Harley-DavidsonМотоциклетиПремиери

Harley-Davidson влизат в голямата игра с Pan America 1250

Още от 2018, когато излязоха първите векторни изображения на бъдещ приключенски мотоциклет на Harley-Davidson, наблюдаваме изкъсо развитието на този нов проект, с който компанията от Милуоки се хвърлят в дълбоките води или по-точно в голямата кал на адвенчър туринга.

Мотоциклетът предизвика противоречиви реакции и много вълнения в гилдията и ето че дойде моментът пълните характеристики на Pan America 1250 най-сетне да бъдат разкрити. Като очакваме дебютът на машината в шоурумите съвсем скоро.

През годините данните за машината бяха оскъдни, но се знаеше, че ще бъде с изцяло нов двигател, който трябва да се конкурира с BMW GS, KTM Adventure 1290 и Ducati Multistrada в най-високия и скъп клас мото приключенци.

Pan America разполага с 1252-кубиков Revolution Max двигател, който успява да генерира 150 к.с. при 9000 об/мин, с въртящ момент от 127,4 Нм при 6750 об/мин. Диаметърът и ходът на буталото са 105х72 мм. 

Така цялата характерна архитектура на двигателите на Harley е променена драстично. Традиционният дълъг ход сега е променен в по-къс. Това означава, че границата на оборотите на Revolution Max е два пъти по-голяма от тази на Milwaukee-Eight.

Двигателят има също система с променливи клапани, която помага да се повишат както мощността, така и въртящият момент. Общото тегло на стандартния модел е 245 кг, а Special версията е 258 кг.

При тези данни се съмняваме, че машината може да има сериозни претенции за офроуд възможности заради очевидното си наднормено тегло.

Изглежда, че това е поредният “маркетингов паркетен приключенец”, с който боязливо ще припарвате по черните пътища. Е, рекламата на Harley-Davidson Pan America е точно обратното – вихрено препускане по черните терени на Скалистите планини в САЩ на двете версии, в които ще дойде машината – стандартна Pan America и Pan America Special.

От компанията в Милуоки твърдят, че са внедрили някои предимства, които ще ви помогнат да сте фурия на черно! Рамата е стандартна стоманена тръбна, като предната, средната рама и подрамата се закрепват директно към двигателя. Предимството на тази конструкция е, че когато мотоциклетът излезе извън пътя, подрамата може да се регулира.

Всички дренажни болтове са вдлъбнати, така че нищо не може да се разруши от среден по размери камък. Спирачният педал също може да се регулира без инструменти за превключване между седнала и изправена позиции за каране.

Pan America изобилства от електроника, нещо което също няма да се хареса на хардкор приключенците, които търсят опростена и лесна за поддръжка машина. Разбира се, звярът от Милуоки се цели в тези пътешественици, които искат да се придвижват със стил и класа, каквито Harley притежава в изобилие.

 

Още повече, че машината изглежда доста приятен туристически мотоциклет с някои възможности извън пътя. Нека си признаем – при дълги дистанции повечето караме по асфалт, тъй че Pan America ще намери своето място до другите дебелаци в класа.

Но да се върнем на спецификациите, където има електронни системи за безопасност в завой, които повишават сцеплението с пътното покритие при спиране. Спирачната система е с електронна връзка на механизмите и подобрява поведението на мотоциклета в завоите (Cornering Enhanced Electronic Linked Braking). Антиблокиращата система също подобрява поведението на мотора в завой (Cornering Enhanced Antilock Braking System), тракшън контрол (Cornering Enhanced Traction Control System), а също и контрол на приплъзването на колелата при повишаване на оборотите (Drag-Torque Slip Control System), има и система за потегляне на наклон (Hill Hold Control).

Pan America 1250 Special има полуактивни предно и задно окачване с електронно управление. Има и нова система, само за Pan America – адаптивно регулиране на височината. За първи път Harley-Davidson са монтирали тази система, с която окачването автоматично спуска мотоциклета при спиране и го повдига на оптимална височина, когато е в движение.

Окачване

Базово новият Pan America 1250 е с напълно регулируемо окачване SHOWA. Ходът отпред и отзад е 190 мм. Отпред имаме 47 мм обърната вилка, а отзад амортисьор с хидравличен регулатор.

Спирачки

Спирачките за мотора са резултат от сътрудничеството между Harley-Davidson и Brembo. Те са с нови радиални моноблокови апарати 30 мм с четири бутала. Отпред – два спирачни диска с диаметър 320 мм, а отзад – един 280 мм.

Мотоциклетът има 6,8-инчов сензорен TFT матов дисплей, който визуализира пет режима на каране – Road, Sport, Rain, Off-Road и Off-Road Plus. Четири от тях са програмирани, а един може да се настройва от ездача.

Ергономия

Седалката на мотоциклета може да се регулира в две положения. В ниско тя е 789 мм, а във високото 850 мм. Предпазното стъкло е с 4 позиции и може да се регулира с една ръка в диапазон от 45 мм.

Версията Special

Тя разполага със система за контрол на налягането в гумите (TPMS), централна стойка, двупозиционен педал на задната спирачка, чиято височина може да се променя без инструменти. Има роубар за защита на радиатора от удар, алуминиева предпазна плоча за картера, подгряващи ръкохватки и други екстри. При Pan America 1250 Special са добавени още два режима за персонализиране на настройките.

Всички тези данни на новата машина несъмнено ще донесат на Harley успех. И дали пък 2021 година няма да е на годината на компанията от Милуоки? Трудно можем да кажем, предвид противоречивия дизайн на машината, който ние обаче намираме за оригинален в морето еднообразни адвенчъри. Подобен пробив с нетрадиционен дизайн направи през 2019 година и Moto Guzzi V85 Tutto Terreno.

При всички случаи изглежда, че годината започва добре, за разлика от 2020. След като от Япония дойде поразяващата новина за новия Suzuki Haybusa, от Европа новината за нова Multistrada, сега, от другия край на света, за приключенско Harley – остава само да бъдат представени Husqvarna Norden 901 и Aprilia Tuareg, да паднат ограниченията, ваксините да спрат устрема на COVID и на нас няма да ни остане нищо друго, освен да чертаем нови маршрути през 2021 г.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button