KTMМотоциклети

KTM 1290 Super Adventure S отвява конкуренцията и ни кара да мечтаем за нови хоризонти

В последните години “адвенчър” мотоциклетите (ADV) заеха голям пазарен дял, като производителите се надпреварват да насищат този сегмент, където гладът за подобни байкове е хищнически. И има защо, тъй като тези мотоциклети са създадени от висше генно инженерство и притежават черти на няколко вида машини, което ги прави многофункционални и използвани за всякакъв вид нужди и каране. Стигна се дотам, че в началото на 2017 г. Хонда пусна адвенчър скутера HONDA X-ADV 750, но на него ще се спрем друг път.

Безспорно, когато говорим за ADV класа трябва да изтъкнем един от неформалните основатели на този клас, а това е австрийската компания KTM. Именно в лабораторията на австрийците преди години бяха разработени първите клетки на така популярните днес “приключенски мотоциклети” (колкото и наивен да е буквалният превод на български). При това положение нямаше как да ни изненада новият модел KTM Super Adventute 2017, който пристига в две версии S и R. Знаехме, че ще бъде много добър, а и знаехме, че двигателят на практика е идентичен с предишната генерация, носеща същите 160 брутални к. с. но… Колкото и да бяхме подготвени, останахме изненадани, защото този екземпляр носи в себе си ярко изразени и запомнящи се промени, най-вече във външния вид.

Разликите между близнаците KTM Super Adventute S и R са предимно в офроуд качествата на последния и наличните спицови 18-ки джанти отзад и 21 цола отпред, срещу 17 отзад и 19 отпред при S версията.

Дизайн

Новият КТМ изглежда така сякаш планетата Земя е малка за способностите му и създава усещането, че с него бързо ще покорите всички пътища и пътечки! Малко е странно, защото когато си покорил всичко и последната ти мечта е изпълнена, тогава какво? Тогава прозираш, че KTM Super Adventure S 2017 e създаден за други земи, а може би и за друго време. Да! Изпреварил съвременниците си, той напълно би подхождал на един свят, в който сме колонизирали Марс. Оранжево-червената планета би импонирала на този вседеход в пълна степен! Освен с очевидния вроден камуфлаж за цветовете на планетата – оранжево и бяло, Super Adventure излиза от завода и с черен цвят.

Като съвременни хора в един технологичен свят сме в абсолютен възторг от многоцветния 6,5-инчов TFT дисплей (не е тъч скрийн), който ви поднася всичката необходима информация по съвършено ясен и контрастен начин. Дигиталното табло е далеч по-интуитивно за работа, отколкото това в предишния модел, от което много потребители се оплакваха. Сега всичко е изключително лесно и можете да сменяте режимите Sport, Street, Rain и Оff-road в движение. 

Традиционалистите биха възразили и ние ги разбираме напълно. Но явно подобен род табла се налагат като стандарт в мотоциклетната индустрия. Няма да скрием, че това ни радва, но все пак смятаме, че най-добрият вариант e някъде по средата, с комбинация от класически оборотомер и дигитално табло.

KTM табло
Можете да свържете таблото с вашия интерком чрез блутут и да виждате, когато ви търсят по телефона.

С новия преден фар, разделен на две от вертикална линия и оранжев лед очерк, КТМ прибавя последната щипка от сместа на съвършенство и многофункционалност (чистата идеята за “всичко в едно”). Защото освен че притежавате перфектно съотношение между конски сили и тежест, за да се мерите с един пистов мотоциклет, освен че притежавате всичко необходимо да се изкачите на върха на планината и да помахате с ръка за добре дошли на кросовите мотоциклети, да отпратите в историята старите туръри, сега можете да се мерите и с най-красивите и атрактивни “кафе-рейсъри”, като неминуемо ще бъдете забелязани, когато спрете пред някое кафене, събирайки погледите на аудиторията. 

