MOTO GUZZIМОТОМотоциклетиПремиери

Само 1913 бройки от Moto Guzzi V100 Aviazione Navale – с цветовете на F-35B

Moto Guzzi и Marina Militare представиха днес новия V100 Aviazione Navale на борда на италианския самолетоносач Кавур. Машината е модификация на новия модел от Мандело дел Ларио, който ще бъде произведен в ограничено издание от 1913 бройки.

Връзката между Moto Guzzi и италианския флот

Орелът с разперени крила, емблема на Moto Guzzi от основаването на компанията през 1921 г., води началото си от военната служба на основателите на компанията Карло Гуци и Джорджо Пароди в Италианските кралски военновъздушни сили през Първата световна война.

По време на войната двамата, заедно с техния приятел Джовани Равели, решават да се заемат с производството на мотоциклети, след като конфликтът приключи. Равели обаче умира при самолетен инцидент през 1919 г. и не успява да осъществи мечтата си.

В памет на своя другар авиатор, Карло Гуци и Джорджо Пароди избират орела – символ на военновъздушните сили на Италия – за емблема на бъдещата мотоциклетна марка Moto Guzzi. Компанията е единствената европейска мотоциклетна марка, която се произвежда без прекъсване от тогава до днес.

Moto Guzzi V100, вдъхновен от бойните самолети

Moto Guzzi V100 Mandello Aviazione Navale ще се произведе в ограничено количество от 1913 номерирани екземпляра. Бройката не е случайна – през 1913 година е създаден военновъздушният корпус на флота.

Моделът се отличава със специални цветове, вдъхновени от бойните самолети F-35B на ВМС. Дизайнът е реплика на самолета, с отличителните знаци от двете страни на обтекателя и характерните ивици „Jet Intake“. 

Цветовете се допълват от емблемата на италианската военноморска авиация (изцяло в бяло) и логото на бордната авиационна част. Серийният номер се намира на кормилото, а всяка бройка от 1913-те копия е със собствено военно бризентово покривало, отново вдъхновено от авиацията, и възпоменателен плакет.

Припомняме, че още преди година, когато бяха пуснати първите изображения на Moto Guzzi V100 Mandello, който както знаете е първият мотоциклет с адаптивна аеродинамика, бе пуснато впечатляващо видео, в което над V100 кръжи F-35B. (Вижте целия трейлър тук).

Мястото на представянето

Мястото, избрано за представянето, също е грандиозно. Самолетоносачът Кавур (Cavour CVH 550) е модел „STOVL“ (късо излитане и вертикално кацане), построен от фирмата Финкантиери и въведен в експлоатация за италианския флот през 2009 г.
Със своите 244 метра дължина и 220 метра писта, Кавур е флагманът на италианския флот.

Всъщност Кавур представлява четири кораба в един. Той има не само ролята на самолетоносач, но може също така да оказва помощ в случай на бедствия в хуманитарни мисии, както се случи през 2010 г. със съвместната хуманитарна мисия за оказване на помощ за населението на Хаити, засегнато от трагичното земетресение с магнитуд от 7,0 по Рихтер.

Самолетоносачът е болничен кораб и е оборудван с две клиники, стая за интензивно лечение, 2 операционни зали, 8 легла за интензивно лечение, рентгенология, клиника за лечение на изгаряния, лаборатория за анализ, зъботехническа лаборатория и транспортируема хипербарна камера. Кавур може също да поддържа различни командни и контролни мисии със сложни операции, както в гражданския, така и във военния свят.

https://www.youtube.com/watch?v=FDRapqJX3y0

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button