EICMAKawasakiМОТОМотоциклетиПремиери

Нова еволюция на Kawasaki Versys за 2022, но без революция!

Kawasaki Versys 650 получава различни подобрения тази година, като фокусът е върху подобрената електроника и визуални промени, за да подхожда повече на вдигналия високо летвата високотехнологичен Versys 1000.

Всичките промени, на които ще се спрем по-долу, бяха наложителни (особенно в ел. пакета), но слуховете, спекулациите, заявката и надеждите за модела бяха други преди EICMA.

Феновете на модела силно се надяваха на изцяло нов Versys 650, с нов двигател и визия. Надеждите идваха и от няколкото футуристични концепции, които се предполага, че в бъдеще ще пристигнат върху платформата “Върсис 650”.

Kawasaki отчасти изпълниха желанията – промениха визията на модела и условно можем да приемем този мотоциклет за 4-та генерация, но това е по-скоро лека еволюция, отколкото революционно нова машина.

Промените в дизайна се ограничиха в това да го унифицират и доближат до големия Versys, както и до Ninja – и въобще до цялата гама на Kawasaki. Понякога не можем да разберем производителите – защо слагат една и съща муцуна и обтекател на всичките си мотоциклети? Това явление е особено характерно за “Големите 4” от Страната на изгряващото слънце.

Kawasaki Versys 650 заслужава свой уникален силует и дизайнерски път, както бе с първите две версии, а не да лежи в сянката на по-големия Versys 1000 и да прилича на него. Тези наши разсъждения ще продължим в друг материал, а сега да се върнем на новото в гамата Kawasaki Versys 650 за 2022 г. 

Предният обтекател е преработен и включва ново предно стъкло.

Както казахме, Kawasaki изостри предния обтекател, доближавайки го до гамовата линия в момента. Предното стъкло е с подобрена ветрозащита и се регулира в диапазон от четири нива, като настройката се извършва ръчно, когато Versys 650 е спрян.

 

Зад обтекателя има ново 4,3-инчово TFT табло.

Тук е нашата най-голяма радост, защото Versys 650 имаше силна нужда от надграждане, за да бъде адекватен на конкуренцията. В допълнение към показването на широк спектър от информация, фонът на дисплея може да се превключва между черно и бяло. Освен това екранът се самонастройва към променящите се условия на светлината. Таблото може също да бъде свързано към вашия смартфон чрез Bluetooth и приложението Rideology The App на Kawasaki.

Регулируем контрол на сцеплението – KTRC

Машината идва с две нива на контрол на сцеплението. Режим 2 е най-агресивен при запазване на сцеплението, докато Режим 1 позволява леко приплъзване. Ако предпочитате да карате без контрол на сцеплението, можете да го изключите.

Нови LED фарове, задни светлини и мигачи

Двигателят остава непроменен. Тук японците не рискуват и се доверяват на добре изпитания паралелен двуцилиндров 649-кубиков двигател, произвеждащ 69-70 к. с.


Kawasaki Versys 650 (2007-2021): Неразрушимият – Вашите мнения

 

Kawasaki Versys-X 300 (2017 – досега) – Вашите мнения

 

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button