БългарияМото туризъмПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в България

Пътят до Миланово (Дружевска седловина) Шосе: 162

    

(4 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Някой някога някъде на някаква маса с моторджии беше казал на майтап: “Миланово ли? Това е българското Стелвио!”. Като човек, който присъстваше на тази маса и който вече беше минавал по пътя, се усмихнах леко и подигравателно в тона на майтапа.

След години отново ми се наложи да премина през седловината и през цялото време в главата ми тази шега рикошираше от каската до мозъчната кора и се чудех кое е по-абсурдно – това, че мисля за някаква стара глупава шега или това, че… “Мамка му, аз карам и сравнявам двете трасета!”. Все едно да сравняваш Давид с Голиат или някаква звезда гигант като Сириус с нашето родно слънце мъниче.

Е, нашето трасенце си свети, при това много силно. И то през всичките кратки 18 километра…

Завои

Тесни са, но пък обезопасени с мантинела, със средна денивелация и сега внимание… фибата на фибите – е, поне за местно ползване. Да! Мисля, че на трасето е разположена една от най-красивите фиби в България. Тази брожка стои закичена на ревера на трасето и го огрява.

Milanovo Road Meteo-Ride ревю

Пътна настилка

Тук родната действителност ни приземява в разсъжденията с лирични отклонения за слънца и дрън-дрън, тем подобни. Асфалтът е износен и напукан, но все още няма дупки. Личи обаче как в края, където пътят граничи с банкета, започва да ерозира и може би докъм 2020 пътят ще се нуждае от спешен ремонт. Засега все още е добре. Добре е… Няма драстични неравности, но тук-там може да има някое камъче на пътя.

Майсторство на ездача. Наличие/Отсъствие на трафик

Много натоварен път. За тази ширина на пътното платно е изключително използван. Дори сме се чудили накъде пътуват тези коли с врачанска регистрация. Към Враца ли, към Вършец ли, местните села ли са толкова живи и населени? Мистерия! Която донякъде бива разбулена, когато човек погледне картата и види, че пътят е алтернатива за Северозапада по средата между Петроханския проход и Дефилето.

Трасето е кратко и не натоварва особено ръцете, но пътят е тесен и като добавим към това обратните завои и трафика, скоростта трябва да се намали.

Панорама

От пътя се разкрива хубава гледка към дефилето. А паметникът “Септемврийци 1923” предоставя удивителна панорама към Искърското дефиле – шосе 16, ЖП линията и селата наоколо.

Обекти и логистика. Популярност и слава

По самото трасе липсват обекти, но не така стоят нещата преди започването и след края му. Наблизо е разположен  ресторант “Пещерата”, който е на централния път по посока Мездра. Заведението е емблематично за мотористите от Западна България. Събота и неделя е предпочитана дестинация за софийските райдъри, поради близостта със София и най-вече заради живописният достъп чрез Искърското дефиле – шосе 16. А регионалният мото-клуб от гр. Своге “Безделниците” откриват мото-сезона на това място. Трасето е коментирано и се среща и в чуждестранни форуми и сайтове за мото туризъм.

 

По отношение местата за отдих и преспиване, нашето предложение за отсядане е комплекс “Гарванец”. Бивша хижа на съюза “Есперанто България”, сега частна собственост, комплексът е реновиран през 2010 и предлага много хубава база с централна постройка и 5-6 отделни самостоятелни къщички. Комплексът се намира точно преди село Дружево, където пък е и най-високата точка на седловината – 863 м. н. в.

Комплекс "Гарванец"
Комплекс “Гарванец”

Съвет – Седловината свършва при с. Горна бяла речка, което е близо до Вършец. Разходете се до това скътано градче. Хубаво спокойно с минерални извори с чудесна обител в близост – Клисурския манастир.

В това ревю ще пропуснем традиционната рубрика факти, но за сметка на това ще ви оставим да се насладите на нашият филм посветен на трасето. Следвайте и канал ни в youtube!

 Ревю на пътят до Миланово
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (4 гласове)
Пътна настилка6.5
Завои9.8
Обекти/Забележителности5.7
Панорама8.5
Популярност4.8
Поносимост на трафика3.5
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

15 + 12 =

Back to top button