АлпиВидеоМЕТЕОПланински проходиПътна обстановкаТрасетаТрасета в Алпите

Изгоряха над 200 ретро мотоциклета в най-високо разположения мото музей в света

Мотоциклети на над 100 години се превърнаха в пепел

Музеят, разположен на най-голяма надморска височина в Европа, избухна в пламъци тази сутрин, съобщава ORF. Над 200 класически колекционерски мотоциклета са изгубени завинаги в пожара, разразил се в Алпите.

На тол-станцията в подножието на живописния граничен проход Тимелсьох (на италиански Ромбо), на 2175 м, се намира най-високо разположеният музей в Европейския съюз и най-високо разположен мотоциклетен музей в света.

Сградата на музея бе архитектурен шедьовър на австрийския архитект Михаел Брьоц, изработена от дърво (което за съжаление се оказало фатално), като освен историческите музеи, в нея се намираха също ресторант с панорамна гледка и въжена линия.

Проходът Тимелсьох, свързващ Австрия и Италия, е изключително приятен за каране с широките си завои, но след откриването на музея през 2016 стана още по-атрактивен за мотоциклетните ентусиасти от цял свят. Музеят притежаваше една от най-обширните и ценни колекции от мотоциклети в Австрия и Европа и бе дом на около 230 класически екземпляри – като Laurin & Klement CC Dourdan от 1905 г. и мотоциклети на европейски и американски производители като BMW, Zündapp, NSU, DKW, Moto Guzzi, MV Augusta, Ducati, Bianchi, Aermacchi, MonSA et Goy New Imperial, Triumph, Norton, Matchless, Sunbeam, AJS, Brough Superior, Vincent, Honda, Henderson, Scott, Indian и Harley Davidson.

Най-емблематичните експонати на музея включват два двуцилиндрови Indian от 1912 г., Harley-Davidson от 1914 г. и Brough Superior SS100 BJ от 1939 г.

Що се отнася до колите, в музея се помещаваха превозни средства като Ferrari California Spider, Porsche 959 и Lotus 23 B.

Загубата е огромна за бъдещите посетители на алпийските проходи. Тимелсьох бе придобил статут на култово мото трасе, подобно на Гросглокнер, и бе задължителен за включване в мото маршрутите в Южен и Север Тирол. 

Пожарът е избухнал около 4 часа сутринта местно време и въпреки бързата намеса на местните пожарни бригади вероятно повечето (ако не и всичките) мотоциклети са изгорели. Музеят е държал всичките експонати в изложбената площ от 3000 квадратни метра, където може би е започнал огънят. Все още не се съобщава каква е причината за него.

Трагедията е голяма и за братята Албан и Атила Шайбер, които са колекционерите дарители, създали музея. Неотдавна Албан заяви:

„С брат ми винаги сме обичали старите мотоциклети. Когато колекцията ни се увеличи до около 20 или 30, се замислихме за създаването на наш собствен музей. Това е нашият начин да сбъднем тази мечта. Също така е много подходящо, като се има предвид колко страстни мотоциклетисти идват тук, за да се возят по високопланинския път Тимелсьох.“

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button