ApriliaДАКАРМотоциклетиСпорт

Aprilia се завръща в рали рейда със състезателна версията на Tuareg 660

Aprilia отваря нова глава в легендарната си история, обявявайки, че се подготвя да се състезава в най-добрите световни рали рейдове през 2024 г.

Това може да звучи странно за марка, която днес е известна най-вече със своите спортни мотоциклети, но това не е първото влизане в надпревари по прашни и кални пътища на Aprilia. През 1978 г. италианската компания спечели първия си световен шампионат по крос, а дестилти по-късно прави своя дебют в Париж-Дакар през 1989 г., със стария Tuareg, който от 1984 e разработван с цел влизане в набиращия популярност Дакар.

Aprilia спечели трето място в Дакар през 2010 г. със своята машина RXV 450 Rally, която участва в три последователни издания до 2012 г.

През 2010 г. в Дакар единствената друга машина, която стигна до подиума освен двата KTM-а, карани от Сирил Деспре и Пал Андерс Улевалсетер, беше Aprilia RXV, пилотирана от чилийския състезател Франсиско „Чалеко“ Лопес.

RXV 450 от 2010, която се качи на подиума. Незнайно защо Aprilia след това спря проекта, който вървеше възходящо. Сега ще трябва да гради база за рали Дакар от нулата.

Сега базираният в Ноале производител иска да се върне към своите офроуд състезателни корени с Tuareg 660, който е в центъра на проекта наречен: ​​„Обратно в Африка“. Състезателната версия на мотоциклета ще бъде разработена с техническото сътрудничество на Джанфранко от GCorse и Виториано Гуареши, които преди това подготвиха новия Tuareg за състезание в италианския рали шампионат през 2022 г. 

„Поемаме щафетата на една голяма и успешна история“, казва техническият директор на Aprilia Racing, Романо Албесиано. „Aprilia е последната италианска марка, спечелила етап в Дакар, а последният подиум в генералното класиране датира от 2010 г.“ 

Отбелязвайки началните етапи на състезателния проект, през 2023 г. ще видим два Tuareg 660 на италианското Motorally, пилотирани от ветерана от Дакар Якопо Черути и професионалния ендуро състезател Франческо Монтанари. Черути също ще отговаря за развитието на рали мотоциклета тази година.

„Сега правим само първите стъпки на изцяло нов проект и сезон 2023 ще послужи като основа, която ще трябва да ни върне към великите състезания в пустинята“, добави още Албесиано.

Разбира се, Дакар е най-известният рали-рейд в света, но поне за сега Aprilia Racing само опипва почвата за бъдеща 450 платформа. Това е ограничението в рали Дакар, където всички мотоциклети са до 450 кубика. Но бъдете сигурни, че италианците раоботят по това и е въпрос на време за появата на Tuareg 450 Rally, може би през 2025-6? Предстои да видим.

Това е страхотна новина, предвид напускането на Дакар от Yamaha, тази година. Надяваме се, че фирмата от Ноале ще се включи час по-скоро, той като монопола на KTM и липсата на конкуренция на австрийците не е добре за развитието на най-известния рали рейд в света.  


Източници:

  • motori.ilmessaggero.it
  • advpulse
  • Moto.es

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button