. Козите изяждат плода, а ядките минават през храносмилателната им система и остават в екскрементите на животното. Местните ги събират от там и после ги обработват. Така избягват трудоемкото бране на плодовете от бодливото дърво.

През последните години аргановото масло се превърна в едно от най-скъпите в света, като най-често се употребява в козметичната индустрия. За получаването на един литър масло са необходими 80 кг арганови ядки. Неслучайно аргановото масло е наричано "течното мароканско злато".

Митове

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Една популярна легенда от района на Сиди Ифни, където живеят потомците на номадското племе бербери, разказва как се е появило първото арганово дърво. Според нея, във времена на голяма бедност, кървави вражди и болести, добродетелният Сиди Уагаг прекарвал дни и нощи в молитви и четене на Корана с надеждата да открие корена на злото и пътя към спасението.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Но месеци и години минавали, а злините не стихвали и народът измирал. Тогава към молитвите нa Сиди се присъединила и святата Лалла Фатма Захра, дъщеря на пророка Мохамед. Нейното застъпничество за хората смилило Аллах и той им дарил аргановото дървото, даряващо живот. Хората се научили да използват твърдата му дървесина като материал за къщи и инструменти, с листата и плодовете му хранели добитъка, а от ядката на плода извличали масло, което им служело за готвене и за цяр, предпазвало ги от болести, съхранявало красотата на жените и потентността на мъжете, а нощем с него си палели лампите. Легендата твърди, че първото арганово дърво, дарено от Аллах, още расте в земите на Сиди Бу Абделли и издига величествената си корона чак до небесата.

Снимката, която придоби небивала популярност през 2017 и направи козите на Мароко рок звезди.
 • Панорама

Ако успеете да се снимате пред тези свещени дървета, а после и да се похвалите, че сте галили козлетата, тази снимка със сигурност ще се нареди гордо в трофейната ви колекция от фотографии. Самият досег с животинките също ще се запечати на постер в сърцето ви. Но имайте предвид, че това може да ви излезе солено, защото местните пастири отдавна са осъзнали каква атракция са дървесните кози и може да ви искат пари за снимките.

Близост до трасета

Мястото е отправна или крайна точка за препускащите по трасетата из Атласките планини. Плажовете тук са крайни спирки на шосета P1000, P1001, P1002, P1003, P1004. Най-впечатляващ обаче е крайбрежният 80-километров път от Асака до Агадир. През лятото морският бриз покрай брега намалява жегата, а гледките към океана са чудни. Мароко и районът предлагат и великолепни офроуд трасета, но имайте предвид, че за да излезете извън пътя в Мароко, трябва да сте добре подготвени.

Есауира

Тесните градски улички на Есауира, Маракеш и Агадир понякога са трудност за преминаване, особено с голям туристически мотоциклет. Но пък романтиката на автентичния марокански архитектурен стил създава усещане за друг свят. Препоръчваме нощувка и разходка край пристанището в Есауира, който е своеобразна столица на дървесните кози и аргановите полета. Градчето е средно по големина и далеч по приятно за разходка от лудницата на Маракеш. Агадир пък предлага чудесни плажове и съвременна архитектура, след като градът е изграден наново след земетресението през 1960 г.

Пристанището на Есауира

 

Любопитни факти

• Аргановото масло, в зависимост от метода на екстракция, може да бъде по-устойчиво на окисляване от зехтина. Установено е, че в сравнение с другите масла, аргановото съдържа по-високи нива на γ-токоферол, който притежава силни химиопрофилактични и противовъзпалителни свойства.

• През 1999 г. аргановите гори са обявени от ЮНЕСКО за застрашен растителен вид.

Производството на арганово масло има голяма социално-икономическа важност за Мароко. Понастоящем производството на арганово масло изхранва около два милиона души в основните райони на производство. Голяма част от маслото, произведено днес, се преработва в женски кооперации. Те са съфинансирани от Агенцията за социално развитие с подкрепата на Европейския съюз.

 

Тотем - дървото се смята за неофициален тотем, който символизира независимия и мистериозен дух на страната.

40 килограма сушени плодове арган произвеждат само един литър масло.

Към 2020 г. основните козметични продукти, съдържащи арганово масло, са кремове за лице, гланцове за устни, шампоани, овлажнители и сапуни.

1960 е годината на голямото земетресение в Агадир. То е с магнитуд 5,7 по Рихтер и е най-смъртоносното и разрушително земетресение в историята на Мароко. Жертвите наброяват около 15 000. Агадир е построен отново на 3 км южно от старото му местоположение.

• Есауира е неофициалната столица на аргановото масло. Именно от там започва бума на този продукт в началото на XXI век. Освен това градът е привлекателен за туристите и със своя специфичен артистичен стил.

Тесни улички в стария град на Есауира

 

Достъпност

Място за паркиране, сигурност, работно време, такси

Най-голяма вероятност да видите катерещи се козлета има, ако се движите по националния път N8 от Маракеш до Есауира. Но може да ви се наложи да влезете по черните пътечки около аргановите гори, за да ги зърнете.

 • Такси и билети

Но това навлизане в горите увеличава вероятността да попаднете на местни пастири, които със сигурност ще ви таксуват за това, че правите снимки. Тук е моментът да се проявят вашите умения да се пазарите.

Официално не се изисква заплащането на такса или билет за достъп.

 • Работно време

Няма работно време, разбира се, но все пак сте зависими от часовете за паша. Трябва да разучите този въпрос допълнително. Друго нещо, което трябва да имате предвид, е периодът на зреене на аргановите плодове. Обичайно това е юни и вероятността да се натъкнете на дървесни кози по това време е огромна.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!


Традиционни ястия в района

Тажин и кускус. В района вездесъщи са кускусът и тажинът. Можете да си поръчате вариации на тажин почти навсякъде. Това е популярно арабско ястие от Северна Африка и Близкия Изток. Името идва от керамичния съд, в който се готви. Нещо подобно на нашия гювеч с висок конусовиден капак. Ястието се готви с различни меса, като най-често се използват агнешко или пилешко. Също се добавят сушени плодове като кайсии, смокини, стафиди или фурми. Бързо и лесно ястие, с което приятно ще изненадате вашето семейство и приятели.

Аргановите продукти. Разбира се, в рая на аргановото масло, то се използва широко и в местната кухня по най-различни начини. Най-честата употреба е като олио за готвене. Освен това аргановото масло е подходящо за топене с хляб, с него може да се овкусят кускус, салати и други подобни. Традиционно ястие е "Amlou" - гъста кафява паста с консистенция, подобна на фъстъченото масло, която се приготвя от смлени препечени бадеми и арганово масло, смесени с малко мед. Пастата се маже върху хляб.

Устойчивост на климатичната прогноза

 

 

Мото отбивки: Дървестните кози в Мароко
9
Близост до трасета
3.5
Достъпност и паркиране
9.5
Атрактивност
Оценка на автора 7.3 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Мото отбивки: Дървестните кози в Мароко
0
Близост до трасета
0
Достъпност
0
Атрактивност
От Ездачите (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Източници:

 • Lost in Spain
 • uk.wikipedia.org
 • www.businessinsider.com
 • facebook
 • www.e-borghi.com
 • www.lonelyplanet.com
 • www.kensingtonmorocco.com
 • www.atlasobscura.com
 • moringaoilforhair.com
 • africanarguments.org
 • ingelaskitchen.com

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.
Back to top button