петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Yamaha Niken в България – Изследвахме света на три колела

Yamaha Niken в България – Изследвахме света на три колела

Екипът на Meteo-ride.com взе участие в представянето и тестовото каране на революционният триколесен мотоциклет Yamaha Niken, което се проведе на 28.09. на превърналото се в култово трасе за мотористите Искърско дефиле. Организаторите на събитието са избрали това място за провеждането му, за да предоставят възможност машината да бъде тествана в условията, за които е едно от основните й предназначения, а именно завоите.

Освен удоволствието да тестваме това уникално творение на Yamaha, на нас се пада и честта да напишем първото ревю на Niken от гледна точка на пасажер.

КАКВО Е YAMAHA NIKEN?

Производителят подчертава, че Yamaha Niken е триколесен мотоциклет. Основен аргумент за това, че Niken е мотоциклет, а не триколка,  е разстоянието между двете му предни колела. То е 410 мм., а за да бъде класифицирана една машина като триколка, е необходимо това разстояние да бъде над 465 мм. Yamaha уверяват, че с това разстояние между колелата напълно е запазено усещането за мотоциклет.

РЕВОЛЮЦИОННАТА КОНЦЕПЦИЯ НА YAMAHA NIKEN

Революционното при Niken е системата на Yamaha за накланяне на колелата, реализирана на принципа на Акерман.

Представяме ви концепцията така, както беше представена на нас, за да не изкривяваме информацията:

 

 • Akerman
 • Akerman2
 • Akerman3
 • Akerman4
 • Akerman5

ОЩЕ ГЛЕЗОТИЙКИ

За да направят управлението и движението с Niken максимално удобно, приятно и отговарящо на необходимостта на водача, Yamaha са го оборудвали с TCS, три режима на двигателя и круиз контрол.

 

 

ПРЕДИМСТВА ПРИ КАРАНЕ

Ето как Yamaha представят предимствата при каране:

Технологията LMW в NIKEN предлага уникално и вълнуващо изживяване:

 • Безпрецедентна увереност в сцеплението на предната част по време на завой
 • Намалено напрежение при каране: Позволява по-спортно каране за по-дълго време
 • Наслада при завиване: почувствайте чистата наслада от лягането в завои
 • Подобрено окачване при неравен път: Въздействията върху отделните колела се разпределят по системата
 • Високо кормило и увереност при неблагоприятни пътни условия
 • Уникална стабилност при завиване, спиране и ускорение
 • Много повече забавление при карането!

TEST RIDE

След толкова много информация е време да покараме и да споделим впечатленията си.

Yamaha Niken в България – Изследвахме света на три колела

Първото, което ще кажем за Yamaha Niken е, че е уникална машина! И, не – не използваме думата „уникална“, защото е паразитна в речника ни и я слагаме за щяло и нещяло. Използваме я съвсем преднамерено, в буквалния й смисъл. Защото карането на Niken няма аналог и не може да бъде обективно сравнено с друго. Той е различен и оставя интересни усещания, които е трудно да бъдат описани.

Потвърждаваме думите на производителя, че усещането за мотоциклет е напълно запазено. Да, Niken е мотоциклет. Движението му, управлението му и цялостното усещане са като при мотоциклет. И то доста стабилен мотоциклет.

Тествахме машината с един и с двама души на борда; върху асфалт, върху трева и с едната гума върху асфалта, а с другата извън него; на полегати завои, остри завои и на двете фиби към Дядо Йоцо; с бавна скорост и с не толкова бавна скорост. Искаше ни се да го качим до с. Миланово по път 162, но още преди началото на тестовото каране организаторите изрично помолиха да не се кара по него и ние уважихме тяхното желание.

