3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
MorbidelliМотоциклетиМотоциклетна индустрия

Италианската марка Morbidelli може скоро да се завърне

Последните години доведоха до възраждането на множество европейски мотоциклетни марки, главно с помощта на азиатски инвеститори. Benelli например, които попаднаха в светлината на прожекторите след придобиването на компанията от китайския производител на мотоциклети Qianjiang. Същото можем да кажем и за Moto Morini, които бяха купени от Zhongneng Vehicle Group през 2018. Последвалите нови модели стоят все по-добре сред феновете. По-малки марки като Malaguti и Bristol Motorcycles също се завръщат на определени пазари. 

Сега изглежда, че още една марка се възражда от пепелта благодарение на Qianjiang, едно от най-големите имена в мотоциклетната индустрия в Китай, и това е италианската марка Morbidelli.

Qianjiang наистина е най-значимият производител, идващ от Китай, с марки като Benelli, Keeway и QJ Motor под свой контрол. На EICMA 2022 Qianjiang представи още една марка мотоциклети под шапката си – MBP. А според скорошни слухове, тази марка скоро може да използва по-популярното име Morbidelli за по-автентичен вид и усещане. 

Morbidelli Motorcycles стават известни през 70-те в мотоциклетните състезания. Основател на компанията е Джанкарло Морбидели, който за жалост ни напусна през 2020 г. Той включва мотоциклетите си в класовете 125, 250, 350 и 500 на световния GP шампионат, като взема три световни титли в клас 125 и една титла в клас 250 между 1975 и 1977 г.

Джанкарло е известен и със своите ексцентрични разработки и прототипи, като V-образния 8-цилиндров туристически мотоциклет от 90-те години. Той е в стил Moto Guzzi, но си представете още 6-цилиндъра към клаическите два!

Джанкарло Морбидели с V8 туръра. / Снимка: v4dreams.com

Името Morbidelli определено е бранд с история и тежест в мотоциклетната индустрия и съживяването на марката е добра перспектива за Qianjiang. А в края на краищата и за нас, мотоциклетните ентусиасти, колкото повече марки на пазара толкова по-добре.

Все повече обаче се надигат гласове, че не трябва да се злоупотребява с името на тези брандове и тяхното качество някога, което с китайските собственици не е на същото ниво сега. Въпреки това не можем да отречем, че ако не бяха тези финансови инжекции Benelli и Moto Morini нямаше да съществуват днес.

Moto Morini Seiemmezzo бе един от първите обновени модели след придобиването от Зонгшенг

Какъвто и да е случаят, марките под шапката на Qianjiang са известни с бързото си развитие, благодарение на – както изглежда – неограничените ресурси. В момента все още не е ясно какво ще е бъдещето на марката Morbidelli, но е ясно едно – че от Qianjiang се стремят да използва наследството и историята на италианската марка.

Интересно ще е каква е връзката между марките Morbidelli и MBP (Moto Bolognia Passione). Според Cycle World имената и логата на MBP са запазени като търговска марка от базирана в Хонконг компания, наречена Powerlink Technology. Въпреки че не е ясно дали Qianjiang притежава или има дял в Powerlink, със сигурност знаем, че марката MBP е под чадъра на Qianjiang. Въпреки това, както Keeway, MBP не прави своите мотори в QJ Motor, а при различни китайски производители като Gaokin и Longjia. 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button