КрепостиМонументиМото отбивкиПриродни забележителности
Актуално

Мото отбивки: Плажът Войдокиля

Перлата на Пилос

От meteo-ride
(0 гласове)
От пътешествениците

 

На северозапад от градчето Пилос, в региона Месения на гръцкия полуостров Пелопонес, е разположен заливът Войдокиля, който очарова посетителите с фантастичния си фин пясък и почти идеалния кръг, който описва. Близо до плажа, на съседния хълм, пък се намират руините на френската крепост Палеокастро. На тези обекти ще се спрем в тази задължителна "мото отбивка", която трябва да направите в Месения на уникалния Пелопонес.

Интересното наименование "Войдокиля" - от гръцки "биволско виме" - е вдъхновено от очертанията на плажа. Те наподобяват кръглата форма на голямо виме, сякаш начертано с пергел, с тесен проток, ограден от две големи скали, които сякаш са прегърнали частица от морския простор със златисти пясъчни дюни.

Местоположение

Местоположение

Атрактивност

История, митове, панорама

Заливът Войдокиля е обявен за обект с изключителна природна красота. При археологически разкопки в региона са открити исторически паметници от голямо значение, обхващащи широк времеви диапазон.

Върху северната страна се намират руините на куполна гробница от микенския период; на юг - останки от средневековна крепост, построена през XIII век от французите и понастоящем известна като Палеокастро ("старата крепост"). Оттук се разкрива невероятен изглед към плажа Войдокиля и Йонийско море. Палеокастро или Палионаварино е построена през 1287 г. Крепостта играе важна роля във всички военни събития около Пилос, до изграждането от турците на Ниокастро (новата крепост) през XVI-ти век.

На ръба на високите скали под Палеокастро се намира и митичната пещера Нестора, в която са открити следи от неолитното поселище, датирано от IV-тото хилядолетие преди Христа.

 • Панорама

Ако не разполагате с дрон, задължително трябва да се покатерите до крепостта, за да видите формите на плажа от високо. А ако имате със себе си летящ апарат, внимавайте, защото понякога вятърът може да бъде доста силен, завихряйки се от естествената фуния на двата склона, заграждащи плажа откъм морето.

Плажът е сред най-хубавите не само в Европа, но и в целия свят. Същинско природно чудо, което без колебание трябва да посетите.

 • Митове

Митът за "биволското виме"

Произходът на името на красивия залив може да се проследи до древния мит за Хермес, който откраднал стадото биволи на брат си Аполон и след това го скрил в пещерата над брега. За да умилостиви Аполон, Хермес му подарил лирата, изработена от черупка на морска костенурка, която преди това бил изобретил. И до ден днешен морските костенурки снасят яйцата си на този плаж.

Смята се, че именно това е плажът от "Одисея", където Нестор - древният владетел на Пилос - и неговите синове посрещат Телемах, когато той пристига на Пелопонес с кораба си, за да търси сведения за своя изчезнал баща.

Близост до трасета

Близо до плажа не преминават известни мотоциклетни маршрути. Може би най-популярното мото трасе на Пелопонес, шосето Каламата - Спарта, което пресича могъщата планина Тайгет (или Тавгетос), е на 55 километра оттук.

Трябва да имате предвид, че пътят Пилос - Каламата е изключително натоварен. Близо до плажа минава и главното шосе 9 Патра - Пиргос - Пилос - Метони. Ако обаче имате време да изследвате, ви препоръчваме да се завъртите в ниските, но живописни планини на Месения. Масивът Кипарисия (Егалео), 1224 метра, крие диви и спокойни асфалтирани пътища в планинските паркове "Katafigio Agrias Zois Rontaika" и "Oros Likodimo".

Пилос

Пилос или Наварино е малко градче, което поради естественото си пристанище обаче някога е било стратегическа точка в събитията на Пелопонес. Сега градчето е спокойно, с население около 5000 души, и изглежда изолирано от глобалния ритъм на съвременния свят. Макар и стар град, в него няма кой знае какви етнографски къщи. Въпреки това се усещат древната история и средиземноморския дух.

Задължителна е разходката край пристанището на градчето, където кипи и нощният живот със заведенията и баровете.

Културни събития в района

В Пилос има събития през цялата година.

 • През първата половина на август се организира турнирът „Циклитирия“, който продължава четири дни и включва състезания като плуване, ветроходство и др.
 • Празникът на Дева Мария от Горгопиги Пилос е на 23 септември.
 • На 20 октомври се отбелязва годишнината от битката при Наварино, днешен Пилос.
Нощен Пилос

 

Любопитни факти

• Според Омир Пилос е бил царството на Нестор. Сегашната позиция на града обаче не е идентична с тази от омировите времена. Основите на съвременния град Пилос са поставени през 1828 г. от армията на генерал Мезон.

• Замъкът Палеокастро е много известен в Средновековието, но с различни имена: Замъкът на Петрохори или Войдокиля, Палионаварино, Замъкът на Наварино или Аварино, на френски Port de Junch, или Port-de-Jonc, което означава „Пристанище на въжетата“. Друго френско наименование е Jouncio au Vieux Navarin. На турски е Anavarin Atik. Срещат се още названия.

