SuzukiДизайнИновацииМОТОМотоциклети

Възраждане на Hayabusa през 2021?! Малко факти зад спекулациите

Легендарният сокол скитник разби сърцата на много хора със своята внезапна смърт през 2018. Именно тогава Suzuki Hayabusa бе спрян от производство за Европа и Япония и оттогава всяка година се появяват спекулации за подновяването на култовия модел. За да бъдем напълно коректни обаче, трябва да отбележим, че все пак машината продължаваше да се продава в САЩ и Индия. Затягането на ограниченията за емисиите, и по-специално Евро 4 и 5, го превърна в изчезващ вид в повечето части на света, включително и в Индия от март тази година.

В края на 2018 писахме за слухове, че през 2019 Suzuki ще възкресят своята граблива птица, унищожила и надживяла почти всички конкурентни видове в своя хабитат, но това не се случи. Дали тазгодишните източници са по-достоверни?

Сега отново японското мотоциклетно списание Autoby , за което се счита, че обикновено разполага с вътрешна информация около японската голяма четворка, говори за възродена Hayabusa през 2021 г., разпространявайки векторни снимки, подобни на тези от 2019 г. Разбира се, медиите по света полудяха от тази информация, но дали този ентусиазъм сред фенове и медии е оправдан, защото изглежда, че дори и да има нова „Буса“, то актуализациите няма да са много. Това изглежда традиционно за модела, който не бе променян съществено от 2007 г., като изключим някои цветови десени.

Сега дебатът е, ако Suzuki наистина имат планове да възстановят платформата, какво ще е новото.

Тиражират се всякакви информации – от това, че машината ще е със съвсем леки фейслифнати промени в дизайна и увеличаване на работния обем до 1440 кубика, за да отговори на Евро 5, до по-радикалните и по-малко вероятни – че ще бъде разработена на съвсем нова платформа и с коренно променен дизайн и характеристики.

Ортодоксалните почитатели на Буса обаче трябва да са доволни, защого рендърните снимки подсказват, че няма да има значителни разлики във външния вид, който следва генетичните белези на предшественика. Със сигурност обаче евентуален модел през 2021 трябва да разполага с IMU, нов TFT дисплей (кокпитът на машината засега е загадка), корнеринг ABS, режими на каране, надстройка на окачването и накрая, за да предава ефективно мощността, Hayabusa трябва да получи новата SIRS (Suzuki Intelligent Ride System), която бе интегрирана на новия Suzuki V-Strom 1050 XT през 2020 г.

Предположенията какво точно ще се случи с новия мотор са сложна задача, особено в един изчезващ клас мотоциклети, който стигна задънена улица, както по отношение на функционалността, така и поради съвременните изисквания за екология и безопасност. Пример за това е залязващият вече конкурент Kawasaki Ninja ZZR1400 /ZX-14/ R (2006-2020), който също излиза в пенсия. Тъй че на мозъчният тръст от Хамамацу никак няма да им е лесно освен да възкресят модела, да създадат и нова успешна тенденция при хипер спорт турърите.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button