петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Ще има ли турбо „Z-серията“ на Kawasaki!?

Ще има ли турбо „Z-серията“ на Kawasaki!?

В централата на Kawasaki са заети в подготовката на моделната гама за 2020 и изглежда, че има нещо в нея, което ще е специална изненада за феновете. В средата на септември маркетингът на „Team Green“ пусна кратка видео закачка, в която се вижда вихъра на турбото от Ninja H2, но върху него изведнъж проблясва зеления „зет“, което веднага разбуни духовете и засили спекулациите, че Кава ще пъхнат турбината в екземплярите от „Z-серията“.Детайлите са доста ограничени, но очевидно става въпрос за реновиране на въпросната линия, където добре изпитаният и верен 1000-кубиков агрегат не е обновяван от доста време. „Z-серията“ на Kawasaki се състои от супер успешния гол уличен боец Z1000 и Z1000 R, както и спорт-туръра Z1000SX.

Не е тайна, че Kawasaki хвърлиха много ресурси в разработката на своята свръхтехнологична програма за турбокомпресори, което се отплати със сензационния дебют през 2015 на Ninja H2, Ninja H2R и последвалия през 2018 мега спорт турист H2 SX.

Трябва да припомним, че традициите на Kawasaki в турбо агрегатите не са от преди 5 години, а още от далечната 1983 г., когато пускат GPZ750, за да отговорят на конкурентите от страната на изгряващото слънце с вече налични турбокомпресори в лицето на Suzuki XN85, Honda CX500 и Yamaha Seca Turbo. GPZ750 произвежда бруталните за времето си 112 конски сили с въртящ момент от 99 Нм при 6500 оборота.

Kawasaki GPZ750 1983/ Снимка: visordown.com

Сега бихме могли да предположим, че Kawasaki ще се опитат да се отдалечат от абсурдния брой на конските сили, които в момента произвеждат турбо машините им. Компанията бе обвинена от останалите големи играчи за нарушаване на споразумението да не се надвишават 199 к. с. Сега „Team Green“ биха могли да използват по-практично турбото, като го внедрят в двигатели с по-малък обем, например 500 или 600 кубика.

В момента обаче това са чисти спекулации и ще трябва да изчакаме изложението EICMA в края на годината, когато ще се повдигне завесата в Kawasaki зоната. А ние се надяваме, че още на Токийското мото изложение ще видим поне очертанията на новата машина и ще научим още новини около двигателя.    

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts