EICMAStreetfighterYamahaМОТОМотоциклетиПремиери
Актуално

Yamaha MT-10 с още по-хищна физиономия, повече мощност и технологии за 2022 (видео)

Yamaha наричат новия MT-10 “еволюция” и това е точната дума. Все още има силни прилики с предишното поколение, но с този значителен брой подобрения и надстройки, това е един доста променен мотоциклет в сравнение с предходната версия.

Започвайки с основните, шасито е същото – тип Deltabox, както и преди произведено за R1, макар и с частично увеличение на междуосието. В рамата се намира актуализирана версия на двигателя CP4, отново заета от R1, но с различни вътрешни елементи, които да отговарят на характера на голия роудстър. Има по-тежки стоманени прътове, вместо титаниевите на супербайка, и мощността е насочена към средните обороти, а не към пикова мощност.

Не че на MT-10 липсва производителност. Даже напротив, за 2022 г. мощността на мотора нараства от 158,2 к. с. на 163,6 к. с.

Въпреки че незабавно се разпознава като наследник на оригиналния MT-10, новият модел има по-изчистен външен вид, с двойни LED фарове под челните LED ленти, монтирани под късия преден спойлер. С този вид, ако питате нас, малко наподобява шпионина от филма Трансформърс, което всъщност е много яко. В машината се усеща един дух на свиреп пакостник, с който никой на пътя няма да смее да ви закачи.

Резервоарът е по-гладък от преди, с променени и увеличени въздухонаборници от двете страни, а страничните панели са премахнати напълно, за да направят дизайна по-опростен и органичен. Отзад седалката и опашката също са ревизирани и от Yamaha казват, че така позицията за каране е по-добра.

На борда ви посреща новото 4,2-инчово пълноцветно TFT табло, от което контролирате редица технически подобрения, започвайки от обновената дроселова клапа, подпомагана от шестосен IMU. Управлението на колелата, управлението на двигателната спирачка, ABS-а при завиване, контролът на сцеплението в завой и системата за управление на плъзгане SCS на Yamaha са стандартни.

Четири режима на каране предоставят предварително зададени настройки на системите за подпомагане на ездача, но те са индивидуално регулируеми, ако искате да навлезете по-дълбоко в настройките. Има и четири режима на мощност за реакцията на двигателя и газта.

Yamaha MT-10 SP

Подобно на MT-10, MT-10 SP за 2022 е с нов актуализиран стил и същите механични промени в двигателя и електрониката, така че няма разлика между двата модела в мощността или производителността. Както и в предишни години, предимството на SP идва от електронното окачване Öhlins, но системата на новата версия е забележимо по-добра от преди.

Най-новата полуактивна система за окачване Öhlins, която откриваме и при Moto Guzzi V100 Mandello, следва всяка промяна на пътя. От Yamaha твърдят, че тази система за първи път бива внедрена в сериен мотоциклет и е по-напреднала дори от настоящия супербайк R1M, но ние виждаме нещо подобно и при италианците.

Вероятно от Yamaha са правили допълнителни подобрения, за да използват този факт в рекламната си кампания. Не знаем това със сигурност, но тепърва през 2022 ще се правят тестове на двата мотоциклета и ще научим повече подробности. При всички положения този Öhlins предлага три полуактивни режима, които непрекъснато отговарят на условията на пътя, и три ръчно регулируеми предварителни настройки.

MT-10 SP също така получава нов долен обтекател, който го различава от базовия модел.

MT-10 ще се предлага в два цветови варианта Cyan Storm и Raven Black, а MT-10 SP само в една цветова схема Liquid Metal/Raven.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button