АлпиИталияПланински трасетаПътна обстановкаТрасета в Италия

Провинция Трентино потвърди: ограничение 60 км/ч за мотоциклети в Доломитите през 2021

Експерименталната програма за ограничаване на скоростта по високопланинските проходи в Доломитите, започнала миналата година, продължава. Като и тази година на определени места ще има специфични ограничения за мотоциклетистите.

Новината за решението на провинция Трентино-Алто-Адиже да постави ограничение от 60 км/ч на някои пътища под нейна опека, конкретно за мотоциклети, разбуни духовете и разгневи запалените почитатели на панорамните трасета в Алпите.

Изборът на общинарите е продиктуван от съображения за безопасност, след като направените анализи показва, че инцидентите с мотоциклетисти се увеличават. Друг повод за решението е това, че местните жители се оплакват от мотоциклетния терор. Хиляди мотоциклетисти посещават ежегодно проходите Села, Гардена, Камполонго, Джау и други, което неминуемо има ефект върху околната среда и местните жители. Все пак има и местни хотелиери и хижари, които пък протестират срещу наложените мерки, защото мотоциклетистите са техни редовни клиенти.

Проходът Села | Passo Sella: емблемата на Доломитите

Явно проблемът е комплексен, а анализите сочат, че “от другата страна” – в Австрия и Бавария мотоциклетистите са много по-контролирани и съответно дисциплинирани и не карат толкова лудо, както на италианска територия.

Лимитът е подтвърден за 2021 г., но продължава да е експериментален.

Ограничението на скоростта до 60 км/ч, което наложихме миналата година, беше мярка, която въведохме на чисто експериментална основа само за 3 пътя в нашата пътна мрежа.“

Заяви Джанкарло Андрале, ръководител на службата за управление на пътищата в провинция Трентино и добави: „Това беше мярка, която въведохме експериментално за пътищата на Манген, Тонале и Бондоне. Там имаше регистрирани многобройни инциденти заради каране на мотоциклет с висока скорост.

Андрале заявява, че през 2020 година е имало по-малко инциденти, но данните са ненадежни поради Covid ограниченията, което намали броя на туристите и пътния трафик. Затова експерименталните мерки ще продължат до вземане на окончателно решение през идните години.

Мотоциклетни организации предлагат вместо вземането на такива наказателни ограничения, да се увеличат полицейските проверки по пътищата. Предложението е разгледано от общината, но при обсъждането с полицията властите са стигнали до заключението, че нямат ресурси за упражняване на контрол на достатъчно точки по пътя. Защото ако поставите само един патрул в една точка, шофьорите предават информация за присъствието на полицията и са внимателни само в участъка, където има контролна станция.

Мнението на един от мотористите

Енрико живее в Тренто. Той обожава да практикува мото туризъм и е редовен мото пътешественик в Доломитите. Той кара BMW GS, който използва както на пътя, така и извън него. Пред италианското издание Inmoto Енрико споделя загрижеността на мото общността в следствие от това решение:

„Имаме много красиви участъци с ограничения от 60 или 70 км/ч. На много пътища тази скорост е достатъчна, за да карате с удоволствие, тъй като те са тесни, с много завои и къси прави. Но има и други участъци, където вече има проблем, защото автомобилите могат да развият 90 км/ч, а моторите само 60. Разликата в скоростта създава опасни ситуации. Един автомобил, който се движи с 70, 80 или 90, в участъците, където моторът достига само 60, е много опасен, тъй като ще се опитва да изпревари мотора в тесни участъци или при малка видимост.“

Властите в провинция Трентино-Алто-Адиже нямат търпение да започне сезон 2021, за да могат да осъществят по-сериозен мониторинг над програмата. Ясно е, че в момента тя не е съвършена и след обстоен анализ тепърва ще търпи промени.

Вие обаче имайте предвид тези ограничения, ако сте включили Доломитите, където са eдни от най-живописните пътища в цял свят, във вашето мото пътешествието за 2021.


Материалът е публикуван със съкращения от www.inmoto.it

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button