Yamaha Niken в България – Изследвахме света на три колела

 

Yamaha Niken е лесен и удобен за управление, много маневрен и създаващ силно усещане за стабилност на пътя. Дори при 1-ви режим на двигателя, който е най-агресивният от трите, машината не оставя у водача усещане за изпускане на контрола. Същото беше положението и когато умишлено влязохме в завой с по-висока от необходимата скорост (отбелязваме, че този експеримент бе проведен на контролиран участък) – Niken не остави водача си на мисълта „Е сега го изпуснах този завой!“, ами се поддаде на управлението и стабилно излезе от завоя – нещо, което не е с гарантиран сполучлив изход при спортните мотоциклети, управлявани от непрофесионалисти.

Като се заговорихме за завои, Yamaha силно пропагандират способността на Niken да завива с до 45-градусов наклон и че степенките му служат за ограничител. Ние, за огромно съжаление, не се осмелихме да тестваме това твърдение по една единствена причина – сигурността. И то не защото сме обикновени страхливци, ами защото имаше предпоставки за риск. Тестовият експонат за това каране беше докаран директно от Гърция, където беше тестван на писта. И непосредствено преди нашето потегляне момчетата от екипа на Yamaha установиха, че липсва болтът на едната степенка, който е въпросния ограничител. Освен това и самата степенка беше леко деформирана. Затова преценихме, че е по-здравословно за нас да се доверим на твърденията, подкрепени от щетите по мотоциклета, чиито степенки очевидно се бяха срещали с асфалта, отколкото да рискуваме да ни се случи беля и да се наложи да си купим Niken без да сме го бюджетирали.

Карането по неравен и разнороден терен оправда твърденията на производителя, че двете колела се компенсират достатъчно добре, за да създадат колкото е възможно по-голям комфорт при такива условия. Беше интересно да изпитаме това поведение върху любимите на всички коловози върху асфалт, но не успяхме да открием такива в района на тестовото каране. Което, погледнато в по-широк смисъл, всъщност е позитив – около Лакатник няма коловози.

YAMAHA NIKEN THROUGH THE EYES OF THE PASSENGER

Аеродинамиката на Yamaha Niken също може да бъде похвалена. Слюдата му е малка и ниска и буди съмнения, че водачът ще бъде сериозно обрулен. Но дизайнерите са се постарали върху обтекаемостта на машината и силата на въздушната струя бива осезаемо намалена. Това го потвърждават както водачът, така и пасажерът на екипажа ни. Поради тази причина и скоростта „не се усеща“.

Niken ускорява бързо, но не агресивно. Спира добре и стабилно, и наистина вдъхва увереност, както твърдят производителите.

Системата за бързо превключване към горна предавка работи добре и не създава дискомфорт. Би било добре да има и обратната система, но няма.

Круиз контролът си е чудесна глезотия, особено за пътешественици като нас.

Голям плюс поставяме на това, че мотоциклетът е подходящ и удобен за по-големи хора. Тези от вас, които са попрекалили с ръста и знаят колко е трудно да намериш машина, върху която да не се чувстваш като кацнал бръмбар на сламка и коленете ти да не опират кормилото, ще разберат защо отбелязваме това предимство.

И, за да не звучим като рекламно лице на Yamaha Niken, ще посочим и забележките, които нашият test rider има към него:

 • Първото неудобство, с което се сблъска той още в първите минути, е разположението на кормилото. То е разположено високо и близо до водача, та на нашето момче му беше необходимо известно време, за да свикне с положението на ръцете си. Според него по-ниско и по-отдалечено от водача кормило ще е по-подходящо;
 • Вторият недостатък е невъзможността да се монтират куфари. Да, знаем, че концепцията на Niken е той да е мотоциклет за забавление, а не за туризъм. Но възможността да си прибереш вещите в куфара, когато тръгваш например на двудневно забавление, не е за пренебрегване;
 • Липсата на централна стойка също я считаме за негатив, особено когато се наложи смазване на веригата.

YAMAHA NIKEN THROUGH THE EYES OF THE PASSENGER

YAMAHA NIKEN THROUGH THE EYES OF THE PASSENGER

Както вече споменахме в увода, това е първото ревю на Yamaha Niken от гледна точка на пасажера.

