EICMAMOTO GUZZIМОТОМотоциклетиПремиери
Актуално

Moto Guzzi V100 Mandello – първият мотоциклет в света с адаптивни аероли! (видео)

Отбелязвайки стогодишнината си през 2021 г., Moto Guzzi не просто празнува вековна история, а по-скоро обозначава отправна точка, основа, върху която да изгради бъдещето. Началото на нов век, в който Moto Guzzi ще продължи да произвежда великолепни автентични мотоциклети с неподправен характер.

Входът към новата епоха се казва Moto Guzzi V100 Mandello, който може да претендира за редица новости.

Първият сериен мотоциклет, който предлага активна адаптивна аеродинамика.

Също така това е първото Moto Guzzi, което разполага с полуактивно окачване, IMU, ABS при завиване, куик шифтър и най-голямата новост – водно охлаждане. Това може да не се харесва на традиционните фенове на марката, свикнали на непретенциозното въздушното охлаждане, но такива са реалностите и V100 ги заявява директно. Това е първото Moto Guzzi с такова ултра модерно оборудване, но пакетът за адаптивна аеродинамика е нещо, което прави впечатление в индустрията в световен план.

Интересен е фактът, че Piaggio Group включват тази технология при класическата марка с орела, а не при спортно фокусираната Aprilia.

Но все пак Moto Guzzi е компанията с първият аеродинамичен тунел за мотоциклети.

Кръстен на легендарната фабрика на марката в Мандело дел Ларио, Moto Guzzi V100 Mandello влиза в един сегмент, който доскоро се смяташе за мъртъв – спорт туристите или класическите чисти туръри, които поизчезнаха за сметка на “адвенчър магаретата”.

Трябва да признаем, че този клас се възражда в последно време и може би V100  се появява в точния момент.

В сърцето на орела от Мандело тупти класическият напречен 90° V-образен двигател, който обаче е изцяло новоразработен 1042-кубиков агрегат, с водно охлаждане, четири клапана на цилиндър, мокър картер и хидравличен мокър съединител.

Новата концепция прави двигателят по-къс с 103 мм от неотдавнашната платформа V85 TT.

Благодарение на това агрегатът достига 115 к. с., а максималният въртящ момент е 105 Нм при 9500 об/мин, като 90% от тях са налични още при 3500 об/мин.

От Moto Guzzi казват, че V100 разполага с едностранно люлеещо се рамо от специална сплав и е разположено много по-ниско, отколкото при всички предишни модели, премахвайки всякаква реакция на въртящия момент. Италианците твърдят, че това осигурява плавно каране, както по време на ускорение, така и при забавяне, подобно на това, което човек би усетил при верижно задвижване, но с типичните предимства на задвижването с кардан.

За да помогне в туристическите му задължения, е налично голяма и широка седалка за ездача и пътника, а резервоарът за гориво е 17,5 литра, което малко ни озадачава предвид факта, че V85TT разполага с 23 литра с доста нисък разход. Надяваме се V100 Mandello да покаже подобни стойности по отношение на автономията.

Формите на резервоара и горната част на предния обтекател изглежда хвърлят бегла препратка към легендарния модел на Moto Guzzi от 1981 г – Le Mans 850 III. Дори оранжевия цвят под задкрилките е същият като легендарния Le Mans.

Le Mans 850 III

В предната част на машината виждаме пълно LED осветление с DRL светлини под формата на орел с разперени крила. Предпазното стъкло е електрическо за пълно удобство на водача.

А за максимален комфорт, идва глезотията от Moto Guzzi – използваните за първи път в серийно производство, адаптивни въздушни дефлектори в предната част на обтекателя на мотора (близо до резервоара за гориво). Те се отварят или затварят в зависимост от режима на каране и скоростта на мотора. Напълно отворени, те могат да намалят вятъра към ездача с 22%.

Полуактивното окачване на Öhlins допълва техно-магьосничеството на модерната платформа.

Полуактивното окачване Öhlins Smart EC 2.0 се адаптира автоматично през цялото време, за да съответства на типа каране и пътните условия, за възможно най-доброто поведение на мотоциклета във всяка ситуация. Четири нива на контрол на сцеплението също се предлагат като стандарт, както и три двигателни карти и три нива на двигателна спирачка, като всички те се управляват чрез 5-инчовото TFT табло.

Модерният Moto Guzzi V100 Mandello също така включва бърз превключвател (quick shifter), отопляеми ръкохватки, пакета за мултимедийна връзка на Moto Guzzi – MIA.

Все още нямаме информация за цената, но вече си представяме как добре ще стоят едни странични куфари на тази машина, когато поемаме на дълго пътешествие.


Moto Guzzi показа туръра V100 Mandello! Първи официални снимки и видео

 

Спечели награда по случай 100 години Moto Guzzi

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button