• Заливът Наварино и околните райони са рай за гмуркачите. Под вълните се крият останките на един древен свят, който обаче можете да изследвате само чрез гмуркане. Морски битки и корабокрушения от римската и византийската епоха, както и такива от XVIII-ти и XIX-ти век са оставили своите следи на морското дъно. Тук са се състояли знаменити сражения като:

 • Битката при Зонкьо, като част от битката при Лепанто в хода на Венецианско-турската война в края на 1499 г.;
 • Наваринското сражение от 1770 г. между османския гарнизон и руския експедиционен корпус;
 • Голямото Наваринско сражение от 1827 г., в което съюзническата руско-френско-британската флота разгромява обединения турско-египетски флот, последствие на което идва независимостта на Гърция.
„Наваринското сражение“, худ. Иван Айвазовски, 1846 

305 км е разстоянието от Атина до Пилос.

216 км е разстоянието от Патра до Пилос.

Испанецът Мигел де Сервантес, авторът на Дон Кихот, който загубил ръката си в битката при Нафпактос (1571 г.), година по-късно посещава Пилос и замъка Палеокастро с испано-италианския флот. По това време Дон Хуан (брат на краля на Испания) прави неуспешен опит да си върне властта в региона.

• Плажът Войдокиля заема челни позиции в класациите за най-хубав плаж

300 птици гнездят в района. До плажа се намира сладководното езеро Дивари, което е най-южната спирка на мигриращите птици от Балканите по пътя им от и до Африка.

Достъпност

Място за паркиране и сигурност, работно време, такси

Тъй като заливът Войдокиля е част от Натура 2000, районът е недокоснат от туристическа инфраструктура. Въпреки че плажът е популярен и приема много посетители, той е обширен и рядко имате усещане за пренаселеност.

Пътят, който води до него, е асфалтиран, но тесен и може да ви изненада с криволичеща нелогичност из полетата с маслини и къмпинги, които са разположени навътре, далеч от брега. С наближаването на плажа ще започнете да виждате паркираните коли от двете страни на пътя. С мотоциклет ще бъдете привилегировани да стигнете доста напред - до началото на плажната ивица. Там със сигурност ще намерите място за паркиране на мотоциклет.

Имайте предвид обаче, че няма абсолютно никаква сянка, така че бъдете готови да изложите машината си на безпощадното пелопонеско слънце, което дори в късните следобедни часове е безжалостно. Както и при посещението на други плажове, забравете за магнитните раници, защото те веднага привличат песъчинки, които ще ви надерат боята на резервоара!

Пясъкът на плажа е ситен и чист, но имайте предвид, че водораслите не се отстраняват, за да не се нарушава екосистемата в лагуната, и това може да се стори неприятно за някои. Също така, поради близостта на сладководното езеро, привечер комарите се активират. Така че тези, които искат да се насладят на залеза или да прекарат нощта на плажа, трябва да си носят репеленти срещу комари.

Единствената естествена сянка на плажа се създава от скалите в късния следобяд
 • Сигурност и паркиране

Това ни води и до момента с багажа, в който ако държите нещо ценно, все пак препоръчваме да го подсигурите - да го вземете с вас или да го заключите. Гърция е сигурна държава, но има райони, в които индексът за сигурност е малко спорен. Месения е стара пиратска колония и някък си този дух продължава да витае наоколо.

 • Такси и билети

Официално не се изисква заплащането на такса или билет за достъп. Плажът е без чадъри, затова препоръчваме да се посети или сутрин, или в късния следобяд.

 • Работно време

Природната забележителност Войдокиля няма работно време.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!


Традиционни ястия в района

В Пилос и района на Месения ще намерите богата традиционна кухня и много пресни местни продукти. Основните селскостопански култури, произведени тук, са маслини, грозде, стафиди, смокини, цитрусови плодове и зеленчуци.

Някои от характерните вкусове на местната кухня са козята яхния, пържената средиземноморска треска с чеснов сос, печено свинско месо и уникални на вкус пушени колбаси.

Пържена средиземноморска треска

Първото сувлаки

Твърди се, че традиционното сувлаки, е замислено в Пилос. За това свидетелства специфичен керамичен съд, намерен в кухнята на двореца на Нестор, датиращ от около 1300 г. пр. Хр. Смята се, че в този съд на открит огън са се пекли на шиш агнешки, кози и говежди парченца месо, които след това са били сервирани на гости и непознати странници - точно, както е посрещнат Теленах в "Одисея".

Впечатляващи са и мини сладоледите, който можете да намерите в пекарните в центъра на Пилос, от двете страни на стария чинар. Ние се влюбихме в тях!

Устойчивост на климатичната прогноза

 

 

Мото отбивки: Плажът Войдокиля
3
Близост до трасета
2.5
Достъпност и паркиране
10
Атрактивност
Оценка на автора 5.2 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Мото отбивки: Плажът Войдокиля
0
Близост до трасета
0
Достъпност
0
Атрактивност
От Ездачите (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Допълнителни източници:

 • uk.wikipedia.org
 • www.costanavarino.com
 • www.greece-is.com

 

 

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.
Back to top button