3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Мотоциклетна индустрияСВЯТФАКТИ

ПОБЕДА! Мотоциклетът ви вече не трябва да е оборудван с пожарогасител и триъгълник за Румъния

През последните 10 години Румъния се превърна в любима дестинация на българските мото пътешественици, но малцина знаеха за действието на закон, който пряко ги засяга, когато управляват мотоциклет на румънска територия. Реално законът не се прилагаше активно от местните власти, но има колеги, които бяха потърпевши.

Вече официално: от мотоциклетистите в Румъния вече няма да се изисква да имат пожарогасител, светлоотразителни триъгълници и аптечка

Президентът на Румъния Клаус Йоханис обнародва закон, който гласи, че водачите на мотопеди и мотоциклети вече няма да бъдат задължени да имат светлоотразителни триъгълници, аптечка и пожарогасител.

“…превозни средства, с изключение на тези от категории AM, A1, A2 и A, селскостопански или горски трактори и трамваите, трябва да бъдат оборудвани с медицински комплект за първа помощ, два отразяващи триъгълника и пожарогасител“, гласи новият закон. Този текст автоматично изключва мотоциклетите, които дълги години попадаха под санкция, ако водачите им не са оборудвани подобаващо.

Явно беше, че старият закон е причудлив и остатък от тоталитарните времена на Чаушеску и изключително недомислен.

Мотопедите и мотоциклите са малки по размер превозни средства с ограничено пространство на купето за багаж. Местните румънски ездачи бяха принудени да измислят допълнителни пространства, където да носят цялото оборудване, за да бъдат законни водачи. Да не говорим, че безброй чужденци, посещаващи Трансфъгърашан и Трансалпина не бяха наясно с този закон и бяха лесна мишена за глоби от румънските полицаи. Но реално румънските полицаи правиха компромис и си затваряха очите пред очевидно абсурдния закон. По всичко изглеждаше, че законът не се прилага, но през 2022 зачестиха оплакванията, че все пак в някои региони полицията налага санкции. Като неспазването на това задължение водеше до максимална глоба от 825 леи.

Инициатива от местната мото общност

Това доведе до инициатива на румънската мотоциклетна асоциация – MotoADN, която започна онлайн петиция за премахване на остарелите текстове от закона и успя да събере почти 8000 подписа в рамките на седем дни, с което бе внесен проект за изменение на румънското ЗДвП.

В следствие проектозаконът беше одобрен от Сената със 117 гласа „за“, без гласове „против“ и един въздържал се. Групата на инициаторите за промяна на закона беше представена от сенатора Кристинел Береа, член на румънската мотоциклетна общност.

Сега официално обнародван, новият законът е вече в действие и отпадна една от най-недомислените норми за мотоциклети в цяла Европа. Победа за румънската мото общност и за всички посетители на две колела на северната ни съседка.

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button