Оранжевият турър-вседеход идва с още купища екстри като изолирано от атмосферните условия отделение за телефона, USB кабел за зареждане, безключово палене, Hill Hold Control системата, която помага да удържите звяра при потегляне от наклон, както и quick shifter, позволяващ ви да използвате лоста при лявата ръкохватка само за вкарване на първа при потегляне. Предпазното стъкло предлага чудесна защита от вятъра и е ръчно регулируемо, а не електрическо. Тук виждаме един недостатък, който предвид високия клас можеше да бъде отстранен и да бъде задоволен и последния любител на технологиите. Все пак ръчният реглаж става толкова лесно, че можете да си нагласите стъклото според вашите моментни нужни, дори по време на движение.

Характеристики и сравнение с конкуренцията

В по-долните редове сме изложили техническите спецификации на KTM Super Adventute S 2017 и на конкурентите в класа, от които се вижда, че австрийската машина печели убедително в играта на цифри. 

KTM 1290 Super Adventure S – Цена: 32 600 лв.

Двигател: 1301 куб. см., 2-цилиндров, 4-тактов, V 75°

Мощност: 160 к. с., въртящ момент 140 Nm, от които 108 идват още при 2500 об./мин.

Тегло: 215 кг. сух /217 кг. при R версията

Капацитет на резервоара: 23 литра


Ducati Multistrada S – Цена: 39 800 лв.

Двигател: 1198,4 куб. см., DVT 4-тактов, двуцилиндров с променливо газоразпределение, водно охлаждане с по 2 свещи на цилиндър

Мощност: 160 к. с. при 9500 об./мин., въртящ момент 137 Nm при 7500 об./мин.

Тегло: 212 кг. сух

Капацитет на резервоара: 23 литра

Най-секси и най-спортният в групата Ducati Multistrada разполага също така с интелигентно полуактивно окачване (semi-active suspension), използващо системата Skyhook на шведската компания Öhlins, която е специализирана в разработката на окачвания. На хартия италианецът може да се сравнява с KTM по отношение на силата, но е твърде скъп.

[mom_video type=”youtube” id=”W5zblLY4R3Y” width=”269″ height=”181″]

Кратко видео, в което е обяснено какво представлява полуактивното окачване на Дукати.


BMW R1200 GS Exclusive – Цена: 35 555 лв.

Двигател: 1170 куб. см., двуцилиндров, опозитен (боксер), 4-тактов с въздушно/течно охлаждане, два горно разположени разпределителни вала, един балансиращ вал

Мощност: 125 к. с. при 7700 об./мин., въртящ момент 125 Nm при 6500 об./мин.

Тегло: 216 кг. сух

Капацитет на резервоара: 20 литра (при BMW R1200 GS Adventure е 30 литра)

GS отдавна е икона в сегмента и новият модел е със следващо поколение тракшън контрол и налагащото се semi-active suspension, но в сравнение с KTM губи точки в мощността, където е най-слабият от групата избрани мотоциклети. Освен това е доста по-скъп. Но все пак BMW си остава законодателят в класа.


Tiger Explorer XRT – Цена: 34 252 лв.  

Двигател: 1215 куб. см.

Мощност: 139 к. с. при 9300 об./мин., въртящ момент 123 Nm при 6200 об./мин.

Тегло: 254 кг.

Капацитет на резервоара: 20 литра


Много класна и престижна компания от превъзходни машини, в която австриецът е бърз, колкото най-бързия. С три килограма е по-тежък от най-лекия и накрая, но не и по важност… На най-добрата цена е!

Това е новият КТМ 1290 Super Adventure. Досегът до него оставя спомена за осъществена “близка среща от трети вид”. Един извънземен байк, който несъмнено ще бъде кандидат за мотоциклет на година. А тази година е премиерата и на новия филм от франчайза Alien (Пришелецът). Мислите ли, че е съвпадение?

Meteo-ride
Извънземният стил на машината

Видео на  KTM 1290 SUPER ADVENTURE R/S и 1090 ADVENTURE R 2017

[mom_video type=”youtube” id=”VCq2v6IOTvM” width=”500″ height=”220″] [mom_video type=”youtube” id=”jE9-Miip2oA” width=”500″ height=”220″] [mom_video type=”youtube” id=”GNF8tSM2_mI” width=”500″ height=”220″]

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

4 × two =

Back to top button