3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
КрепостиМонументиМото отбивкиМото отбивки в ТурцияПриродни забележителности
Актуално

Мото отбивки: Памуккале и Хиераполис

От meteo-ride
(0 гласове)
От пътешествениците
 

Докато изследвате мото трасетата в югоизточна Турция, като шосе D.400, пътят до планината Хоназ или трасетата в Тахтали, то поне в едната посока трябва да отседнете в градчето Памуккале, близо до Денизли, с неговите неповторими извори.

Няма как да го пропуснете, а и не бива, защото, уверяваме ви, мястото си заслужава всяка отделена минута. Освен че е сред най-големите забележителности на Турция, то е задължително място за мото отбивка и трофеен спомен. Като ви препоръчваме да пренощувате там, защото изворите са най-красиви по залез слънце.

Снимка: Meteo-ride.com

Памуккале е малък град, който още от древността е с курортно значение, заради уникалния природен феномен в неговите околности.

Горещи водни струи, идващи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, се стичат по склона  и създават причудливи вкаменени бели каскади, които се дължат на калциевия карбонат. Когато водата достигне до повърхността, от нея се освобождава въглероден диоксид, а останалият калциев карбонат се отлага, като образува варовикови отлагания върху скалистите тераси, наричащи се травертинови тераси.

Руините на Хиераполис са буквално над извора и така ще съчетаете стоплянето на краката с разглеждане на старинната крепост, към която има впечатляващ музей.

Снимка: Meteo-ride.com

Местоположение

Близост до трасета

До Памукале и от Памукале, накъдето и да потеглите, сте заобиколени от атрактивни пътища за мото туризъм. Ако потеглите на изток, ще продължите към правите платовидни пътища, които минават през солени езера, а ако потеглите на юг, отивате към планините и крайбрежието на Анталия. На запад, в посока Айдън, Дидим, Ефес и Кушадасъ, препоръчваме да минете по дивия криволичещ път през планината западно от Денизли. А не по царския, следващ праисторическото корито на реката Меандър, която, както знаем, е прецакала няколко древни пристанища, като се е затлачила с наноси. Но на това ще се спрем друг път.

Снимка: Meteo-ride.com

Безспорно най-атрактивното трасе в близост до Памукале и Денизли е виещият се на над 2400 метра път в планината Хоназ. Но, уви, пътят по време на нашето посещение бе затворен, а пазачът в националния парк ни каза, че ски зоната (до която води пътят) вече е превърната във военна база! Обещаваме си, когато се смени режимът в тази държава и военните бази отново станат ски курорти, да се върнем и да покорим този чутовен път.

ВНИМАНИЕ: Не се опитвайте да покорявате Нonaz Dаgi (2571 метра), един от най-високите пътища в Турция - затворен е! / Снимка: Meteo-ride.com

Атрактивност

Събития, панорама

Това странно калциево образование, радвало римски императори и немалък брой японски туристи, е нещото, което наистина си заслужава да се види в Турция.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Самият обект е една от най-атрактивните забележителности в цял свят и неминуемо ще дадем най-висока оценка. Определено мястото не е надценено, особенно ако имате правилната нагласа и енергия да го обиколите, то ще остане в сърцата ви завинаги.

Но, съветваме ви, но го посещавайте по пладне, защото жегата ще ви убие. Няма сянка покрай изворите, така че ако все пак се случи да сте там по обяд или следобяд, задължително носете шапка, забрадка или чадър.

Снимка: Meteo-ride.com
 • Редовни събития в Памуккале и Денизли

 • Фестивал на черешите Хоназ - последния понеделник на май или първия понеделник на юни
 • Фестивал на пипера - 1-31 юли / Денизли
 • Булдан Йеникекент Султание - Фестивал на безсеменото грозде - 2-8 юли / Денизли
 • Фестивал на обущарите и приятелството - 17-19 юли / Денизли
 • Културен фестивал Ачипаям - 29-31 август / Денизли
 • Международен музикален и културен фестивал в Памуккале - 1-30 септември / Денизли
 • Фестивал на динята на пъпеша - 3-9 септември / Денизли
 • Гражданска култура и фестивал на ябълката - 17 септември / Денизли

Любопитни факти

37°C - при тази температура извира водата на Памуккале, идваща от недрата на планината Кал Даъ.

Замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете на коритата.

261 – 253 пр. н. е. - Хиераполис е основан от Антиох II Теос, както и съседния град Лаодикея.

• Тук е бил убит и свети Филип, един от 12-те апостола на Исус Христос. В памет на светеца, през IV-ти век от новата ера градът е бил обявен за свещен център на християнската религия. През византийския период е бил самостоятелно епископство. Градът играе важна роля в разпространението на християнството.

Едно от най-старите изображения на апостол Филип е византийска икона от X век. / / Снимка: wikipedia

 Ἱεράπολις в превод от гръцки означава „Светият град".

1988 - Хиераполис и Памуккале стават част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Баните в двореца

 • Панорама

Думите са излишни в тази категория. Подготвили сме малка галерия от снимки на мястото по залез.

Снимка: Meteo-ride.com

Достъпност

Място за паркиране, сигурност, работно време, такси

Точно пред изворите има обособен охраняем паркинг, където можете да оставите спокойно мотоциклетите си, барабар с оборудването. Таксата е около 10-12 лири.

Бихме казали, че се чувствахме сигурни на обекта. Дори, както се вижда на една от снимките, има полицейско присъствие по самите тераси.

Паркингът пред изворите е ограден с мрежа.
 • Работно време

Терасите са отворени от 08:00 до 20:00 часа, но имайте предвид, че музеят на Хиераполис отваря в 08:30 и затваря по-рано от терасовия парк - в 19:00 часа.

 • Такси и билети

Изисква се заплащането на такса или билет за достъп.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com. Като направите резервация през тази карта в нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Денизли кебап. Подобно на някои други места в Турция, Денизли и Памукале, също има своя собствена версия на кебап. Той напомня на Kuyu Kebab, но разликите се крият в детайлите. Не всички части от агнешкото се използват в Denizli Kebab - предпочитат се по-мазните части. Тънките парченца агнешко се поставят на шишчета с допълнителна порция агнешка мазнина и се приготвят бавно в каменна фурна. 

Устойчивост на климатичната прогноза за Памуккале

Памуккале се намира в обхвата на теченията от Егейско море. Егейската крайбрежна равнина има мек климат, топла зима, слънчеви пролет и есен и горещо лято. Все пак вътрешната част на Егейския регион е по-хладна от крайбрежната.

Планините в този регион са перпендикулярни на Егейско море, така че вътрешността е отворена за ветровете, идващи от морето. Зимите са меки, дори през януари и февруари понякога е слънчево и топло, но предимно дъждовно в някои случаи и със сняг.

За посещение и разглеждане на Хиераполис и Памуккале есента и пролетта са най-привлекателните месеци, защото лятото може да бъде много горещо.

 

Памуккале
8
Близост до трасета
10
Достъпност и паркиране
10
Атрактивност
Оценка на автора 9.3 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Памуккале
0
Близост до трасета
0
Достъпност
0
Атрактивност
От Ездачите (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни Източници:

 • wikipedia.org
 • www.ehl-i-lezzetiz.biz
 • www.pamukkale.net

 

 

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.
Back to top button