HondaMOTO GPМотоциклетиРетро хроникиФАКТИ

RC 116 или когато Honda създаде 50-кубиков мотоциклет, развиващ 180 км/ч

Когато японците навлизат в мотоциклетните състезания „Гран При“ в края на 50-те години на миналия век, никой не би могъл да предвиди в каква доминираща сила ще се превърнат не само в състезанията, но и в мотоциклетизма като цяло.

И със сигурност никой не би могъл да предвиди последващата инженерна революция при мотоциклетите.

Тези, които вече имат бели коси по главите си, ще си спомнят добре, че през 60-те години на миналия век световният шампионат е имал 5 класа: освен „каноничните“ 500, 250 и 125, много популярните 350-кубикови мотоциклети с кошове, както и малките състезателни мотоциклети от 50 кубически сантиметра.

Златната ера на петдесетките

През 1962 г. клас „50cc“ получава статут на световно първенство и до средата на 60-те години в този клас надпреварата се превръща  в много оспорвана битка между пилотите. Това е най-интересното състезание, защото почти няма фаворити и всеки може да стане първи, а изпреварванията са много чести. Класът набира скорост, както и японските производители.

Малките петдесетки са наистина уникални превозни средства, като някои от двигателите в този клас достигат до 18-степенни скоростни кутии, за да компенсират липсата на въртящ момент. Машините са с размери почти като велосипед, а пилотите често са по-тежки от самата машина…

Honda RC 116

През 1966 г. Honda пуска в тази категория RC 116, който е еволюция на предшественика си – RC 115. Той тежи само 50-58 кг и е оборудван с 4-тактов двуцилиндров 49,8-кубиков двигател с въздушно охлаждане, с 4-клапанна цилиндрова глава и 14 к. с. при 21 500 об/мин (някои източници също говорят за 16 к. с. в следващите версии). Максималната скорост достига изумителните 170-180 км в час.

Сила от друго измерение

Това означава специфична мощност от порядъка на 320 к. с. на литър: стойност, по-висока от тази на съвременните мотоциклети в MotoGP, проектирани 60 години по-късно! 

При съотношението конски сили на литър, това е постижение, което никога не е било надминавано от нито един четиритактов двигател и дори днешните автомобили от Формула 1, въпреки специалните си горива, не могат да осигурят такава производителност.

Този чертеж разкрива използването на зъбни колела за задвижване на горните гърбици, както и сложната скоростна кутия.

Благодарение на новия си двигател Honda RC116 печели три състезания от шест през дебютния си сезон и титла при конструкторите. Ралф Брайънс завършва втори в световния шампионат, Луиджи Тавери трети, а Хонда печели титлата при отборите. Това се случва само 18 години след като Honda започва първите си стъпки като марка през 1948 г. 

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Други странни решения

Инженерите от Honda дълго време се чудили освен това как да направят мотоциклета по-лек, затова избраното решение за спирачната система е много любопитно: за спиране от 170 км/ч този RC 116 трябва да разчита на спирачки с челюсти, упражняващи сила директно върху джантите със спици, точно като тези, които добре познаваме при обикновените велосипеди.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Погледнете внимателно RC116 и ще видите, че предната спирачка не е диск, дори не е барабан, а е велосипедна спирачка!

С подобна форма гумите приличат повече на велосипедни, отколкото на мотоциклетни. Как точно работи тази предна спирачка? Ето какво казва един от техниците на екипа:

„Тези петдесетки не се нуждаеха от спирачки особено много. На пистата Спа в Белгия, пилотите използваха спирачките си само два пъти на обиколка. Ключът към отличното представяне на 50-кубиковите беше – никога да не намаляваш скоростта.“

А ето какви материалите са вложени в изработката. Някои от тях идват директно от космическите проекти по това време. Хром-молибденова стомана за шасито! Магнезиево покритие на цилиндровия блок! Има го и върху капака на двигателя и върху главата. Дори ауспухът не е направен с помощта на обикновени стоманени плочи, а са вложени алуминиеви листове! Истинско произведение на изкуството.

Разпределителен вал със зъбно колело на Honda RC116

Намесата на FIM

Това е луд период в състезанията като цяло, в който японските фабрики харчат все повече пари за разработването на нови двигатели. От 1961 до 1967 г. японците доминират с изключение на MV Agusta, които са недосегаеми по това време в категорията „Премиер“. Докато FIM не се намесва и не започва да налага ограничения върху броя на разрешените цилиндри в зависимост от общия капацитет: 50 кубика – един цилиндър, 250 кубика – два цилиндъра и т.н. Допълнително се добавя стандарт за теглото във всеки клас и т.н.

Конспиративните митове твърдят, че промените са умишлен удар срещу японците, които по друг начин не биха могли да бъдат спрени.

В резултат на стандартизацията, която налага Международната федерация по мотоциклетизъм, се облагодетелстват изостаналите в този период испанска и италианска индустрии, които поемат глъдка въздух от бясното инженерно развитие на японските машини.

С новите технически регламенти, които влизат в сила през сезон 1968 г., това означава възможност и за други марки, като Derbi, Ossa, Bultaco, Benelli и MZ, да се конкурират при равни условия.

Според разказвачите на легенди това разгневява Honda и те решат да не развиват мотоциклета за следващите сезони и от 1968 г. да не участват в световния шампионат.

Реалните причини

Истината обаче е малко по-различна. Промените са продиктувани донякъде и от факта, че мотоциклетите започват да стават все по-бързи, а шаситата са твърде крехки и чупливи. Конските сили изпреварват надежността на рамата и окачването, които не могат да поемат мощта. Този проблем се появява още в края на 50-те, когато Moto Guzzi пускат 8-цилиндровия си звяр „Otto Cilindri“. Но ако през 50-те бяха само ексцентричните италианци, то сега японските инженери на двигатели постигат все по-високи скорости.  

Фаталните инциденти при класовете 150 и 250 са толкова чести, че понякога загиват по двама или трима пилоти на етап.   

Така, през 1968 г., ерата на тези бързи бижута на Honda приключва, като те се завръщат в състезанията в началото на 80-те.

А отказването на Honda е същевременно и началото на края на суперекзотичното състезание в клас 50cc.

След този момент Suzuki също се оттеглят. А Yamaha прекратяват участието си, тъй като смятат, че в класа вече липсва конкуренция. Съответно в клас GP50 остават само частни и малки фабрични отбори, докато в сезон 1983 той е напълно спрян.

Модел: RC116

Година: 1966

Двигател: DOHC четиритактов паралелен двуцилиндров, четири клапана на цилиндър, 2 карбуратора

Диаметър на отвора и ход: 35,5 x 25,14 мм

Обем: 49,77 куб.

Мощност: 14 к. с при 21 500 об/мин 

Червена линия: 22 500

Съотношение на компресия: 12.0:1

Скоростна кутия: Деветстепенна

Задно окачване: Двоен амортисьор

Сухо тегло : 58 кг

Максимална скорост : Над 170 км/час

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button