Niken не е предназначен за пътуване в тандем и приемаме, че втората седалка е просто комплимент от страна на Yamaha. Но въпреки това, тя е доста комфортна.

Нашият пасажер е капризен и разглезен, свикнал да пътува почти като на трон. Затова още със сядането разочаровано отбелязва „Много е тъпо да нямаш куфар, на който да се облегнеш“. Но се сеща за многобройните девойки, возещи се на върха на опашката на пистов мотор и оценява факта, че стойката й в момента е в пъти по-комфортна от тяхната.

Другото неудобство са дръжките. Те са разположени странично на седалката, в непосредствена близост до изнесените встрани мигачи. Това създава предпоставка пътуващия да хване мигачите, вместо тях. Препоръчваме, ако Yamaha решат да развият Niken по отношение на удобствата за втори човек на машината, да обърнат внимание на тази забележка.

Дотук с мрънкането.

Возенето за втория човек наистина е много-по удобно и приятно, в сравнение с това при спортните мотоциклети. Както по-горе отбелязахме, въздушната струя не се усеща с пълната си сила. Същото се отнася и за скоростта. Като доказателство за това използваме факта, че пасажерът ни не се разбунтува при скорост, при която обикновено го прави, защото не я беше усетила и разбра за нея едва когато водачът я осведоми. И чак тогава заваляха забележки на висок тон.

Стабилността в завоите на Niken също е високо оценена от пасажера ни. Осезаема е и дори създава усещането, че мотоциклетът е по-малко наклонен, отколкото е в действителност. Липсва и притеснението, че машината ще се подхлъзне.

Плавното ускорение и стабилното спиране лишават пътуващия от дискомфорта на „сецането“ и „набирането“ при агресивното ускорение и спиране.

Когато представителите на Yamaha попитаха пасажера ни за коментар, тя отговори

„Ако му сложите заден куфар и по-читави дръжки, ще ми стане най-любимият“.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Yamaha предоставя следните характеристики на Niken

Двигател
Тип двигател 3-цилиндъра, с водно охлаждане, 4-тактов, DOHC, 12 клапана
Работен обем 847 см³
Диаметър и ход 78.0 мм x 59.1 мм
Компресия 11.5 : 1
Максимална мощност 84.6 kW (115PS) @ 10,000 rpm
Максимален въртящ момент 87.5 Nm (8.9 kg-m) @ 8,500 rpm
Мазителна система Мокър картер
Тип съединител Мокър, Многодисков
Захранване гориво Инжекцион
Запалителна система TCI
Стартер Електрически
Трансмисия Постоянно зацепена, 6-степенна
Задвижване Верига
Шаси   
Рама Ромб
Предно окачване Двойна, обърната, телескопична вилка
Преден ход 110 мм
Ъгъл на вертикално отклонение 20о
Следа 74 мм
Система на задното очакване Окачване от шарнирен тип
Заден ход 125 мм
Предна спирачка Двойни хидравлични дискове, Ø 265.6 мм
Задна спирачка Единичен хидравличен диск, Ø 298 мм
Предни гуми 120/70 R 15
Задна гума 190/55 R 17
Размери:
Обща дължина 2.150 мм
Обща ширина 885 мм
Обща височина 1.250 мм
Височина на седалката 820 мм
Колесна база 1.510 мм
Минимален просвет 150 мм
Общо тегло (с пълен маслен и горивен резервоар) 263 кг
Капацитет на горивен резервоар 18.0 л.
Капацитет на маслен резервоар 3.4 л.

 


ОБОБЩЕНИЕТО

Yamaha Niken е много интересна и различна машина. Впечатлени сме.

Препоръчваме на всеки, който има желание и възможност да се докосне до нея, да го направи, защото усещането няма аналог.

П.П. Агресивният външен вид и двете колела приковават вниманието. Всеки, с когото се разминахме по пътя, я гледаше все едно вижда истински Трансформърс.

Автор: Нетка Коева

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts