петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Дакар 2018 – Етап 1: Сам Съндърланд започна защитата на титлата си с победа

Дакар 2018 – Етап 1: Сам Съндърланд започна защитата на титлата си с победа

Фаворитът за крайната победа в 40-то юбилейно издание на Дакар и миналогодишен шампион, Сам Съндърланд с КТМ, спечели откриващия и най-къс етап от ралито, като измина дистанцията от 31 км. за 20,56 мин. и единствен слезе под границата от 21 мин. На 32 сек. след него остана Адриен ван Беверен с Yamaha, а трети е Пабло Кинтания.

Състезателят на Yamaha Ксавие де Солтре водеше през по-голямата част от етапа с най-добро време от 22,02 мин., и така се задържа дълго, докато шампионът на FIM Cross Country Rallies Пабло Кинтания (Husqvarna) не го подобри с 11 секунди и не пое водачеството.

Престоят на Кинтания на върха се оказа кратко, след като Адриен ван Беверен и след това британецът Съндърланд се оказаха по-бързи, като последният определи най-доброто време за деня с 20,56 мин.

Един от фаворитите и любимец на местните – испанецът Жоан Бареда, от отбора на Honda HRC rally, зае четвъртата позиция в крайното класиране на етапа, само на секунда зад Кинтания, докато Солтрайт в крайна сметка завърши пети.

Бившият шампион при мотоциклетите Тоби Прайс беше най-бавният от четиримата пилоти на КТМ и завърши 14-ти на 3 мин. и 20 сек. от съотборника си Сам Съндърланд.

Първият етапът не мина без инциденти, като португалецът Жоаким Родригес с мотоциклет на индийския производител Hero, бе евакуиран с хеликоптер, след като падна тежко при приземяване от висока дюна.

При ATV-тата първите петима бяха с Yamaha, като най-бърз се оказа чилиецът Игнасио Касале, следван на минута от Сергей Карякин. Трети е Пабло Копети.

Автомобилите бяха белязани от доминацията на катареца Насер Ал Атия от отбора на Тойота, който беше най-бърз. Чешкият екипаж на Татра начело с Алеш Лопраис пък спечели при камионите.

Следва почивка за пилотите, като утре ги чака вторият етап, стартиращ от гр. Писко. Керванът ще остане в района на перуанския град, където ще бъде и финалът в общо 267 километра.


 

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts