петък, 28/02/20

Информационен портал за мото туризъм
expo 20
Нов Kawasaki KLR/X? Колко е близо до дебют и какви ще са характеристиките

Нов Kawasaki KLR/X? Колко е близо до дебют и какви ще са характеристиките

Според информация, разпространена от авторитетното немско списание Das Motorrad през последните дни, Kawasaki подготвят завръщането на една от легендите си.

Става въпрос за култовия Kawasaki KLR (1987-2018), който бе спрян през 2018 година след дългогодишно присъствие на пазара. За 30 години KLR си изгради имидж на машина, здрава като танк и лесна за подръжка и най-вече перфектна за дуъл спорт и мото приключения, както на пътя, така и извън него.

Вече 2 години след спирането на модела зелените японци отсъстват в средния сегмент на този изключително популярен клас. В по-ниския клас Kawasaki Versys 300X върши добра работа и има своите фенове, но отдавна всички смятът , че е време „Тийм грийн“ отново да влезе в голямата игра на по-високо ниво.

С каква информация разполагаме дотук

За разлика от предшественика си, който бе оборудван с едноцилиндров двигател, новият KLX ще разполага с двуцилиндров агрегат с обем 650 кубика, който вече е добре известен и доказан във Versys 650 и Z650, с мощност 70 к.с. и 64 Нм. Но вероятно двигателят ще бъде ревизиран за повече тяга в ниските обороти, защото Versys 650 e фокусиран в мощност в средния диапазон. Очаква се шасито също да бъде изцяло ново и с по-лека рама от тази на Versys 650. Дизайнът ще е със строги форми в стил Versys 300X, а предната джанта, разбира се, ще бъде 21 цола.

Машината директно влиза в дуел с Yamaha Ténéré 700, KTM 790 Adventure и BMW F 850 ​​GS.

Името

Според информацията на немските колеги името ще бъде в два варианта, съответно отговарящи на версиите, ориентирани за шосе и за офроуд – KLR и KLX. Тези имена са запазена малка за мотоциклета от 80-те години до началото на 21 век.

Според слуховете брандът ще бъде обозначен с цифрата 700. От meteo-ride.com смятаме, че този факт може да означава допълнителна доразработка на двигателя заради новите Евро 5 регулации и увеличаване на мощността до 80-85 к.с.

Това би го позиционирало между Yamaha Ténéré 700 с 73 к.с. и KTM 790 Adventure с 95 к.с. на най-важния терен в маркетинга – конските сили. Съдейки по атрактивната цена на Kawasaki Versys 650, можем да очакваме, че и цената ще влезе между тези на конкурентите, като предполагаме сума между 19 000 и 21 000 лева в зависимост от екстрите и версията.

Ако спекулациите са верни, се очаква моторът да дебютира през 2021 г., но със сигурност ще го видим по-рано и вероятно ще e сред главните герои на Eicma 2020. А защо да не бъдем още по-големи оптимисти и да не си пожелаем пресни новини за машина още по време на шоуто в Токио или на задаващия се Intermot в Кьолн през есента?

Снимки: Das Motorrad


 

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts