3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ApriliaМотоциклетиПремиери

Aprilia разкри новия RS 457. Дали „жътварят“ не идва за главата на Ninja 400? (видео)

След лято сухо откъм мотоциклетни новини, навлизаме в периода, в който мотоциклетните производители леко повдигат завесата за новите си модели, като Aprilia, изненадващо хвърли бомбата още през септември.


Aprilia разкри новия RS 457. Дали "жътварят" не идва за главата на Ninja 400? (видео)

Очаквахме това да е премиера на EICMA в Милано през ноември, но ето че момчетата от Ноале изглеждат адски решени и нетърпеливи да влязат в битката с конкурентите. Просто погледнете чисто новия RS 457, който е готов да превземе светкавично сегмента на малките спортни мотоциклети.

Aprilia официално разкри новото двуколесно изкушение в стартовия клас спортни мотоциклети, отговарящ на клас А2 или, както го наричат от компанията, „новия технологичен и стилов еталон“ за млади ездачи.

Този злобен спортен мъник е с най-доброто съотношение мощност/тегло в своя клас. 

Първо, нека видим къде трябва да попадне RS 457. Още през 2020 г. италианският производител пусна RS 660, мощен входящ мотоциклет в сегмента на спортните машини от среден клас. Aprilia RS 660 се превърне в най-продавания спортен мотоциклет в Европа, а в САЩ толкова полудяха по него, че вече има състезания само с RS-ки. Факт, който не беше подминат и от марката и през миналата година бе пусната специална версия със цветовете на американското знаме.

Опитът, натрупан с RS 660 и по-големия брат V4, както и състезанията на SBK и MotoGP допринесоха и за създаването на RS 457, който, макар и с по-малък двигател, изглежда много сериозна машина. Насочен директно към нова аудитория (разбирай – млади ездачи) и нови пазари, мотоциклетът запълва празнината между моделите на компанията със 125-кубиков двигател и RS 660.

Мотоциклетът е построен около алуминиева рамка, която държи паралелен двуцилиндров двигател с водно охлаждане, който може да произведе 47 к. с., най-голямата мощност, която законно ви е разрешено да имате в двуколесна машина с лиценз A2. Може да не изглежда много, но за мотоциклет, тежащ само 159 кг сух и 175 кг с всички течности, за новобранци с A2 това е повече от достатъчно.

Двигателят диша през изпускателна система 2 в 1 и върти 17-инчови колела. Има напълно електронна система за управление с ride-by-wire, която позволява използването на три различни режима на каране, в зависимост от нуждите и предпочитанията.

Що се отнася до окачването, Aprilia RS 457 е оборудвана с 41 мм вилка отпред със 120 мм ход и комбинация от моноамортисьор и люлеещо се рамо отзад с 130 мм ход. Спирачната сила е осигурена от Bybre, дъщерната компания на Brembo. Отпред машината е оборудвана с един диск 320 мм.

От визуална гледна точка получаваме всичко, което очаквахме от Aprilia и особено от RS. Агресивното тяло следва чертите на по-големите братя от фамилията. Отпред е монтиран LED фар с обичайния светлинен „подпис“ на Aprilia, но също и интегрирани мигачи. Обратна връзка с машината дава 5-инчов TFT екран.

Конкуренцията в този клас се засилва

Тук отдавна властва Kawasaki Ninja 400, но контролът над царството е застрашен повече от всякога. Да не забравяме и китайския CFMoto 450SR, който не е достатъчно популярен, но определено може да извади аргументи и оръжия от арсенала си, за да се бори с най-добрите. Той отстъпва само с 4 килограма (179) на Aprilia RS 457 (175) в борбата съотношение мощност – тегло.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Мотоциклетът вече е на уебсайта на Aprilia, но към момента нямаме никаква информация за наличност и цена.

Aprilia разкри новия RS 457. Дали "жътварят" не идва за главата на Ninja 400? (видео)

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button