сряда, 15/07/20

Информационен портал за мото туризъм
Около света за 40 дни с Каролис Миелиаускас и KTM790 Adventure

Около света за 40 дни с Каролис Миелиаускас и KTM790 Adventure

Ако сте запалени по мото пътешествията, вероятно името на Каролис Миелиаускас ви е добре известно. Но ако между ежедневните задължения и по-дългите или по-кратки мото маршрути сте пропуснали да чуете за него,  ето възможност да наваксате пропуснатото.

Преди по-малко от месец Каролис приключи своето околосветско мото пътешествие, което извърши за… 40 дни!

Да, точно така, не няколко години, не дори месеци, а само 40 дни. Всъщност целта на 36-годишният литовец е именно бързината на обиколката, която поставя на изпитание издръжливостта – както неговата, така и на новия KTM 790 Adventure, избран за приключението.

Около света за 40 дни с Каролис Миелиаускас и KTM790 Adventure

Около света за 40 дни не е първото екстремно предизвикателство, с което Каролис Миелиаускас се справя. През юли 2016 той изминава сам 11-те хиляди километра между Вилнюс и Владивосток за 14 дни. А през март на следващата година, запленен от достолепната снежна красота на езерото Байкал, пресича замръзналото езерото, прекосявайки 800 км по леда без външна помощ, без къмпинг оборудване, без сателитен телефон и без почти никакво допълнително модифициране на мотоциклета си.

Героичната машина, която издържа на екстремните приключения на своя стопанин, е Yamaha XT600Z Tenere. Като миналата година тя търпи сериозни модификации и подготовка, защото през февруари 2019 Каролис предприема най-опасното и тежко пътуване до този момент. Този път придружен от малък екип, той пропътува 1000 км през сибирската тайга до най-студеното място на планетата, обитавано от човека, руското село Оймякон, където по това време температурите са около -50°.

Каролис обича предизвикателствата и е превърнал в навик това да поставя на изпитание границите на своите възможности. За него екстремното пътуване с мотоциклет е идеалният метод за активна медитация, за себе опознаване и единение със света. А изминаването на 1000 км на ден е играта, на която най-много обича да играе, както споделя самият той.

Така в края на това лято той се изправи пред поредното си изпитание – обиколка на планетата за 40 дни с мотоциклет. Този път с чисто нов KTM 790 Adventure, предоставен от KTM Nordic. Каролис се шегува, че вероятно това е най-дългият тест райд в света – 20 000 км. Стартът на пътешествието бе в родния град на Каролис – Друскининкай в южна Литва на 17 август. От тук той пое на изток, прекосявайки цяла Русия до Владивосток, откъдето отлетя за Лос Анджелис. После по Route 66 стигна до Чикаго, след това Ню Йорк и оттам полет до Лондон. Последваха още няколко хиляди километра през Европа и на 26 септември, по план, той се завърна в Друскининкай.

По пътя се изправя през различни трудности и изпитания – 1000-километрови дневни преходи, стихиите на неустойчивото сибирско време, организационните задачи, свързани с бързото транспортиране на мотоциклета по въздух и какво ли още не. КТМ-ът се оказва чудесен избор и се справя отлично с интензивния график. Ниското тегло и малките размери позволяват по-лесното му и по-евтино транспортиране през океана. А като цяло машината се представя подобаващо – пригодна за разнообразните терени из различните държави, с ниско тегло, 20-литров резервоар с голяма автономия, бърз, маневрен, с перфектни спирачки.

„Тракшън контролът и ABS-ът ти дават огромна увереност като ездач. Не ми се налагаше да намалявам скоростта в поройните дъждове, само превключвах на режим Дъжд, Офроуд или каквото друга настройка ми трябваше според условията.“

Сега Адвенчърът, с който Каролис осъществи околосветската си обиколка, се намира в шоурума на KTM във Вилнюс и е единственият KTM от този модел с толкова много навъртени километри на таблото си.

Макар че времето е от огромно значение за успеха на начинанието му, Каролис поема и втора мисия – да се среща с представители на литовските общности в страните, през които минава, и да ги покани да се включат в предстоящите Световни литовски спортни игри. Откликнали ли са те на поканата на Каролис, ще разберем скоро от предстоящото интервю с него.

Ще го попитаме също и какво е следващото предизвикателство, което си е поставил, с което ще ни изненада, провокира и вдъхнови да следваме неговия пример, като се вслушваме в инстинктите, желанията и мечтите си. А неговият принцип е:

„Оставям живота да ме живее, вместо аз да се опитвам да живея живота.“

Около света за 40 дни с Каролис Миелиаускас и KTM790 Adventure


Повече за пътешествията на Каролис Миелиаускас можете да научите от неговия уебсайт: https://karolismieliauskas.com/

Както и фейсбук страницата му: https://www.facebook.com/thecoldestride/

Снимки: официалната фейсбук страница на Каролис Миелиаускас

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts