3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Moto MoriniМотоциклетиПремиери
Актуално

Moto Morini представи Calibro – нов италиански къстъм (видео)

Новият Calibro обещава да позиционира марката Moto Morini в сегмента на къстъм мотоциклетите със среден обем на двигателя.  Calibro е мотоциклет, който благодарение на своите дизайн, динамика, спортно управление и ергономична ниска седалката позволява на ездачите да се наслаждават по един различен начин на мотоциклетите, както и да изразяват своята индивидуалност.

Calibro е иновативен къстъм отвъд правилата, истински химн на свободата, носещ подписа на италианската марка.

Moto Morini представи Calibro – нов италиански къстъм

От жаждата за приключения до търсенето на елегантност, от желанието да се разбунтуваш срещу традициите до копнежа да яхнеш новия Calibro – всичко това е равносилно да се отдадеш на страстта си. Името на модела ни напомня за инструмент за измерване, точен и прецизен, какъвто е самият мотоциклет.

Комбинацията от стил и елегантни технологии превръща мотоциклета в истинска икона. Сякаш Calibro има две души. Едната иска да разчупи стериотипа, а другата – да бъде всекидневен спътник на мотоциклетиста. Идеален е за купувачите, които едновременно търсят предизвикателства, но искат да използват машините си за къси и простички пътувания. „Лансирането на Calibro на пазара е възможност отново да се обвържем с почитателите на къстъм сегмента. Вдъхновихме се от американските магистрали, но създадохме продукт с уникални италиански черти. Възнамеряваме да завоюваме пазарен дял чрез качествата, които ни отличават от останалите – уникален дизайн, надеждност и балнас между мотоциклетната страст и механиката“, сподели Алберто Морини, изпълнителен директор на Moto Morini.

Разработен и проектиран от дизайнерския център на компанията в Триволцио, Calibro ще е наличен в две версии – круизър и багер, като последният ще е с 19-литрови странични куфари, включени в стандартното оборудване. Здравият метален резервоар е с 15-литров обем, всички предни светлини са LED, издържани в типичния за Moto Morini стил. 700-кубиковият 4-тактов 2-цилиндров двигател е преработен, за да дава най-доброто от себе си още в ниския и средния диапазон на оборотите. Той осигурява плавна езда, лесна поддръжка и акустичен комфорт. Спирачната система е с 320-милиметрови предни дискове и 255-милиметрови задни. BOSCH ABS се грижи за безопасостта и стабилността.

Moto Morini представи Calibro – нов италиански къстъм

Шасито носи подписа на Moto Morini – прецизност и отлична управляемост. Двигателят е защитен от двойна стоманена рамка. Летите джанти са с алуминиева безтръбна система и са с размери 18” за предната и 16” за задната. Двойният амортисьор отзад ни връща към добрата стара класика. Височината на седалката е 725 мм. Декорирана е с контрастен шев, който ѝ придава шикозен вид. Дигиталният дисплей е интегриран в аналоговия инструментален панел и показва основната информация, необходима за ездача. Разполага и с USB порт за свързване с електронно устройство. Круизърът Calibro е наличен в 2 цвята – червен (Fire Red Grey) и сив (Shark Grey), а версията Bagger – в черно (Quartz Black). Предвиден е и вариант с понижена до 35 кВт мощност, идеална за притежателите на шофьорска книжка категория A2.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

ОСНОВНИ:

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Дължина x широчина x височина, мм: 2220 x 860 x 1190

Колесна база, мм: 1490

Маса незареден, кг: 200

Височина на седалката, мм: 725

Работен обем на резервоара, л: прибл. 15

Клиренс, мм: 140

ШАСИ:

Рамка: двойна стоманена

Задна вилка: стоманена

СПИРАЧНА СИСТЕМА:

Предна спирачка: единичен диск, 320 мм, 2-бутални плаващи спирачни апарати

Задна спирачка: единичен диск, 255 мм, 1-бутални плаващи спирачни апарати

ABS: BOSCH ABS 10Mb

ОКАЧВАНЕ:

Предно: традиционна вилка, 41 мм, ход – 120 мм

Задно: двоен амортисьор, ход – 100 мм, регулируем за презареждане на пружината

ДЖАНТИ:

Лети джанти, алуминиева безтръбна система

ГУМИ:

Предна гума: 130/70-18 или 130/70-R18

Задна гума: 180/65-16 или 180/70-R16

ДВИГАТЕЛ:

Тип двигател: 2-цилиндров, редови, 4-тактов, DOHC 8 valves

Работен обем, куб. см: 693

Диаметър и ход: 83×64

Степен на сгъстяване: 11,6:1

Макс. въртящ момент: 68 Нм /6500 об/мин

Макс. мощност: 50,8 кВт/69 к.с./8500 об/мин

Впръскване: BOSCH EFI

Макс. скорост, км/ч: 175

Охлаждане: течно

Стандарт на вредните емисии: Euro5

ЦВЕТОВЕ:

Круизър: червен Fire Red и сив Shark Grey

Багер: черен Quartz Black

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button