HondaКонцептМОТОПремиери

Honda показа двигателя, които ще задвижва Hornet и евентуален Transalp

Honda най-сетне даде повече информация за дългоочаквания нов проект: 755-кубиковия паралелен двуцилиндров двигател на марката. Този агрегат ще задвижва продължението на два легендарни мотоциклета, които се надяваме скоро да бъдат пуснати на пазара – роудстъра Hornet и наскоро уловения от папараците Transalp.

Възкръсването на легендите 

Този 755-кубиков двигател е разработен от нулата, като няма нищо общо с наличния в момента 750-кубиков агрегат в гамата на компанията. Той ще произвежда 91 к. с. пикова мощност при 9500 об/мин и максимален въртящ момент от 75 Нм при 7250 об/мин. Този мотор е съчетан с шестстепенна скоростна кутия. 

Както споменахме, Honda вече разполага с добре познатия 745-кубиков паралелен 2-цилиндров двигател, който върви с DCT трансмисията, като задвижва популярните и успешни модели X-ADV, Forza 750, Integra и също NC750X. Мощността му обаче е много по-ниска – едва 58 к. с., така че несъмнено новият 755-кубиков двигател ще бъде много по-забавен и привлекателен за каране.

Именно тази мудност на наличния в момента агрегат накара инженерите от Honda да се раздвижат и да стартират този проект, защото конкурентите им отдавна отвяха флагмана NC750X по отношение на производителност. Той e икономичен, практичен и бе хит през 2012, но 10 години по-късно определено има нужда от допълнително развитие.

Aprilia разработиха 660-кубиковия си шедьовър и оборудваха с него Tuono, RS660 и спечелилия всички награди тази година Tuareg 660. Kawasaki, от своя страна, дълго време не променят своя Versys 650, но той, както и V-Strom 650 на Suzuki, разполага с повече мощност от NC750X. Още повече, че се говори, че „средният“ V-Strom ще порасне до 700 кубика през 2023 и мнозина го очакват на EICMA 2022. Какво да кажем пък за Triumph и техния 3-цилиндров 660-кубиков двигател, монтиран на Trident и Tiger 660!

Така че Honda трябва да догонва в средния клас на „швейцарските ножчета“

Точно като Yamaha MT-07, този паралелен двигател има 270-градусов колянов вал. Все още няма информация дали Honda ще предложи DCT вариант с този нов агрегат. Надяваме се тази подробност да стане ясна по време на световната му премиера.  

От Honda твърдят, че проектът Hornet винаги е бил много специален за тях, като стремежът при разработването му е бил да създадат мотоциклет, който да е атрактивен, да има добра производителност от най-висок клас и в същото време добър въртящ момент от нисък до среден диапазон.

Интересното е, че от японската марка не казват нищо конкретно за Transalp, което ясно подсказва, че фокусът ще бъде върху Hornet. 

Honda възкресява Hornet! (Видео)

И ако този агрегат е супер надстройка за NC750X, дали ще задоволи феновете на Hornet?

Легендарният Hornet бе с 4-цилиндров двигател с налични около 100 к. с., много гъвкаво поведение и достатъчно мощ, когато ви е нужна. Мнозина биха възроптали, че този агрегат е отстъпление от класа на градските улични бойци. Но Hornet винаги е бил някъде по средата. Може 91 коня да изглеждат малко спрямо предшественика, но от друга страна поколения мотоциклетисти се научиха да карат с тази машина и новият двигател, като че ли приляга на този ѝ имидж – на приятелски настроена към новаците.

Transalp 750!?

Що се касае до Transalp, за продължението му текат спекулации от години и въпросът бе дали ще има „малка Африка“ или възкресен Transalp. Наскоро обаче бе забелязан по време на тест и изтече уж папарашка снимка. 

По-скоро „контролирано изпускане на информация“ от Honda. За снимката се появиха и съмнения, че е фалшива, но от японската компания не я отрекоха.

Всичко това ни кара да вярваме, че и двата култови модела на Honda ще бъдат напълно разкрити в края на тази година в Милано. 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button