събота, 06/06/20

Информационен портал за мото туризъм
15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 09 – Хана Йохансон

15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 09 – Хана Йохансон

Хана Йохансон е родена в малкото шведско градче Мура, разположено на брега на езерото Силян в южната част на страната, преди 30 години.

За разлика от повечето девойки, които решават да подкарат мотоциклет, Хана се вдъхновява за това не от филмите, гаджето или или импулс за свобода, а от… майка си.


Нейните снимки с мотоциклет от различни места по света предопределят желанието на Хана да види света по същия начин – пътешествайки на две колела. Когато навършва 17 години, майка ѝ я научава да кара и дори ѝ купува мотор, на който да се упражнява.

В детските ѝ години семейството пътува много и Хана казва, че това явно е в кръвта ѝ. А на личния си сайт споделя, че е „дошла на този свят, за да го изследва“. Затова напуска работата си като търговец и става фрийлансър, за да може да работи и пътешества едновременно. Днес Хана създава съдържание за електронния магазин XLmoto.com и пише статии от местата, които посещава, за различни медии. И макар да не изкарва толкова много, „живее повече“, както казва тя.

Първото ѝ голямо пътешествие с мотоциклет е из Източна Европа. Един уикенд, прекаран в красивата Прага, и желанието ѝ да изследва непознати места я карат да започне да мечтае за това пътуване. А когато споделя плановете си и всички казват, че е луда да тръгне сама в тази посока, амбицията да им докаже, че грешат, допълнително я мотивира.

Само месец след като купува първия си мотоциклет, Хана заминава за Естония, откъдето започва соловата ѝ обикалка. 9400 км през 20 държави за два месеца и половина. Хана се прибира в Швеция с куп незабравими спомени, много нови приятели, особено от България, и категоричната увереност, че това е нейният начин на живот.

И както споделя в интервю неотдавна, и досега тя избира местата, които иска да посети, по същия начин:

 “Целта ми е да имам спомени и истории от места, които преди това за мен са били само име на картата. Истинско удоволствие ми носи и това да споделям позитивни преживявания от места, които хората са ми казвали, че са опасни… Светът е много по-приветлив и дружелюбен, отколко мнозина си мислят.“

Хана пътува с Triumph Bonneville 2009 и е голям фен на ретро мотоциклетите. Както сподели в интервюто си за meteo-ride.com, за нея външият вид на мотора е важен и именно модерните класически мотоциклети я вдъхновяват. Като верен почитател на Triumph, тя е и посланик на марката за Скандинавия. Това й дава възможност понякога да ползва мотоциклет от местното представителство, когато пристигне в дадена страна. Затова Хана е карала също Triumph Street Scrambler 2018 и 2019, Bobber 2018, Speedmaster 2008, Bonneville Speedmaster 2018, Bonneville SE, както и Kawasaki KLR 650, Royal Enfield Classic 500 и Stallions CT450. И споделя мнението си за всички тях в своя сайт.

 

От 2017, когато обикаля източноевропейските страни, досега Хана е осъществила още няколко пътешествия, включително в Африка – Кения и Танзания, както и ЮАР, където пътешества заедно с майка си. Освен това е пътувала из голяма част от Европа, в Нова Зеландия и Япония. А неотдавна се справи и с най-откаченото предизвикателство досега – 13 дни в Лапландия посред зима. Минусови температури, екстремна екипировка и уроци как се кара в сняг и лед лично от легендарния мотоциклет каскадьор Сун Андерсон, който живее в град Вилхелмина в северна Швеция. Повече за приключението можете да научите от интервюто с Хана, което осъществихме благодарение на Triumph Bulgaria.

Освен това я попитахме кои не толкова популярни пътища из Скандинавия ще препоръча на мото приключенците, планиращи да тръгнат на север. Както и накъде ще поеме самата тя, след като коронавирусът освободи света от смъртоносната си хватка.

Повече за пътешествията на Хана, моторите, които е карала и каузите, които подкрепя, може да научите от нейния уебсайт www.hannacjohansson.com, както и в профила ѝ в Instagram.

Четете още в „15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами“

  1. Лойс Прайс
  2. Алисия Сорноса
  3. Бенка Пулко
  4. Стеф Джийвънс
  5. Анна Гречишкина
  6. Дорис Вийдеман
  7. Роузи Габриел
  8. Кинга Танайевска
  9. Ники Мизурели

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts