Мото отбивкиМото отбивки в БългарияПриродни забележителности

Мото отбивки: Пещерата Проходна

 

От meteo-ride
(0 гласове)
От пътешествениците

 

В непосредствена близост до село Карлуково се намира една от най-известните пещери в България, която е изключително достъпна и може да бъде посетена и с мотоциклет.

Независимо дали просто ще се отбиете до пещерата Проходна, пътувайки към друга дестинация, или специално сте планирали да я посетите, мястото при всички положения ще ви очарова и ще направи вашето мото пътешествие незабравимо.

Атрактивност

Описание, история, митове, панорама

Поради геоморфоложките условия в Карлуковския карстов район, в землището на Карлуково могат да се наблюдават всички известни карстови форми. Най-атрактивна сред тях е пещерата Проходна, която се слави с най-високия естествен свод на Балканите и със скалния феномен „Окната“ или "Божиите очи", които, погледнати отдолу, изключително много наподобяват очи.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Внушителният ефект от навлизащата през тях светлина се наблюдава във вътрешността на пещерата, естествено осветена от причудливите огромни образувания, тъй като денивелация между двата входа е голяма, а дневната светлина отвън навлиза предимно през „Очите“. Проходна представлява пещерен коридор – грандиозен скален мост, чиято посока е ориентирана от изток към запад. Образувал се е в края на кредния период преди 66 – 68 млн. години. В миналото водите на река Искър са запълвали пещерата. Сега нивото на реката е под пода на пещерата. Вследствие на активните карстови процеси, характерни за този период, сеизмичната активност и речната дейност, пещерният карстов коридор е бил прекъснат и тази част остава отделена.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

 

 

 

Любопитни факти

Наименования: Проходна, Окната, Божиите очи

•  250 м - на такава надморска височина се намира обектът.

1962 г. - пещерата е обявена за природна забележителност.

• По време на Второто българско царство тук е имало голяма манастирска обител, наричана „Викторова лъка“. Около нея е построена средновековната църква „Успение Богородично“, чиито последен стенописен слой датира от 1602-ра година. В района се намират и скалните манастири „Света Марина“, „Св. Безсребреници Дамян и Козма“ и „Св. Никола“ (Глигора). Заедно с изградения в най-ново време храм „Света Троица“, общият брой на църквите в Карлуково наброява пет.

Скалният манастир 'Св. Николай' (Глигора)

Пещерата е с най-високият естествен свод на Балканите.

• Можете да скочите с бънджи от входа на пещерата.

• 33 вида защитени птици обитават Карлуковския карст.

Земеродно рибарче (Alcedo atthis)

Достъпност

Място за паркиране и сигурност, работно време, такси. Как да стигна до там?

Геоложкият феномен се намира на около 100-на километра от София и на около 200 от Пловдив. Най-бързият начин да достигнете до нея е чрез магистрала Хемус, като при Ябланица трябва да слезете от магистралата и да тръгнете по пътя за Луковит. След това при с. Румянцево се отбивате и по сравнително поддържан път се насочвате към с. Карлуково.

Пещерата е леснодостъпна и проходима през всички сезони от годината. Точно над нея минава пътят, свързващ Карлуково с гара Карлуково, с Националния пещерен дом „Петър Трантеев“, с пътната инфраструктура на първия български геопарк „Искър – Панега“ и с гр. Луковит.

Пред пещерата има широка поляна, до която се стига след като от главния път се отбиете по 500 метра черен път, който ще ви отведе пред самия ѝ вход. Тук има достатъчно място, където да паркирате.

  • Паркингът не се заплаща.
  • Препоръчително е да вземете скъпата си екипировка с вас, ако нямате сигурен куфар, особено в съботно-неделни дни, когато пещерата е доста посещавана и потокът от хора е голям. Наличието на толкова много посетители, както и липсата на видеонаблюдение и охрана наблизо, намаляват индекса за сигурност.
  • Работно време

Обектът няма работно време.

  • Такси и билети

За да влезнете, не се изисква заплащането на входна такса или билет.

Близост до трасета

Близо до Проходна не преминават известни мотоциклетни маршрути. Въпреки това трасетата, достигащи до пещерата, са приятни и леки за каране, с ниска степен на трудност. Такива са самото шосе от Румянцево и шосе 3008 от Ябланица.

Най-забележителеното трасе в близост е дефилето на река Малък Искър от Правешка Лакавица. Ние препоръчваме този маршрут като основен и най-красив при посещение на пещерата, но колегите с пистови мотоциклети трябва да имат предвид, че при село Средни рът има 3-километров участък без асфалт!

С пистарките до тук! Някъде след с. Средни рът

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!


Традиционни ястия в района

Реселешки воден лук. В съседното селце Реселец се отглежда уникален по рода си воден лук, който заради силикатите във варовиковите почви има специфични вкусови качества. Той е изключително сладък, като се твърди, че това е най-сладкият лук в България и въобще в Европа. Празникът на лука в селото е през септември и ние ви препоръчваме да го включите във вашата мото разходка, за да опитате от уникалните лучници и яхнии в селото.

Устойчивост на климатичната прогноза

Климатът е умереноконтинентален, характеризиращ се с топло лято, студена зима, голяма сезонна амплитуда на температурата на въздуха, пролетно-летен максимум и зимен минимум на общо взето недостатъчните валежи и сравнително устойчива снежна покривка.

 

 

Мото отбивки: Пещера проходна
2.5
Близост до трасета
9.5
Достъпност и паркиране
10
Атрактивност
Оценка на автора 7.3 / 10
От пътешествениците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Мото отбивки: Пещера проходна
0
Близост до трасета
0
Достъпност
0
Атрактивност
От Ездачите (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.
Back to top button